lördag 17 maj 2008

Sjuksköterskor – undersköterskor vs byggjobbare

Fann nyss på nätet en rak kommentar, som jag måste länka till från min blogg. Det är Anders hos Aktieskolan som sätter fingret på det, som många av oss andra inte kan finna en vettig förklaring till; Lundby-Wedin, undersköterskan som inte ställer upp på sjuksköterskor borde fundera på varför byggjobbarna har bäst löneutveckling.

Om hennes förhållningssätt beror på en taskig attityd till förkovran genom utbildning eller avundsjuka i största allmänhet i förhållande till sjuksköterskorna är svårt att säga, men det allra värsta är att hon inte inser det strategiskt viktiga i att låta någon grupp inom vården gå före och bli draghjälp åt andra grupper av kvinnor, som ligger långt efter männen i yrken där kunskap och omsorg om maskiner och teknik värderas högre än kunskap och omsorg om människoliv.

Att det finns en snorkig attityd hos dem, som tror att akademiska poäng säger allt om yrkeskunnandet, kan inte ursäkta det underdogbeteende som finns hos dem med enbart högstadie- eller gymnasieutbildning som hävdar att erfarenhet av praktiskt arbete är det enda som betyder något. Ett samhälle som bara värderar den kunskap, som man kan läsa sig till och därför är lättare att betygssätta, kommer inte långt i sin utveckling. Lika litet som den individ, som tror att man med enbart praktiskt arbete utvecklar sitt yrkeskunnande och den verksamhet som man står i. Ett intressant inlägg i kunskapsdebatten är SvenEric Liedmans bok Ett oändligt äventyr.

Att det finns ett bildningsförakt inom arbetarrörelsen, det vittnar bland andra Lotta Gröning om idag på sin blogg. Ibland har jag farhågor om att intresset för de processer som leder till kunskap och bildning inte ligger speciellt högt i kurs hos flertalet av våra politiker. Men, bort det. Får allt fler tecken på att strejkande sjuksköterskor gärna läser det jag skriver och säger sig få ny kraft. Tänk att detta, som jag tänker och känner när jag tar del av det som skrivs och sägs om sjuksköterskestrejken, kan generera kraft till kvinnor, som vill visa att de fått nog av löneorättvisorna. Waoooooooooh - vilken känsla!!! Önskar att jag kunde bygga ett helt kraftverk för pågångsmod, saklig argumentation kring kriterier för en juste lönesättning och därmed bättre jämförelser mellan yrkesgrupper där män respektive kvinnor är i majoritet.

Inga kommentarer: