fredag 24 april 2009

Från basket tillbaka till kampen för internet.

Hemma igen efter utflykten till Södertälje, där tjejerna i Telge tyvärr fick se sig slagna av Solna Vikings, som tog SM-guldet i basketligan med 3-1 i matcher. Som framgår av DN:s reportage är Solna vana vinnare, medan de tjejerna i Södertälje på nytt fick hålla till godo med silver. Ett silver är, precis när slutsignalen ljuder, en svår förlust, men jag hoppas att de unga tjejerna efter några timmar ändå ska känna att de gjort en prestation. Alla i laget är så mycket yngre och fostrade i klubbens verksamhet sedan barnsben, medan Solnas damer är äldre med mer rutin och ”importerade” från olika håll – bl a Maria Näsström, som värvats från Södertälje, vilket suger en sådan här kväll. Av notisen på basketklubbens hemsida framgår att ledningen trots allt tycker att de gjort bra ifrån sig. Och inget ont som inte har något gott med sig – nu löste sig problemet med uttagningen till lagen till SM-finalen i U18 och U20, som avgörs i Luleå nu i helgen. Den, som vill, kan följa dem på nätet. Jag hoppas att gårdagens förlorare tar igen skadan i helgen. Behöver väl knappast säga att jag är rejält hes idag.


Efter detta avbrott i kampen för ett fritt internet, försöker jag kolla upp vad som hänt i den saken. Anaïs skriver om läget i Frankrike där de konservativa är oeniga om det rimliga i att stänga av användare från internet och att rättsordningen ändras, så som föreslås i Hadopi-lagen, vilken tas upp på nytt i Nationalförsamlingen den 29 april. Igår berättade Anaïs att hårda nypor kommer till användning även där och skälet känner vi igen från turerna om FRA-lagstiftningen. Jag citerar "Bakom kampen mot fildelningen, som bara är en fasad för Nicolas Sarkozy, finns viljan att via Hadopi-lagen föra in den trojanska hästen: tvånget att installera "säkerhetsprogram" i alla franska datorer. När väl filtren är på plats i alla PC så räcker det med att utvidga vilket innehåll som skall blockeras, då LSI träder i kraft." LSI handlar om inrikes säkerhet. Sic! Men, det ser onekligen ut som att France Telecom-Orange, en av världens största telekomföretag, skulle ogilla det som är på gång. Anaïs skriver att France Telecom är medlemmar i en sammanslutning av europeiska telekomföretag, som officiellt tar ställning för 138:an på sin hemsida. Men jag undrar – det har väl hänt förr att en enskild medlem kan välja att göra det, som gynnar den egna maktsfären bäst. Intensifier skriver om Näringsdepartementets journalistseminarium om Telekompaketet den 4:e maj. Men dessförinnan måste de MEP:er som vill ha upp 166:an på parlamentets bord ha agerat, vilket Erik Josefsson skriver om. Den 29 april är deadline för detta. Måste nog kolla med Olle Schmidt om han avser att agera.


Annars surrar det av synpunkter kring frågan ifall domaren i The Pirate Bay-rättegången, Tomas Norström, varit jävig i någon mening, vilket det skrivits om i DN, SvD, Sydsvenskan och Aftonbladet (där bl a lagen om jäv återges). Efter att ha läst några bloggar bl a Mårten Schultz, som jag länkade till i NT-bloggen igår, har jag nu läst Jakob Heidbrinks inlägg ”Fullträff i getingboet”, där kommentarerna är läsvärda och hjälper mig att framförallt zooma in på det problematiska i att Tomas Norström är styrelsemedlem i SFIR (Svenska föreningen för industriellt rättsskydd). Något som Scaber Nestor också fokuserar på i sitt inlägg. Intressant att Christian Engström (då i Folkpartiet och nu i Piratpartiet) och Tomas Norström stått på var sin sida i kampen om mjukvarupatent i Europa under ett års tid. En av kommentatorerna hos Jakob skriver också på sin egen blogg Navigation i aktuella farvatten. Kulturbloggen skriver om dagen då ungdomen tappade tron på rättssystemet. Än en gång visas svårigheterna att göra satir av verkligheten - Badlands Hyena. Mikael Nilsson, grundare av webbplatsen StoppaFRAlagen.nu förra året och sedan i mars i år ledamot i Piratpartiets styrelse, skriver på dagens Brännpunkt i SvD om hur upphovsrättsindustrins aktörer börjat kräva statlig censur och fitrering av oönskade sidor på internet, vilket bl a DN och SVT rapporterat om. FRA, Ipred, datalagring, Telekompaketet, ACTA-avtalet – det finns ett helt pärlband av krav på politiska åtgärder för att olika intressen ska kunna tillgodose sina behov av övervakning, filtrering och kontroll.


Men går det att kontrollera internet? Frågan ställdes i kvällens Kulturnytt och besvarades med att det handlar om pengar, medan Ekonomisidorna tycks strunta i på vilka premisser telebolag och operatörer samt företag inom hård- och mjukvarubranschen berikar sig. Etik och värdegrund borde mot bakgrund av vad som skett inom finansmarknaden vara av intresse även för dem ifall man vill konkurrens på lika villkor. Intressant.


Inga kommentarer: