fredag 26 september 2008

En tribut till vårt styrelseskick?

Politiske chefredaktören i Norrtelje Tidning, Reidar Carlsson, skriver Regeringen tar en stor risk, om man tror att tillräckligt många frågetecken rätats ut, för att lugna opinionen mot lagen. Det är först när vi ser propositionen, som vi kan se vad uppgörelsen inom alliansen verkligen är värd. Mark Klamberg, en av de jurister som lagt ner åtskilliga timmar på att nagelfara de lagar, som gäller för FRA:s verksamhet, hyser sina tvivel. Djävulen finns i detaljerna, skriver han. Och att han lämnar sina uppdrag i Folkpartiet väcker naturligtvis uppmärksamhet, som här i Expressen. Sanna Rayman, SvD, förhåller sig avvaktande, hon vill som många av oss andra se vad det blir i slutändan.

Debatten kring FRA-lagen och ändringarna i en rad andra lagar, som regeringen piskade igenom i riksdagen den 18 juni, och regeringens hantering sedan dess har med all önskvärd tydlighet visat att statsmakten slagit in på en väg där långtgående beslut ska drivas igenom till vilket pris som helst. Att köra över oppositionen är regeringsduglighet och en merit i sig. Därför är det svårt att tro att det nya förslaget är den reträtt som Henrik Brors skriver om i DN. Att de sex fp-kvinnorna till sist sa Ja, är mänskligt. Bara den, som varit med om det, vet hur det är att gå från att vara ”motvallskärring” till att få gehör för en hjärtefråga, även om den bitvis är så kamofluerad att man inte kan vara riktigt säker på om den finns där. Det är också mänskligt att Fredrik Federley och Annie Pettersson i Centerpartiet tycker sig ha gjort en betydelsefull insats – utan deras utspel före den 18 juni, hade vi naturligtvis inte haft möjlighet till förnyade diskussioner om dessa lagars räckvidd för svenska folket under sommaren och hösten. Men, om resultatet av deras ansträngningar verkligen blir något att skriva hem till mamma om, det återstår att se. Intressant.

Däremot är det i nuläget inget som hindrar att vi synar hur det parlamentariska systemet fungerar, när den ena sidans makthavare brutalt kör över den andra, utan att ha ordentligt på fötterna i sakfrågan, vilket utvecklingen här har visat. Från den utgångspunkten kan jag förstå Thomas Bodströms reaktion, något som Mitt i steget skriver om. Naturligtvis kan man bemöta det med ”som man bäddar får man ligga” i tro att man därmed skipar någon slags gudomlig rättvisa, men risken finns att dit det bär, bär det ... Och medan politikerna oavsett partitillhörighet har sitt på det torra, genom att man under en lång följd av år skrubbat varandra på ryggen och sett om sitt eget hus, ställer man till det för folket, som undrar vad politikerna håller på med. Man tycker sig inte ha gett dem mandat att stöka till det på det sätt som man gör. Det gäller både lokalt i kommunen och på nationell nivå. Den kopplingen vill jag dock utveckla senare.

Regeringens pressmeddelande utgör underlag för en lång rad kommentarer och artiklar:
SR, SVT Rapport, Sydsvenskan 1 och 2, DN, SVD 1 och 2, Göteborgs-Posten samt naturligtvis en lång rad kommentarer i bloggosfären bl a Lake, MinaModerataKarameller, Lars-Erick, Folkpartiet i Nacka, Erik Hultin för att bara nämna några.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Tittar in för att läsa dina reaktioner på senaste turerna i FRA-spelet.
Jag har svårt att imponeras av detta spel för galleriet! Ser det mest som en maktdemonstration från Freddrik o co. Lite av "nån jävla ordning får det väl ändå va i en allians...".
En berättigad fråga i sammanhanget är vad som driver en politiker att engagera sig - samhällets bästa eller personlig vinning. Har varit med så länge att jag blivit lätt luttrad...
Kan inte heller påstå att jag imponeras av Fredric Federley o övriga "protestanter". Vad drev dem? Vad fick dem nu tillbaka i fållan?
Ibland kan man ändå skymta vad som förefaller vara äkta engagemang men det är alltför sällan. Men när jag ser det blir jag glad.
Jag blir också både glad och stolt över det engagemang DU visar och jag imponeras av din glöd och kamplust. Önskar jag hade lite mer själv av den varan!
Trevlig helg, kära Farmorgun!

