onsdag 12 mars 2008

När detaljer vinner över helheten

Emellanåt händer det att jag köper UNT för att se vad som händer i universitetsstaden Uppsala. Jag vet inte om mina iakttagelser är korrekta, men jag tycker mig se att det finns andra tongångar i debatten där än här. Även om det också finns likheter.

Ett exempel på det senare är artikeln om byggplanerna för ett köpcentrum och temapark i Fullerö – ett område mellan Uppsala och Storvreta. Men där har Länsstyrelsen vågat sätta ner foten och kräva en beskrivning av konsekvenserna för miljön. Men, det har ingen större betydelse - två av nittio (!) instanser har varit positiva, vilket räckte för att den borgerliga alliansen skulle gå på i ullstrumporna: Detaljplanearbetet kan fortgå parallellt med det pågående arbetet med översiktsplanen!

Detta påminner om något, som är på gång här i Norrtälje. En översyn av bevarandeprogrammet för stadskärnan ska nu göras, vilket öppnar för ett ”planlöst tillstånd”, medan de byggherrar, som med makthavarnas goda minne mutat in delar av stadskärnan, håller på med sin detaljplanering. Medan jag skriver får jag en stark känsla av att det är dags att besöka Bygg- och Miljökontoret för att ta reda på hur långt dessa aktiviteter kommit.


Inga kommentarer: