måndag 30 november 2009

1 december 2009 – ett historiskt datum.

Så har vi nått vägs ände – SvD påminner om att lagen som tvingar teleoperatörerna att leverera en kopia av trafikdata in till FRA:s superdatorer träder ikraft i morgon. Tidningen har även upptäckt Facebookgruppen Vi som vill att Telia tar FRA-lagen till domstol, vilket känns som att de stora drakarna blivit varse att ”debatten” ännu inte lagt sig. Som bekant är jag en av dem som försöker hålla dialogen igång med deras kommunikatör i kommentarstråden på min blogg. Men, uppenbarligen förstår de inte att det inte räcker med ett enda inlägg. Bloggsordiner brukar vi kalla den sortens aktörer och den gubben går inte. Amanda Brihed och många, många andra trycker på.


DN skriver också om FRA och gör en kort resumé. Vi vet att de som har beslutat inte riktigt har klart för sig vad det är som de sagt ja till. Vi vet också att beslutet drevs igenom på ett minst sagt diktatoriskt sätt. Vi vet att det som visades upp den 17 och 18 juni, bara var ett spel för gallerierna. Det som hänt därefter bär syn för sägen. Själv har jag varit med om att tillsammans med en rad andra bloggare skapa en minnessten på nätet - Riksdagssvar.se – som visar svårigheterna att få svar på de mest elementära frågor i saken. Opassande gör också en tillbakablick. Instämmer i hennes GRATTIS till Oscar Swartz, som råkar fylla 50 denna dag.


Många har samlat information och fakta – StoppaFRAlagen.nu, Frendo och Mark Klamberg bara för att nämna några. Mark har för övrigt en alldeles fräsch bloggpost som är mycket intressant. Annars pågår nedräkning på flera håll här bl a Maloki, Rick Falkvinge, Josh, Beelzebjörn, Sagor från livbåten, Berinder, MinaModerataKarameller och Deepedition. Lars-Erick sätter in saken i ett globalt sammanhang.


Avslutar med länkkärlek till Joakim Jardenberg och ett tack för support. Vinsten i Daxbloggens tävling har verkligen varit omtumlande. Idag kl 17.15 blev jag intervjuad i P4:s Radio Stockholm och fick då ett osökt tillfälle att berätta om allt gott som jag får ut av att vara en bloggande farmor. Men också hur beslutet om FRA-lagen i juni 2008 blev starten på en kunskapsutveckling, som heter duga och där engagemanget i Piratpartiet till sist blev det enda möjliga.

Intressant.

söndag 29 november 2009

Pröva ståndpunkter och reformera mera.

Är så oändligt tacksam för Mikael Löfgrens artikel i DN ”Reformera IT-galaxen”, där han redovisar sina intryck av juridikprofessor Lawrence Lessigs besök i Sverige för drygt en vecka sedan. Mattias Klang kommenterar.


Slutklämmen i DN:s artikel är en lisa för en sårad själ: - Ni är visserligen ett litet land och som alla andra bundna av internationella avtal och överenskommelser. Men det är mitt intryck att här finns å ena sidan en enorm kreativitet och kompetens på IT-området. Å andra sidan har ni ett välorganiserat civilsamhälle som kanske kan försvara medborgarnas och kulturens intressen gentemot rättighetsindustrins samhällsfarliga krav.


Kan det sägas bättre? Och samtidigt händer det positiva saker, som det twittras och Facebookas om, t ex att Stockholms stads Kulturnämnd inför Creative Commons som licenssystem för att tillgängliggöra Stadsarkivets och Stadsmuseets bilder, vilket kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt skriver om på sin blogg. Kan bara hoppas på att lärare och elever får möjlighet att lära sig om detta system för att använda detta i de fall de skapar egna verk i undervisningssituationen, som de vill tillgängliggöra för andra. Men också för att de vid behov ska kunna söka efter sådant material vid framställning av material i den egna kunskapsprocessen. Som aktiv i Piratpartiet gläder det mig att det rör på sig.


Samtidigt ser jag på Karl Sigfrids blogg att Lessigs föreläsning finns tillgänglig på Kungliga Bibliotekets hemsida. Sånt gillar jag, då jag ser nätet som mitt livs universitet, även om aDSL-modemet inte alltid klarar en störningsfri sändning. Men något fundersam blir jag – var det Moderaternas IT-grupp med Henrik von Sydow i spetsen eller var det riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M) i samverkan med Lage Rahm (MP) samt Kungliga bibliotekets forskningschef, Pelle Snickars, som stod för inbjudan. Hörde, ”på stan” (som man säger när obekräftade rykten går omkring) att Karl Sigfrid inte ingår i Moderaternas IT-grupp, vilket gör mig mäkta förvånad. Kan det vara sant? I så fall krävs en förklaring, varför jag utmanar Mary XJ som kandiderar till riksdagen: - Om Karl Sigfrid inte är med i er grupp, vore det bra med en förklaring. Han är den i mina ögon, som hittills fått betala ett högt pris för att han, som riksdagsledamot, vågade stå upp emot FRA-lagens tillkomst.


Läser också en intressant bloggpost Vad säger egentligen Jan Rosén? Skriven av Joakim Jardenberg, som visar att det verkar pågå en animerad diskussion mellan de, som tänker nytt, och de, som håller krampaktigt fast vid det gamla, när det gäller upphovsrätt i den digitala eran. Öppna alla dörrar och fönster – vi vill veta mera!


För övrigt twittras det och skrivs en hel del om datorbeslaget i intilliggande lokaler vid en razzia mot en svartklubb i Malmö, här i Sydsvenskan. Scaber Nestor undrar vem som gav låg bakom detta. Intensifier skriver både om tillslaget och om Ipredator – ett verktyg för den som vill freda sig mot FRA:s nyfikenhet. Holmlöv efterlyser dock sans och balans i rapporteringen om tillslaget och undrar om inte datanördarna är naiva i överkant medan Sagor från Livbåten uttrycker förhoppningen att även andra journalister kan nysta i de trådändar, som han och andra kan se på långt håll. Deeped skriver om Ett digitalt Mordor och påminner om att kablarna kopplas in till FRA den 1 december. I samma mission skriver Maloki om l:a Advent. Opassande ser samma saker, som jag ser och konstaterar i likhet med Mary XJ att när kontrollanten också är lagstiftare då är den lille mannen, mittåt jag menar den lilla människan, rökt. Facebook-gruppen som vill att Teliasonera ska ta FRA till prövning i domstol är nu uppe i drygt 1.500 personer och växer för varje minut som går.


Avslutningsvis – ett mycket varmt tack till alla som gjort denna dag till en glädjens dag med alla grattis och ord till uppmuntran. Jag har verkligen gottat mig åt att Dax-bloggen igår korade mig till vinnare i deras bloggtävling, kategorin Politik och samhälle. Men i morgon är en annan dag – då återstår endast en dag innan nätets kablar kopplas in till FRA.


Intressant.

Tack alla som röstade – jag vann ...

... Daxbloggens kategori Politik och samhälle! Jag blev helt ställd. Konkurrensen gick inte av för hackor; Gudrun Schyman, Birger Schlaug, Jinges Web och Fotoblogg samt Mary X Jensen med MinaModerataKarameller. Min personliga favorit var Mary XJ, som jag sett fram emot att träffa a f k, men hon har noterat i kommentarstråden på lördagens inlägg att hon fått förhinder i sista stund. Synd, men det kommer säkert fler tillfällen här framöver.


Datorn (som jag så gärna ville ha) gick till Gotland och Livet på Stenstugu. Ett mycket populärt val, vilket hördes på applåderna och de glada tillropen. Mitt pris gick inte heller av för hackor – spadagar på Holiday Club i Åre – de´ ni. Vid närmare eftertanke är det en lyx, som jag inte skulle haft en tanke på att unna mig, medan en dator är ett verktyg, som jag ändå måste göra mig råd med på något vis. Så när allt kommer omkring, var det otroligt roligt att vinna och att priset var just spadagar – det hade inte kunnat vara bättre. Jag blev faktiskt rörd till tårar när jag tänkte på att ni mina vänner och en jury, hade röstat på mig. TACK!