Anonym sa...

Här finns det mycket, till att både fundera och skriva om. När den "nya" lagen, mer ser ut som dimridåer.
Exempelvis är inte "trafikstråk" deffinierat, vad det är. En hittils okänd teknisk lösning, inom IT-värden.

Här finns helt klart, mycket mer att göra.
Hoppas bara att Mark K., kommer ner på rätt köl, när den typen av personer behövs i debatten.

Gun Svensson sa...

Gubben: Rart av dig, önskar dig detsamma. Jag brukar som du vet hämta kraft genom goda skratt när jag läser dina skrönor :-D När det gäller politikers drivkrafter, är det nog som för folk i allmänhet. På lokal nivå allt från att känna sig betydelsefull med sitt bruna kuvert i fullmäktigesalen till att vilja göra en insats för något man tror på, men när man stiger i graderna d v s får tyngre uppdrag då kommer detta med pengarna in i bilden och för somliga blir det en födkrok. Men då arvodet inte är individuellt och differentierat så får den bekväme lika mycket som den energiske, vilket är dubbelbottnat ;-). Men hur som helst; folket har de politiker de förtjänar. Bryr vi oss inte, kan det inte bli på annat sätt än det vi kunnat se här. Om vi nu lyckats ruska om parlamentet, får vi hoppas att det håller i sig. Nästa "grupparbete" måste bli Grundlagsutredningens förslag som ska komma i december. Jag tänker på vad jag lämnar vidare till mina barnbarn, vilket också ger mig kraft.
Jens: Håller med dig - vi har haft stor nytta och glädje av Marks engagemang. Det rinner nog inte av honom bara för att han lämnar politiken - tvärtom, han bör få mer tid till juridiken ;-)Som du ser är jag avvaktande till dess vi fått se det finstilta kring dessa 15 punkter.

Anonym sa...

Hej Farmorgun:

Det börjar dyka upp, en hel del funderingar, kring ordalydelser och annat.
HAX har eventuellt, hittat en luring.

"Tolgfors egna tjänstemän påstår – med tydlighet – att sållningen av trafik inte skall ske hos internetoperatörerna."

Varför bygga en ny kontrollmyndighet, för att ge FRA tillgång till, när de redan har den hos sig. Bara till att sätta upp en ny namnskylt på en kontorsdörr, ute på Lovön.

Gun Svensson sa...

Jens: Jag är rädd för att du har rätt, men vi måste överväga hur vi använder våra krafter på bästa sätt - avvakta så att vi får ordentligt på fötterna eller ägna oss åt mer eller mindre vilda spekulationer, som bara tröttar ut oss och pinar Camilla & Co i onödan innan vi vet. Det är så lätt gjort att vi spelar FRA-kramarna i händerna d v s ger dem anledning att skylla en ny U-sväng på oss. Glöm inte att vi har att göra med strateger i mental krigföring.

Anonym sa...

Nog ska vi vara försiktiga Farmorgun, men tysta får vi inte bli. För då vinner de, när media inte klarar av att driva något.

Något annat vilket pockar på uppmärksamhet, är att EU nu försöker muffla undan
Amendment 166. Enligt Erik Josefsson.
Det får vi inte glöma bort, att även det är en viktig del av Telekompaketet och för demokratin på nätet.

Gun Svensson sa...

