tisdag 28 oktober 2008

Uppror mot ockerpriser på biljetter

Förra söndagen skrev jag i NT-bloggen om det ocker, som frodas i den bransch som säljer biljetter till olika populära arrangemang, där biljetterna kan vara slutsålda på en kvart, för att parallellt dyka upp på en andrahandsmarknad till skyhöga priser. Det var en ilsk farmor, som gjorde det inlägget, sedan jag pratat med min son och barnbarnet Daniel. Båda var väldigt frustrerade över att de inte fått tag i några biljetter till någon av AC/DC:s konserter.

Därför känns det verkligen bra att senare läsa alla artiklar i AB; först Biljettsläppen är helt ruttna och sedan notera att allt fler fått nog av att inget görs för att stävja detta. I en annan artikel berättas om hur fusk misstänks hos ATG-ombud och i ytterligare artiklar berättas om läsarnas reaktioner och krav på lag mot ockerpriser så som i Danmark. Den lösning som Ticnets VD talar om innebär ingen skillnad för biljettköparna – fortfarande dyra biljetter med den enda skillnaden att pengarna hamnar direkt hos Ticnet istället för hos andra ockrare. När konsertarrangören Live Nation och Ticnet får höra talas om det påstådda fusket, talar de om att utreda saken och att ett ombud kan bli avstängd från att vara biljettförsäljare. Det senare dock under förutsättning att det finns ett avtal mellan berörda parter om förbud mot andrahandsförsäljning till överpris. Då kan verksamheten klassas som avtalsbrott och krav på skadestånd bli aktuellt. Om inte branschen själva kan hålla rent, kan det bli aktuellt med lagstiftning.

Såg för övrigt att Live Nation nu får tid på sig att ta itu med fusket eftersom de på grund av finanskrisen blivit tvingade att ställa in en rad konserter. Inget ont som inte har något gott med sig, kan man säga.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om en reklam med texten "Mamma kom hem" kan fällas , så borde biljettfusk rendera 10 års fängelse plus kronofogden på halsen

Gun Svensson sa...

Det var väl att ta i, men om det inte står något i avtalet mellan Live Nation och återförsäljarna om förbud mot andrahandsförsäljning, då är det ju inte något avtalsbrott och således inget att göra något åt. Återstår således köpbojkott eller att någon konsumentgrupp lobbar i riksdagen, något för de politiska ungdomsförbunden? Det är ju mest unga människor som drabbas.

Daniel Janzon sa...

Vad ska man göra när fler vill se konserten än vad som får plats? Om artisten inte vill ge fler konserter får man väl helt enkelt höja priset på biljetterna till lagom många är intresserade.

Med skyhöga biljettpriser tjänar artisten mycket mer pengar på konserten, och kommer då få ett större incitament att ha fler konserter, som emellertid kräver att priset sänks lite för att alla biljetter fortfarande kunna säljas.

Osv. Vad ska man göra annars? Om politiker blandar sig i detta kommer det bara skapa korruption -- den som känner rätt personer kan mygla till sig en biljett.

Gun Svensson sa...

John: Jag är ingen anhängare av att politiker ska lägga sig i detta, utan pekade på vad som kan hända om branschen själv inte förstår att hålla rent från fusket med andrahandsförsäljningen. Såg för övrigt idag att ATG-ombuden inte kommer att kunna ta emot bokningar längre utan de kommer bara att få fungera som ställen där de som bokat hos Ticnet kan hämta ut biljetter - det är ett steg i rätt riktning. Det ska bli intressant se om det gör skillnad.

Anonym sa...

Jag går sällan på konserter så jag har dålig koll på biljettförsäljning. Däremot vet jag att de flesta biljettsystem är för dyra för små arrangörer. Därför har vi byggt ett alternativ som är helt webbaserat och öppet för alla www.simplesignup.se
Vi har egentligen inte tänkt konkurrera med de stora aktörerna på biljettmarknaden. Men om någon har en idé om - och vill vara med och utveckla - den perfekta biljettjänsten, hör gärna av er till oss! :-) www.simplesignup.se