måndag 5 oktober 2009

FRA skapar uppgivenhet i riksdagen?

Lyssnade tidigare på ett inslag i P1 där de tidigare kritikerna till FRA-lagstiftningen inom alliansen intervjuades. Det var inte utan jag kände lust att kräkas när jag hörde Annie Johansson uttala sig tvärsäkert om att det nu minsann var en helt OK lagstiftning. Skulle denna smarta tjejen aldrig ha slagits av tanken att de blev bortdribblande den 18 juni 2008? Om inte, kan det bara förklaras med att hon själv var med och riggade skådespelet i akt och mening att slå blå dunster i våra ögon. Dessförinnan hade hon ju närmast haft rollen som integritetens Jeanne d´Arc i vår tid.


Lyckligtvis finns det människor som mot alla odds håller liv i debatten och ställer uppfordrande frågor – här Per Agerman och Mark Klamberg, som mera gediget än många andra synat lagstiftningen. De skriver tillsammans på Newsmill bland annat ”Riksdagen är beredd att låta FRA få kraftigt utökade övervakningsmöjligheter men samtidigt beskär Riksdagen sin egen rätt till insyn i och kontroll av denna kontroversiella myndighet.” Det kan mycket väl förklara varför riksdagsledamöterna undviker att svara på mina mejl. De vill inte veta sanningen om vad det är som de kommer att säga Ja till den 14 oktober!!!


Det är något, som upprör mig, när jag samtidigt hör att de kommer att få en löneökning med 500 kronor i månaden, vilket dock bara utgör 1 procents ökning av deras lön, som därmed uppgår till 55.000 kronor i månaden. Effektiviteten av deras insatser uppgår dock inte till mer än 0,2 procent, vilket framgår av artikeln Motioner dränker riksdagen i dagens SvD. Ett exempel på det ger Kent Persson (M). Skälet till floden av motioner sägs vara mediernas stereotypa sätt att kolla om de gör rätt för pengarna, där kvantitet går före kvalitet. Men hos MinaModerataKarameller ser jag att de är i gott sällskap. Att vi fått vetskap om hur låg produktiviteten är, kan nog tillskrivas debaclet kring just detta att FRA lyckats med bedriften att göra anspråk på vitala delar av svenska folkets trafikdata på internet utan att folk gått man ut huse. Fredrik Lindgren frågar i en insändare i Expressens pappersupplaga: - Kan det vara så illa att våra folkvalda inte riktigt förstår vilket mandat de är på väg att ge FRA? Ja, det tror jag och i mitt cyniska tillstånd undrar jag om de orkar bry sig om att avlyssning pågår utan koll?! Mitt i steget finner i vart fall stöd här för krav på en parlamentarisk utredning av FRA:s behov av signalspaning i kabel.


Olof berättar att somliga centerpartister talar om kritiken som sekteristisk; Mark Klamberg ställer frågan Varför vill de folkvalda inte granska FRA? samt Danmark kan lära av de svenska protesterna mot övervakning; Frendo och Anohito ställer också frågan; I Frankrike går kriget mot friheten på internet vidare; Hax slår ett slag för Piratpartiets demonstration på lördag. I det sammanhanget känner jag för att ännu en gång länka till Opassande och hennes redovisning av vad man sysslar med i riksdagen. Då kan man förstå varför allt fler väljer att gå med i Piratpartiet. Att åka in till Mynttorget på lördag kan vara ett steg i en sådan process. Jag är också i valet och kvalet.


Avslutar med Sagor i livbåten och Mårten Schultz som säger det, som jag tycker behöver bli sagt, när det gäller det senaste påfundet i uppgiften att visa sig regeringsduglig – att sätta rättssäkerheten ur spel för föräldrar. Och legalisera den feghet som vuxenvärlden sedan länge visat inför allas vårt ansvar att synliggöra det personliga ansvarets innebörd för det uppväxande släktet, vill jag själv tillägga. Fråga mig om jag tycker att det behövs ett nytt humanistiskt parti, som tror på människans förmåga om hon tas i anspråk på ett juste sätt? Vi har ett enastående verktyg i våra händer, men det ska vi lägga i händerna på FRA.

9 kommentarer:

Jonas sa...

De som kallar sig liberaler i riksdagen har ju inte tid att sätta sig in i avlyssningslagen, de är fullt upptagna med att lagstifta kring hur medborgarna klär sig! Det är viktiga saker det här...

Anonym sa...

Hej!

Jo visst vänder det sig i magen när man tänker på FRA-lagen. Hundratals år av mödsamt uppbyggda demokratiska spelregler, kastas överbord utan större eftertanke. Men som en liten glänta i mörka skogen: demokratin brukar vinna även om det ser mörkt ut ibland. Det tar lång tid ibland dock. Lever jag när FRA:s kablar dras ut?

Hur tusan kunde FRA vinna? Det de begär av oss medborgare är ju något oerhört. Förhoppningsvis får övervakningshetsarna betala priset i valet 2010.

Anna Petersson

Tor sa...

Det är inte utan att man börjar fundera på hur man ska tolka centers öppenhetsmanifest nu när de vill tvinga vuxna människor att inte klä sig på vissa sätt. Betyder öppenhet för centern månne att människor ska tvingas visa upp sig öppet för allmänhet och stat och att anonymitet ska förbjudas.

Jag hoppas att det blir stor uppslutning vid FRA-demonstrationerna. I filosofiska rummet i P1 häromdagen så sades förresten en klok sak som väl beskriver våra riksdagsledamöter: många människor har hellre fel i grupp än rätt ensamma.

Gun Svensson sa...

@Jonas: Det är i sådana stunder som jag lockas bli cyniker. Men, då det är att ge upp hoppet om mänskligheten tackar jag min lyckliga stjärna att det själstillståndet är snabbt övergående.

@Anna Pettersson: Hur tusan kunde FRA vinna, frågar du och många, många med dig. Jag tror att det är så enkelt som att livet i riksdagen levs inom det egna utskottet och sedan handlar det om tjänster och gentjänster - röstar du på mina förslag så röstar jag på dina. En kohandel helt enkelt, som vi skattebetalare betalar 55.000 kronor i månaden för plus att vi håller var och en av dem med deltidsanställda sekreterare. Jag känner också lust att kräkas!!!

Gun Svensson sa...

@Tor: OPPORTUNISM!!! Här slår FRA-försvararen nr 1 in öppna dörrar! Om man höll sig till den omhuldade subsidiaritetsprincipen kunde detta beslutas i det lokala samhället. På jobbet kan man inte gå klädd precis som man behagar - alldeles oavsett religion. Det brukar man kunna överens om. Klokt dock att notera att sådant samtal förts så att den som anser sig vara utsatt för diskriminering kan pröva det i vanlig ordning. Intill dess att det skett må arbetsgivaren propsa på tolkningsföreträde. Förhandling mina vänner - förhandling! Alla dessa riktlinjer från Rom, nej jag menar Sthlm är onödiga. Där räcker det med 7 personer med olika röstetal i förhållande till valresultatet - kan någon räkna på hur stor besparingen skulle bli?

Lars-Erick Forsgren sa...

Farmor, din upprördhet delas av många i dessa dagar.
Men i riksdagen tyx de föredra att sova gott.

Dennis Nilsson sa...

Sovjet-statens sista ledare, Gorbachev skall ha fält följande kommentar;

"The most puzzling development in politics during the last decade is the apparent determination of western European leaders to recreate the Soviet Union in western Europe."

- Mikhail Gorbachev


Det positiva man kan få ur detta är att vi vet att sovjet-staten ruttnade inifrån, och förgjorde sig själv, efter 80 år.

Det borde gå fortare idag.

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick: Det är inte över förrän den feta damen sjunger. Låt oss hålla grytan kokande!!!

Gun Svensson sa...

@Dennis Nilsson: I min hemsnickrade filosofi handlar det om att "Krukan går efter vatten tills hon spricker", men gäller samma sak. Livet är föränderligt - det kan ingen styra över. I den meningen kan det levande pulserande livet jämföras med det fria internet.