Hann också med att få en pratstund med en annan farmor med Farmorsbloggen, som vann kategorin Personligt. Eftersom hon och hennes man bor på en ö på västkusten, kan priset En lyxig övernattning på Victory hotel komma väl till pass nästa gång Stockholm lockar. Kategorin Daxbloggare vanns av Peroeriks blogg, som drivs av en pensionerad IT-pionjär, som sysslat med datorer och databehandling i över 45 år. Peroerik får en härlig kryssning med Viking Line. Nominerad i samma kategori var Bibchen, som jag fick tillfället att byta några ord med. Sedan återstår kategorin Kultur & Fritid där Halvars huvudsaker vann, vilket ger honom Personliga upplevelser i en liten ask från Smartbox. Ett stort grattis till dem och till alla finalister. Håller med Bibchen - En av Sveriges bästa bloggare 50+.


Champagne och goda snittar samt trevligt mingel, men också tillfällen till längre samtal, fulländade kvällen. Arrangören Dax.se representerades av bl a Anna Lindvall, som pratade med var och en av pristagarna. En festfotograf var också på plats, så räkna med att det kommer mera. För övrigt har flera av pristagarna skrivit om sina intryck av festen och jag kan bara instämma – det var en mycket trivsam tillställning på en trevlig restaurang – Momma.

Intressant.

lördag 28 november 2009

Först Sergels torg och sedan fest.

Idag är det en riktigt spännande dag - först träffa en gäng pirater för en aktivitet på Sergels torg och senare vid middagstid Daxbloggens fest med prisutdelning. Håll tummarna!

Men hur det än går, blir det ett trevligt avbrott a f k då jag ser fram emot att möta Mary XJ och hennes man Ragnar. Önskar er alla en riktigt skön helg!

Intressant?

fredag 27 november 2009

Fyra dagar kvar . . .

... innan FRA kan ta sina superdatorer till hjälp och bygga sociogram av våra rörelser via fiberkablarna, ifall vi rör oss i någon misstänkt persons krets eller besöker webbsidor som staten klassar som suspekta. Samtidigt som IT-branschen talar om betydelsen av IT för utveckling av såväl samhälle som affärsliv, fokuserar politiker och en del av denna bransch på the dark side of the net på ett sätt som gör att en betydande mängd av kreativ kraft hos Europas medborgare går åt till att skydda sina privata liv och medborgerliga aktiviteter mot dessa övervakare. Bara för att det är tekniskt möjligt tycker EU:s folkvalda politiker (utan någon djupare reflektion förefaller det) att det är lämpligt att göra på detta sätt. Skamligt! Att en allt större del av branschen vill vara med och tjäna pengar på den spekulation i människors rädsla, som allt fler politiker bygger sin makt på, kan ingen klandra – affärer utvecklas där det finns en marknad.


Därför vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till meddelandet om Infrastrukturminister Åsa Torstenssons resa till Washington. Vill så innerligt gärna tro att det finns en riktig substans där värnet av demokratiska fri- och rättigheter är ledstjärnor, men när jag ser hur långt in i vårt lokala samhälle, som upphovsrättslobbyns krav på bevakning av innehållet i kablarna har trängt in, blir jag missmodig.


I veckan som gick hade Sverige besök av Lawrence Lessig, juridikprofessor från Stanfords Law School, pappa till Creative Commons License, vilket jag tidigare skrivit om. När jag kollade Skolverkets råd gällande upphovsrätt, såg jag att de verkar vara utformade av Mathias Klang, lärare och forskare på IT-universitetet i Göteborg. Mattias Klang har skrivit böcker och brukar föreläsa om upphovsrätt och Creative Commons, därför är det rätt märkligt att avsnittet om upphovsrätt inte innehåller någon information om Creative Commons och en länk till de fakta som samlats på annan plats. Detta då CC är en är en registrering anpassad till den digitala eran och således behöver läras ut till lärare och elever, vilka också kan vara upphov till olika verk genom sin bearbetning (remix) av material, som ger dem input i tankeprocesserna under sin tid i skolan.


Så några ord om bloggposten igår Teliasonera – Budbärare eller kontrollstatens tjänare? Idag har Karin Nordlund, Informationsansvarig Telia Kundrelationer svarat i bloggens kommentarstråd. Det tackar jag för, men det finns ett trovärdighetsproblem – Teliasonera vill inte aktivt pröva lagligheten i FRA-lagens pålagor om leverans av svenska folkets trafikdata, men försöker göra troligt att företaget inte kommer att underlätta att krypteringen kan forceras.


Ser att OlofB roat sig med att syna effekterna av våra ansträngningar. Noterar också att Bloggvärldsbloggen uppmärksammat saken utöver Argast nu; Scaber Nestor; Törnebohm; Webhackande; Sandrability; och Opassande med en inre dialog. MinaModerataKarameller noterar att det rör på sig, men nog verkar det vara lättare att se problematiken när gemene man kan skaffa sig inblick i andra människors liv, än när staten sysslar med samma sak. TRIST!


Avslutar med en länk till MEP Christian Engström, som förklarar Piratpartiets inställning till Stockholmsprogrammet och de möjligheter till inflytande som finns i Europaparlamentet.

Intressant.

torsdag 26 november 2009

Telia – budbärare eller kontrollstatens tjänare?

Diskussionens vågor går höga om överenskommelsen mellan Telia och Spotify, där det sagts att Telia skulle favorisera Spotify när det gäller bandbredd, vilket redovisas i en artikel i IDG.se/Computer Sweden. Här kommer sanningen fram – en kund som vill ha bra kvalitet vid streamingen kan behöva betala för en utökad överföringshastighet. Texten på Telias hemsida måste uppenbarligen förtydligas. Maloki kommenterar.


Telia eller Teliasonera är i ropet – här berättar vår partiordförande Rick Falkvinge om ett seminarium om nätneutralitet, som anordnades igår av Teliasonera Institute och där han var med. Hans intryck är att det mumlas i skäggen, även om han inte uttrycker det just så. Hans slutkläm förtjänar att upprepas: ”Så min fråga till telekombranschen som helhet någonstans blir; vill ni ha budbärarimmuniteten eller inte? För det här är faktiskt inte en kaka som ni både kan äta och ha kvar. Nej, just det – och det gäller inte enbart Teliasonera, vilket jag skrivit ett antal inlägg om.


Det är hög tid att Teliasonera bekänner färg!


Därför detta meddelande från Facebook-gruppen ”Vi som vill att Telia tar FRA-lagen till domstol”.

Teliasonera - ta FRA-lagen till domstol!


Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation - det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.


Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, däribland Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av det svenska folket är emot FRAs avlyssning.


Flera juridiska experter uttrycker sig dessutom mycket tveksamt till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Teliasonera ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Teliasonera: ta FRA-lagen till domstol.


Här kan chefer och jurister finna ord, som kan inge mod – Mark Klamberg; och här är flera som delar min uppfattning: OlofB(eta), robertb; Annarkia; Pepstraktelser; Humblebee; Hannes2Peer; Daniel och de små tomtarna; Osmidigt; Liberal och långsint; Solid Block of Ise och Opassande.


Sedan några bra kommentarer till Astrid Söderbergh Widdings artikel i SvD som jag berörde i mitt inlägg igår; Fröjdpunktse, som kommer med goda råd till finkänsliga media och journalister och föregår själv med gott exempel; Joshen, som taggar Ogenomtänkt och hänvisar till Anna Troberg. Hon tycker sig se var skon egentligen klämmer, samtidigt som hon, ute på turné för Piratpartiet, funderar kring ett annat partis kommunikation med väljarna. Allt medan hennes ressällskap Rick Falkvinge känner sig manad att ta itu med Vänsterpartiets försök till historierevision när det gäller Telekompaketet. Som aktiv deltagare i den hetluften tycker jag att Rick har all anledning att ryta till: ”Någon jävla politisk hederlighet tycker jag man har rätt att förvänta sig av kampanjare och företrädare för ett riksdagsparti.” MEP Christian Engström och Hax ger sina bilder av saken.


Även om detta som vanligt är långt, måste jag också ta med Sagor från livbåten, som tolkar uppgifterna ur 2009 års Förtroendebarometer – lysande! Alla dessa pudlar håller inte – Avgå mera tycker Sidvind. Och som krona på verket – Badlands hyena. Detta med anledning av att Dubai sänker världens börser. Något som även DN skriver om. Björnbrum har gott minne.

Intressant.

onsdag 25 november 2009

För och emot - drivkraft för utveckling?


Det här nyhetsinslaget är ett av många exempel på internets betydelse. Här handlar det om det mycket hemliga handelsavtal - ACTA - där upphovsrättslobbyn i USA har full insyn, men där MEP:s, som ska besluta om saken för vår räkning får förlita sig på den information som läcker ut via Wikileaks och andra källor.

Eftersom ACTA är ett avtal, som kommer att påverka alla länders lagstiftning, i en för internet och all mänsklig kreativitet mycket olycklig riktning, är detta, som nu sker bakom stängda dörrar, djupt odemokratiskt. Svenska politiker, främst de som har uppdrag med anknytning till EU, har det största ansvaret för om lagstiftningsprocesser tillåts ske på detta sätt. Vakna medborgare runt om i världen, som satt sig in i tänkbara effekter av såväl tillvägagångssättet som innehållet, är med all rätt synnerligen upprörda.

Medan flugorna sover bättrar spindeln på sitt nät, som Ian Flemings romanfigur James Bond uttryckt det. Här i Sverige vaknar allt fler, vilket mitt blogginlägg i lördags var ett tecken på. När jag läste artikeln Copyright Time Bomb då blev jag klarvaken - aha, det förklarar ett och annat. Utan internet hade jag inte haft möjlighet att se varken nyhetsinslaget här ovan eller ta del av denna artikel än mindre lägga ut detta åt andra att ta del av. Det senare skulle med upphovsrättsivrarnas synsätt vara brottsligt - jag har utan att fråga om lov tillgängliggjort upphovsrättsskyddat material. Detta medan jag ser det som att det tillhör den publika domänen och att upphovsmänniskan och hans eller hennes media fått goodwill genom spridningen. Rätt intressant att de, som tycker att de har något viktigt att säga, inget högre önskar än största möjliga spridning, många gånger utan att fråga efter någon betalning. Samtidigt som kanalerna för det fria ordets existens kostar och söker former för sin ekonomiska överlevnad. Här kan vi också se att det går en skiljelinje inom journalistkåren - de som gillar interaktionen och de som tar en del idiotiska kommentarer till intäkt för att helt ta avstånd från det utbyte med läsarna, vilket nu sker med hjälp av olika sociala media.


Det du sätter fokus på får du mera av! När jag läser SvD:s artikel Demokratins princip ifrågasatt, undrar jag på vilken sida Astrid Söderbergh Widding har vaknat. Allt som hon noterat finns naturligtvis även i kommentarstrådarna, eftersom det finns runt om i det analoga samhället. Skillnaden är att det nu blivit synligt. Om det kan vi tycka både det ena och andra, men det försvinner inte bara för att en del sätter sig på höga hästar för att slippa se och ta del. Jag tycker mig se att det finns en hel del högfärd i den attityden. Mig skulle det inte förvåna om det bland dessa ohyfsade människor finns en och annan som kan räknas till landets begåvningsreserv, vilket visar sig den dag då vederbörande upptäckt att ordets makt inte handlar om tillmälen och oförskämdheter - att det senare mera kan ses som uttryck för vanmakt. Det borde intressera landets kulturelit, inte att slippa se. Men de har måhända i likhet med Klaus Dieter Fliik hos Badlands Hyena fått det mesta om bakfoten.


