måndag 23 mars 2009

Konsten att avtala bort grundlagen.

Nog kan man undra med vilken rätt en handfull personer ska ges fullmakt att avtala bort vår rättssäkerhet i samband med förhandlingar om ett nytt internationellt handelsavtal ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Det har aktualiserats av aktörer i USA, vilka anser sig vara i behov av skärpt lagstiftning till skydd för upphovsrätt och patenträtt. Ser nu att DN uppmärksammar att den sekretess, som råder kring detta avtal, ska diskuteras i riksdagens näringsutskott nu på torsdag. Det är intressant.


Den 12 mars kunde jag redovisa de svar jag fått på mina frågor i saken till ledamöterna i EU-parlamentet, där offentlighet är en bristvara. Idag har jag kunnat uppdatera med ännu ett svar - det är från Junilistans Hélène Goudin. I EU är det Telekom-paketet, som vid sidan av ACTA-avtalet utgör lockelsen för upphovsrättslobbyns aktörer. När det gäller kravet på offentlighet har EU-parlamentsledamoten Jens Holm (V) fått följande svar: "Kommissionen leder förhandlingarna i samråd med de behöriga kommittéer som rådet utsett. De frågor som hör till medlemsstaternas behörighetsområde samordnas av ordförandeskapet inom de behöriga förberedande organen före förhandlingarna så att medlemsstaternas åsikter återspeglas i förhandlingarna." Det måste rimligen betyda att Sveriges regering inte kan skylla på andra utan måste hålla emot varje detalj i avtalet, som kan äventyra enskilda medborgares rättssäkerhet.


Ser hos Iptegrity.com att den franske EU-parlamentsledamoten Jacques Toubon lyckats att på nytt föra in upphovsrättsfrågorna i Telekom-paketet till den andra läsningen. Det är minsann inte lätt att förstå hur det är möjligt. Undrar vad Eva-Britt Svensson och alla andra svenska ledamöter tänker om detta just nu? De var ju med rätta rejält uppåt när de hade lyckats få med sig en majoritet i parlamentet på ändringsförslag vid den första läsningen.


Samtidigt ser jag hos Christian Engström att Internet är under attack i Frankrike och i kommentarsfältet hos Karl Sigfrid att det händer saker på Nya Zeeland. Där är det är The National Business Review som bland annat skriver ”Prime Minister John Key has announced the government will throw out the controversial Section 92A of the Copyright Amendment (New Technologies) Act and start again.”


Medan denna kamp för internetanvändares demokratiska fri- och rättigheter pågår i EU:s medlemsländer, kan vi vara glada för att det finns människor, som ser till att domstolar prövar lagligheten i det som sker. Svensk Myndighetskontroll har funnit en artikel om olagliga engelska databaser. Här på hemmaplan är Josh, Leo och Badlands Hyena riktigt uppåt när Liza Marklund visar sin okunnighet om fildelning. Hax har också nåtts av hennes remarkabla story. Thomas Bodström, som premiärbloggar på Bodströmsamhället.se, erkänner dock utan omsvep det som vi länge anat – han är en teknisk idiot.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Att Bodström är en idiot är det väl ingen som betvivlar, men särskilt teknisk? Njae, tveksamt. ;)

Leo sa...

Toubons förändringar i Telekompaketet är riktigt skrämmande. Erik Josefsson (v) uppmärksammade mig på det hela, och Toubon har helt vänt hela innebörden med sina förändringar...

Anonym sa...

En bakåtsträvande matelit klingar sig fast vid sin girighetens drömmar och sin inplanerade agenda till globalt maktstyre.

Riv riksdan och inför DD.

Anonym sa...

Intressant att notera skillnaden:
"Idiot" använt ensamt är illa, riktigt illa. Men "teknisk idiot" är närmast en komplimang. Vi lever i en tek nikfientlig värld eller hur ska detta annars tolkas?

Anonym sa...

Det är intressant hur "fel" människor ofta måste ta beslut. Vore det inte mer lämpligt att någon/några som har kännedom om "livet" på internet är uppbyggt och fungerar skall diskutera lagar och regler så det inte blir skit som ACTA.

Gun Svensson sa...

Josh: Han som sa de´han va´de´:-D Men som rlm kan han inte gömma sig bakom okunnigheten - bra att han deltar, då lär han sig ett och annat som han inte kunde tidigare.

Leo: Skrämmande är det. Märkligt att Sverige inte har några riktlinjer för nätneutralitet i likhet med Norge.

Mike: DD är lättare sagt än gjort.

Gubben: Kul att se dig på banan igen. Ja, rätt märkligt att dessa "tekniska idioter" ändå tror tekniken om att kunna hålla oss alla i Herrans tukt och förmaning.

Christoffer: Jag tror att riksdagens ledamöter står för ett tvärsnitt av det svenska folket, vilket innebär att många i Riksdagen har rejäla luckor när det gäller att förstå hur internet fungerar både på individplanet och i samhället i stort. Om flera av dem vågade ge sig själva en möjlighet till strövtåg på nätet skulle de upptäcka det som många av oss andra vet - här levs ett liv också. När man inser det, då förstår man hur fel det blir med att staten ska hålla på och uppfostra oss inom än det ena än det andra området.