onsdag 23 juli 2008

Inspark från Götet om FRA

Läste nyligen ett par artiklar om FRA i Göteborgs-Posten, där tidningen försöker spegla den diskussion som pågår på nätet men också på lokalpressens debatt- och ledarsidor. En diskussion, som handlar dels om HUR beslutet i riksdagen den 18 juni kom till och dels VAD beslutet egentligen innebär för FRA och hela svenska folket.

Den ena artikeln ”Regeringen har tappat kontrollen” rymmer en intervju med Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, på nätet även känd som en s-märkt bloggare. Den andra ”Så här skriver bloggarna” är en redovisning med några korta citat ur fyra olika bloggar, där de kommenterar nyheten att en grupp politiker ur de olika partierna inom alliansen dragit igång nätverket Borgerligt nej till FRA-lagen. Alla tidningar ser inte med så blida ögon på bloggarna, varför jag tolkar detta som ett fall framåt.

Eftersom jag är en av många, som reagerat både på HUR beslutet piskades igenom av regeringen vid riksdagens plena den 18 juni, och VAD det skulle innebära för mig och andra, hade jag naturligtvis hoppats på att en professor i statsvetenskap skulle känt sig manad att reda ut om ett beslut som kommer till på detta sätt, kan anses vara ett ”i demokratisk ordning” tillkommet beslut, vilket måste respekteras.

Men icke så. Detta trots att folket inför öppen ridå fick bevittna att två yngre ledamöter i Centern tvingades bli martyrer för att rädda regeringen, en ledamot lade ner sin röst och endast en enda riksdagsledamot hade modet att använda sig av sin lagliga rätt att rösta efter sin egen övertygelse!!! Men det tycks inte oroa professorn ett spår. Den, som tagit del av den forskning, som bedrivits av Shirin Ahlbäck Öberg, forskare i statskunskap vid Uppsala Universitet och som UNT skrev om 2008-01-09 kan se att tjänstemännens makt ökat till nackdel för politiker, som sedan tvingas bära hundhuvudet. Sett ur det perspektivet är det helt rätt att generaldirektören Åkesson är den som försvarar riksdagens beslut. Något som dock Opassande ifrågasätter. Intressant?

Den som tar del av Bjerelds blogg Villospår i FRA-debatten, vilken länkats till SvD:s artikel om FRA:s spaning, kan se att han väljer att vara ett snille, som spekulerar. Efter att ha läst hans blogg faller det sig helt naturligt att fråga: - Hur kom artikeln i G-P till? - Vem tog kontakt med vem? O s v. Sedan bjuder han oss på ett bravurnummer med påståendet att politiska ledare inte kan backa, eftersom de då kommer att framstå som svaga! Underligt att en professor i statsvetenskap inte vet vilket mod, som krävs för en statsminister att erkänna att han missbedömt hållfastheten i ett ärende tillhörigt ett fackdepartement. Om det sedan av sossar klassas som svaghet, säger det mera om sossarna än regeringen. Folk, som är urless på maktfullkomliga politiker, skulle tvärtom kunna återfå en del av den tilltro som de förlorat.

5 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

JA, den politiker som backar skulle få min respekt. Den saken är klar.

Johan Westerholm sa...

Fint sällskap. :-D

Johan Westerholm sa...

Gun

Kanske inte en professor men f-n i mig ganska nära: Se

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1485647.svd

Han är bra, har haft honom som föreläsare. Stirra dig inte blind på titlar. Innehållet alltid viktigare än fasaden.

Anonym sa...

De kan ha en folkomröstning om saken för att de inser att frågan berör de breda folklagren och de behöver få det svart på vitt, inte bara från de som skriker högst. En folkomröstning som i praktiken säger "Vill du ha ett mer auktoritärt samhälle som värnar för din trygghet eller ett demokratiskt samhälle som värnar för din frihet". Både ordet trygghet och frihet kan ha flera olika betydelser... jag är hellre fri än trygg i det här avseendet.

Jag börjar härmed prenumerera på denna blogg hos Bloggkoll, du är ännu en nyans i debatten som HAX, Opassande, Blogge och Rick Falkvinge för...

Gun Svensson sa...

Mary: Även min respekt.
Johan: Fint sällskap eller inte - det är inte titlar som fångar mig utan en idé om att sakkunniga inom ett område kan antas bidra med kunskap av värde för förståelse av skeenden. Har tagit del av artikeln och försöker förstå vad han menar med ledarskap. Har man inte stake nog att köra vidare på den inslagna vägen, då får man backa?!Att det är dags att göra upp med dubbelmoralen i att vara offentligt neutrala men i det fördolda vara beroende av Nato?
butcher bird: För allt i världen - ge mig inte skrivkramp ;-)Jag börjar luta åt att vi behöver en folkomröstning om ifall vi ska ha en fungerande demokrati eller om det s k "expertvälde", som ändå råder ska synliggöras.