fredag 25 september 2009

Apatiska barn, upphovsrätt och FRA.

nleder med SvD:s intervju med Gellert Tamas, som skrivit boken "De apatiska. Om makt myter och manipulation". Den handlar om Sveriges agerande mot apatiska flyktingbarn, som utvisats åren 2003 - 2006. Den 14 maj 2009 skrev Agneta Pleijel i SvD om den apatiska uiguren Tail under rubriken Att vilja se. Igår skrev Göran Bodegård, barnläkare och barnpsykiater, tidigare ansvarig för den barn- och ungdomspsykiatriska vården vid Karolinska sjukhuset i AB Debatt ”Läkarna sviker apatiska barn”.


Själv har jag när min upprördhet varit svår att tygla, mejlat både nu och då till olika ministrar om Migrationsverkets alldeles fasansväckande agerande på tvärs mot läkares och andra sakkunnigas utlåtanden. Därför känns det verkligen bra att en ambitiös journalist och författare gjort ett gediget arbete för att påvisa hur myndigheter konstruerar ”sanningar” för att deras beslut ska framstå i en bättre dager. Lyckligtvis finns det människor som inte låter sig nöja med det. Har en god vän, som i sin profession arbetat nära en del av dessa barn. Han berättade att han hade printat ut mina mejl och delat ut dem på sin arbetsplats för att visa sina arbetskamrater att det fanns människor som brydde sig och försökte påverka ”vilseförda” politiker. I likhet med Gellert Tamas funderade jag en hel del kring vilka mekanismer som gjorde det möjligt för dessa oseriösa ”experter” att dupera seriösa massmedia. Det ska verkligen bli intressant att läsa den boken.


Den andra boken, som lockar är Gratis? som är en essäsamling där producenten säger sig vilja lägga bort utropstecknen och undersöka marken mellan skyttegravarna i upphovsrättsdiskussionen, genom att diskutera konsekvenser av olika avvägningar. Med tanke på den diskussion, som pågår även i olika nyhetsmedia om gratis eller ta-betalt är jag intresserad av att ta del av argumentationen kring produktion och distribution av texter på nätet samt skälen till att media vill låsa in nyheter med hjälp av ”betalväggar”. På nätet pågår en bloggstafett där åsikter bryts – här DN:s Charlotta Friberg.


Har förstått av Isobel Hadley-Kamptz artikel i dagens Expressen att det är svårt att få ut information i media om hur förlagsvärlden beter sig och nu har hon valt att säga Tack, men Nej tack till ett förnyat kontrakt med Bonniers. Det kallar jag civilkurage.


För övrigt anser jag att lagklustret kring FRA ska rivas upp, göras om och göras rätt . Det är möjligt om åtta av dem, som jag och andra alliansväljare röstade på i förra riksdagsvalet lägger ner sin röst i den kommande omröstningen. Om FRA skriver Hax; Scaber Nestor; Sidvind; OlofB; Klamberg; Adam; Apelsineld; Josh; Lake; Tomas; MMK; och StoppaFRAlagen.nu


Sossar mot Storebror har hållpunkter för det pågående racet. Johanna Nylander skriver om Tekniktillit och ointresserade politiker och här hennes debattinlägg i Kvällsposten. Minimaliteter om Centerpartiet, som sitt integritetsmanifest till trots backar i i framtiden. Opassande tycker att vi behöver en översikt över alla övervakningslagar. Pär Ström talar om utrotningshot mot anonymiteten. Sist men inte minst en repris på Anders Widéns Änglars behov av upphovsrätt.

Intressant.

Inga kommentarer: