lördag 29 mars 2008

En kapitalism i tiden

I förrgår skrev Göran Rosenberg i DN mycket läsvärt om bubblor som brister. Läs och begrunda. Det är en mycket viktig lektion om en utveckling där spekulation i förväntade värdestegringar eskalerar tills bubblan brister. Förra gången var det IT-bubblan till ett värde av sjutusen miljarder dollar och nu är det en bubbla skapad med hjälp av förväntade värden på småhus i USA.

- När den amerikanska egnahemsbubblan brast förra året beräknas luften ha gått ur husvärden motsvarande tolvtusen miljarder dollar, det vill säga ett belopp större än den amerikanska statsskulden (drygt niotusen miljarder). Knappt en dag går nu utan att luften går ur något av de mäktiga finansföretag som bubblan blåst upp, och trycket därmed ökar på regeringar och centralbanker att lösa ut dem för att förhindra en finansiell kollaps, skriver Göran Rosenberg, och avslutar med att det bara är en tidsfråga tills nästa bubbla uppstår, om inte världens regeringar och centralbanker börjar ifrågasätta - och på något sätt reglera - den globala finanskapitalismens makt och förmåga att frammana och främja finansiell spekulation i förväntade värden. I går förutspådde Dagens Arena ”slutet för kapitalismen som vi känner den” och refererade till olika internationella media.

I det sammanhanget undrar jag vad vi lärt om den förra finanskrisen och sökte information på nätet. Fann snabbt en länk till en samhällsekonomisk krönika i DN den 16 december 2005 rubricerad "Erik Åsbrink talar klarspråk om upptakten till finanskrisen" med anledning av en då nyutkommen bok "Vad kan vi lära av kraschen?" Bank- och fastighetskrisen 1990-1993" (SNS Förlag), med förre DN-medarbetaren Nils-Eric Sandberg som redaktör.

- Vad kan vi då lära av historien? frågade sig krönikören Johan Schück och fortsatte ”I boken ges ett svar av gamle storbyggmästaren Reinhold Gustafsson, som förlorade sitt livsverk under finanskrisen. Han pläderar för större krisberedskap och ökad uthållighet, i tongångar som känns kusligt aktuella. Klart är dock att det finns en annan medvetenhet i dag, vilket gör att en upprepning verkar osannolik." Detta skrevs i december 2005 och hur är det idag?


Själv undrar jag hur det ska gå för alla unga familjer, som lockats att för dyra pengar köpa loss sina hyreslägenheter och bilda bostadsrättsföreningar i tro att värdestegringar ska täcka räntor på lån och skapa framtida rikedomar.

Andra bloggar intressant om finanskrisen Ekonomikommentarer ; Sandbergs hörna.

Inga kommentarer: