tisdag 12 augusti 2008

FRA – avslöjar maktens behov av kontroll

Gillar att Politikerbloggen ger oss en inblick i hur moderaternas ledning nu arbetar för att återvinna den makt över medlemmars och sympatisörers tankar, som genomdrivandet av FRA-lagen rubbat. De öppet kritiska anser partiledningen vara omedvetna om att de skadar partiet, medan vi andra kan se att kritikernas bevekelsegrunder är de rakt motsatta. För att lyckas med uppgiften att lägga det som hänt tillrätta, behövs ett nytt begrepp och Per Schlingmann har ett till hands, som tidigare varit gångbart i USA och England d v s "anti-terrorlag”. Men, den sortens agerande berättar bara om ledningens oförmåga att se saken ur andra synvinklar och förstå vad som i längden ökar möjligheterna att få folkets stöd för att behålla makten. Intressant.

Jag har tidigare skrivit om att ingen kan beskylla t ex MinaModerataKarameller för att vilja skada det parti, som hon valt att ställa upp för. Tvärtom, man kan tydligt se att hon vill använda sin kunskap om hur internet fungerar, för att rent praktiskt förmå partiledningen att inse att de är helt fel ute genom val av massavlyssningen som metod för en effektiv underrättelseverksamhet. Idag skriver MinaModerataKarameller att FRA-lagen inte är en partiskiljande fråga, då den samlar motståndare från höger till vänster. Men, det är helt klart varför moderaternas egen spin doctor vill göra den till en höger-vänsterfråga. Då blir det lättare att påverka dem, som inte haft tid och ork att sätta sig in i saken – de som i sådana sammanhang brukar benämnas ”nyttiga idioter”. Med en sådan strategi befinner sig moderaterna nu på ett för demokratin sluttande plan.

Varje demokratisk organisation bär inom sig fröet till sin egen undergång, när ledare inte klarar att hantera den kritik, som kommer från de engagerade ur de egna leden. Något som leder till att allt fler drabbas av uppgivenhet och vänder politikerna ryggen. Eller att man byter sida med allt vad det innebär. Det är väl ingen större fara när det gäller partier, men vad händer när allt flera medborgare inte längre tror att riksdagens ledamöter bryr sig om att värna demokratin och folkets integritet. Det är i den praktiska tillämpningen av demokratin, som vi kan se regeringens och riksdagens ambitioner därvid lag. Något som Per Svensson satte ord på i sin artikel i Expressen, vilket jag skrev om igår.

Andra som reagerar på uppgiften om Per Schlingmanns ”räddningsaktion” är t ex Folkpartiet i Nacka, Tankar från rooten och Kvällspostens Peter J Olsson. När jag sedan tog del av Johan Ingerös videosnutt om vad politiker kan kosta på sig när de företräder oss i EU-parlamentet, undrar jag inte på att politiker ogillar journalister och bloggare, som granskar deras förehavanden. Detta trots att de borde vara medvetna om att det är den granskningen, som ska hjälpa dem att motstå de frestelser, som följer med den makt, som vi anförtrott i deras händer.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Farmorgun
Det tog ett tag för mig att svara på din kommentar pga. att jag blev så upprörd över Herr Partisekreterarens utspel att mitt modem brann upp.
(Jag skojar inte, har precis kopplat in ett nytt modem.)

När man nu kan läsa nyhetsbrevet i sin helhet, så förstärks misstanken om att någon "har sålt skinnet innan björnen är skjuten"

Du och andra har nämt att det har rått vissa missförstånd så att kritiker och politiker har pratat förbi varandra, jag tror inte att så är fallet efter att ha läst detta brev med uttalanden som.

om det inte leder till mindre effektiv underrättelseverksamhet?

via medierna och inte alltid i en konstruktiv ton internt.

För att sedan ta upp
resonera kring hur den teknologiska utvecklingen påverkar arbetsmarknaden, våra möjligheter att kommunicera och även aspekter om vad ökad övervakning innebär.

Han har redan tidigare skrivit om integritetsfågan, mao. han menar kanske någon ytterligare reglering av internetanvändning.