Jens: Jag menade naturligtvis inte att vi skulle tystna helt utan förhålla oss på ett klokt sätt. Det du skriver om förslaget i EU är viktigt - när kommer detta upp igen? Om jag minns rätt har det nu gått till någon instans innan det kommer tillbaka för en andra läsning, eller... Där måste vi vara på alerten!

Anonym sa...

Farmorgun:
Enligt Erik gör dom det, genom att tysta ned nyheten som sådan, när 166:an bekräftar Bono-rapporten från i April.

De kan inte formellt trolla bort den, men hålla den utanför medias sökljus och uppmärksamhet.

Gun Svensson sa...

Vilka möjligheter har vi att kolla upp detta - vem ska jag skriva till för att få veta hur saken hanteras osv?

Anonym sa...

Dels har du Erik Josefsson ehj@cleosan.com
Som är den som gräver och driver frågan, nere i Bryssel. Sedan är ju även HAX, på huget där.

Har även meddelat Erik om Arvidfalk, som bland annat, drivs av Laakso.
Tycker att det ser, mycket seriöst ut.

Gun Svensson sa...

Tack för det - då vet jag.

Anonym sa...

Farmorgun:
Läste detta hos HAX:
Mark K.

"Jag hoppade av mina uppdrag för det finns allvarliga brister i överenskommelsen. HAx har uppmärksammat en av dem, filtrering kommer att ske hos staten, antingen av ett "dubbel-FRA" eller FRA som ber om tillstånd av en domstol. Det blir nog det senare. Det är alltså samma lag som i juni men nu kallas den "domstolsliknande nämnden" för "domstol". Marginell förändring. Jag tror det kallas kosmetika."

Mar K. Är trovärdig nog, i mina ögon.
Regeringen försökte köra en bluff igen.

Gun Svensson sa...

Jens: Tack, jag ska kolla in det senare. Nu gör jag helg.
Ha det!

Anonym sa...

Så nu har Reinfeldt skjutit upp frågan och hoppas att vi tröttnar. Läckorna från försvarsdepartementet är säkert korrekta. Vi vet hur fult Reinfeldt har handlat genom hela sin klaverbeströdda väg genom livet och Tomhylsan är inte mycket att räkna med.

Nu blir det en ny strid när propositionen kommer och frågan kommer närmre och närmre riksdagsvalet och mer än det, valet till europaparlamentet. Han kommer säkert hävda att alla måste sitta stil i båten för att inte äventyra valresultatatet och valbullret kommer göra det svårt att höras om någonting så obskyrt som personlig integritet.

Reinfeldt har säkert detta som plan och äventyrar därmed själv valresultatet över ett tokigt meningslöst strunt. Det skulle kännas orimligt om det inte vore Reinfeldt. Han gör alltid så. Har är faktiskt mycket olämplig för sin post, både som partiledare och än värre som statsminister.

Kanske vore det lämpligt att förlora nästa val så att man kan få honom bortstädad men ersatt med vad? Personer med karaktär, ryggrad och intellekt brukar inte finnas kvar i grannskapet när han raglat in i ett ansvarsområde.

Gun Svensson sa...

arthur: Statsministern gör nog så gott han kan där han står i korsdraget mellan ivrarna inom det övervakningsindustriella komplexet och ett folk som sent omsider vaknat och visat att det finns gränser för vad staten kan tillåta sig i förhållande till medborgarna. Den stora boven är ledarnas rädsla för att förlora regeringspotens, varför de kringgärdat våra ombud med attribut, vilket innebär att partipiska i kombination av ett missbruk av kvittningssystemet blir ett sätt att stänga av interna larmsignaler. Vi medborgare betalar inte för att politiker ska huka under makten, utan vi förväntar oss att riksdagens ledamöter sätter sig i respekt och visar vem som har makten att vara lagstiftare.

Anonym sa...

Är inte snarare boven i dramat att statsministern är en tjurskallig elefant som försöker spela piano i en porslinsbutik?

Gun Svensson sa...

It takes two to tango :-D