måndag 18 augusti 2008

Tio års fängelse för ett mejl

Den rubriken möter oss i Amnesty Internationals halvsidesannons i Sportbladets OS-Extra och handlar om journalisten Shi Tao, som den 27 april 2005 dömdes för att ha skickat e-post till en vän i USA om att regeringen hade varnat journalister att skriva om massakern på Himmelska fridens torg 1989. Internetföretaget Yahoo hjälpte myndigheterna att spåra Shi Tao genom att lämna ut hans e-post, vilket ledde till att han kunde gripas. Utländska internetföretag hjälper det kinesiska kommunistpartiet att övervaka internet och kontrollera e-post. Sökmotorer blockerar information som anses känslig för Kinas ledning. Dessutom finns tiotusentals internetpoliser som kontrollerar internetcaféer och jagar personer som vågar skriva om förbjudna ämnen som till exempel demokrati, mänskliga rättigheter och Tibet. Idag sitter mer än 50 ”cyberdissidenter” i fängelse.

SMS:a Amnesty till 72 900 så bidrar du med 50 kronor till kampen för mänskliga rättigheter.

Det är mänskligt att undra över vad som blir möjligt när politiker kan besluta att FRA ska byta information med andra länder, som det bland annat talas om i en rapport av The Future Group med namnet ”Freedom, Security, Privacy – European Home Affäris in an open world”, som bloggaren Tankar i Gryningens ljus skriver om och som även Erik Hultin kommenterar. Här kan förhoppningsvis det seminarium som MinaModerataKarameller skriver om kunna hjälpa till att skingra dimmorna. Scaber-nestor gör också en insats för att förtydliga vad FRA-lagen handlar om.

UNT:s Ledarloggen noterar vad som synes pågå på regeringskansliet och avslutar ”den svenska försvarsplaneringen har problem. Men det är ingenting man löser med att göra tummen upp för massavlyssning i antiterrorlagskostym”. Olof skriver om en seriös namninsamling och Johan Sundström om Tidlös satir. Satir och humor behövs i mängder just nu och bland mina favoriter finns Badlands Hyena och Gubben vid Rämen. Till humor räknar jag också IT-mammans fynd i tidningen Land, som berättar vad ordningsmannen i klassen Jan Björklund sysslar med under möten på Utbildningsdepartementet. Intressant.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt problem med Amnesty nuförtiden är att de i sitt remissyttrande faktiskt sade ja till FRA-lagen.

Det är antagligen därför man inte hör ett pip från dem i denna debatten.

Gun Svensson sa...

Det var som attan och jag som messat pengar till dem ;-)Trodde dom att FRA skulle vara mera att lita på än andra operatörer? Ja, nå´t var det väl, men vad?

Anonym sa...

Det har antagligen med den korta remisstiden att göra (22 dec 2006 - 4 jan 2007, julhelgen alltså), men de har haft 2,5 år på sig att rätta det och inte gjort så.
Så tyvärr har min åsikt om Amnesty fått sig en knäck.

Anonym sa...

Alltså detta är galenskaper vart är vi påväg?


Människorna därtill mentalt förlammade dessutom gör det inte lättare.

Gun Svensson sa...

scaber_nestor: Du har väckt mitt intresse att få veta varför så det finns bara ett att göra - fråga dem. När jag fått svar blir det en bloggpost.

Mike: Visst kan man bli deppig när man tänker på allt dumt som människor kan ställa till med. Även i bästa välmening, då en del tror sig om att veta vad som är bäst för andra. Men, för den skull får man inte ge upp hoppet om möjligheten att skapa något bättre.

Lars-Erick Forsgren sa...

VA, sa Amnesty Ja????
VERkligen märkligt, var det en julvikarie som skrev remissen?

Och så ser jag att jag tydligen måste hitta ngn ersättare för yahoo... men finns ngn att lita på?

Gun Svensson sa...

Lars-Erick: Jag har nyss sänt dem ett mejl och ställt en fråga om deras yttrande om FRA-lagen. Har just kollat upp vilka som finns i den svenska sektionens ledning och har gott hopp eftersom Lise Bergh, generalsekreteraren, är jurist och har en gedigen bakgrund när det gäller kunskap om de mänskliga rättigheterna.

Lars-Erick Forsgren sa...

Bra Farmor, publicera gärna ett event svar i en bloggtext. Eller i vart fall själva innehållet.