För det femte vilket enormt behov av underlag det finns kring denna typen av komplexa frågor. Trots återkommande information från Sten Tolgfors och partiet är det många som efterfrågar ytterligare information.

All den information som han åsyftar liknar mer argumentationsfel än relevanta underlag.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Argumentationsfel

Jag tycker att han har passerat en gräns till ett nytt politiskt landskap som vi inte tidigare har behövt uppleva i Sverige, och jag kan bara stå fast vid mitt andra inlägg på politikerbloggen.

Läs gärna mitt svar på din kommentar i min weblog, ger en fingervisning om vilka krafter som man riskerar att "sätta i rörelse".

PS. Buster hälsar DS.

Mary X Jensen sa...

Jag försöker sköta mitt motstånd snyggt ;-).

Men överens med moderaterna om FRA-frågan är jag som bekant inte... och som jag skrev, det är inte förhandlingsbart.

Jag är inte imponerad av att man försöker byta namn på en lag som redan har ett. I synnerhet inte till antiterror - för är det något som inte fungerar så är det att söka terrorister via signalspaning.

Det har om inte annat visat sig i USA. Ni har säkert läst artikeln om detta.
http://www.wired.com/politics/security/commentary/securitymatters/2006/03/70357?currentPage=all

Jag fattar inte varför det är så otroligt svårt att backa på lagen (kanske att jag gör det när jag är konspiratorisk förstås, men jag föredrar de raka puckarna.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

@Mary
Jag försöker nog också oftast att välja mina ord.;)

Anledningen till att jag reagerar väldigt kraftigt på Herr Schlingman's ordvrängeri, är att jag har sett vad som kan hända ifall man börjar att bygga upp en rädsla hos en befolkning, och jag hoppas och tror att inte moderaterna står för de konsekvenser som hans argumentationsteknik faktiskt kan resultera i.

Vänligen läs min kommentar nedan till Farmorgun för utterligare förklaring.
http://jansjoholm.wordpress.com/2008/07/05/rekomenderad-podcast/

Mary X Jensen sa...

Jag vet att du brukar göra det Jan.

Ibland blir man förbannad och jag tycker inte att det här var det bästa utspelet från partiet precis. Faktum är att jag själv var så himla upprörd så att jag inte kunde stänga av hjärnan igår -den drog iväg och fantiserde oma llt möjligt som man kan råka ut för om man säger sin mening... Så jag håller med dig. Även om jag just nu yttryckte mig på annorlunda sätt då ;-). Att döpa om en lag till "antiterror" är verkligen obetänkt.

Anonym sa...

Men!
Detta har jag missat! Samlar nu upp alla hakorna och studerar intresserat detta fantastiska för att inte säga creepy utspel.
Jag tackar för intressant inlägg.

Gun Svensson sa...

Jan och Mary: Det som hänt leder onekligen till nya funderingar hur det är ställt med det demokratiska sinnelaget. Valet av ordet antiterrorlag är nog dessvärre sökt med viss omtanke. I det längsta värjer jag mig mot att vilja tro att Fredrik Reinfeldt medvetet vill spela på människors rädsla. Men ... Läste nyss på nätet en presentation av boken Svensk rädsla av Sverker Oredsson. Där redovisas studier av fruktan i Sverige under 1900-talets förstahälft. Här behandlas rädslan för en yttre fiende, som sovjetunionen och Nazityskland, vidare rädslan för politisk extremism, som skulle kunna leda till omstörtning av samhället. En tredje rädsla är den som är riktad mot utlänningar och invandrare som man fruktat skulle ändra villkoren för den inhemska befolkningen och försämra det svenska "folkmaterialet".

När ledande politiker spelar på tydligt på människors rädsla för att behålla makten, då har det skett ett avgörande trendbrott.

Gun Svensson sa...

En liten tant: Tack och Välkommen tillbaka efter en förhoppningsvis skön semester.

Anonym sa...

Hoppar in bara för att rekomendera ett väldigt bra inlägg!
http://henrikalexandersson.blogspot.com/