Det är värnet om copyright och patenträtt, som upphovsrättslobbyn och deras uppdragsgivare säger sig stå upp för, men samtidigt kan vi se att det också är den hand som föder och göder många av dem. Den nyligen avslutade processen om Telekompaketet var starkt förgiftad av dessa lobbyisters makt över såväl Ministerrådet som EU-kommissionen och EU-parlamentet. DOOM4 har skrivit ett inlägg, som säger det mesta om det slit, som en del människor är villiga att ta på sig när det gäller att slå vakt om demokratin. Tack Daniel! Det som du och andra i ditt nätverk har gjort är ovärderligt!!! Karl Sigfrid bidrar med upplysningen att nu slår även ett par amerikanska senatorer ett slag för öppenheten.

Intressant.

tisdag 24 november 2009

Funderingar om politik och vanligt folk.

Ser twittret att SvD publicerat TT:s notering att Telekompaketet nu är avklarat. DN skriver mera utförligt och visar att tolkningarna av vad beslutet innebär, fortsatt är stor. Jag som är i valet och kvalet mellan Norrtälje Stadsnäts och Telias Användarvillkor vet inte om jag har någon hjälp av detta och någon jurist tänker jag inte göra mig råd med. Det får bli att använda försiktighetsprincipen tills jag vet bättre – jag tackar Nej till bredbandet och stannar tills vidare kvar hos Telia. Eller ska jag våga satsa på att Gail Watt (M), ledamot i fullmäktige och insatt i internets värde för byggandet av Kunskapssamhället, ska klara att övertyga kommunens majoritet om det kloka i att se över stadsnätets villkor? Gail tycker att det vore tråkigt om jag skulle gå miste om fördelen med bredband. Det tycker jag också men eftersom bl a Gunnar Hökmark (M) vid behandlingen av Telekompaketet i Bryssel menade att användarvillkor skulle kunna hyfsas med hjälp av konkurrens, och han (och andra med den uppfattningen) fick majoriteten med sig, måste jag stå på mig, tycker jag


Sedan uppmärksammar jag ett meddelande från PP:s presscenter Piratpartiet kritiserar att FRA får dela med sig spaning till polisen. Dagarna innan kablarna ansluts och kopior av trafikdata levereras till FRA, visar det sig att FRA kommer att dela med sig. Det är journalisten Per Agerman som funnit dokument, som styrker detta. Mark Klamberg kommenterar. Nu förstår jag varför Anders Eriksson fick sparken, något vi hörde och läste om den 12 november.


Därefter något som pockat och trängt på sedan ett par månader sedan. Först var det fru Anna Anka och sedan Göran Hägglund i DN Debatt – en tillfällighet som såg ut som en tanke. Först en tvättäkta bimbo, som vill vara en förebild för svenska kvinnor och sedan en partiledare som riddare, med uppgift att slå ett slag för ”vanlighetens folk” (som kan bli ”sårade” om de möts av några förväntningar). Tillsammans ger Anna och Göran den mänskliga rättigheten att få vara ointresserad av politik och samhälle ansikten, men samtidigt visar detta att konkurrensen om de väljare, som känner sig hunsade, hårdnar.


Kan bara hoppas att människor, som Anders Widén, kan elda under sin vrede på samma konstruktiva sätt, som människor gjorde under arbetarrörelsens framväxt, då kunskap sågs som vägen till att ta makten i egna händer, istället för att bli hunsad av överheten. När jag, något skrämd av den ”lust att ge igen”, som jag tyckte att inlägget färgats av, påminde Anders om betydelsen av Hjalmar Brantings ord ”Demokrati är den upplysta majoritetens beslut”, då kontrade Anders: - De orden borde broderas på bonader i varje hem! - En bra idé, som du borde ta upp med ABF, de satsar ju på handarbete nu för tiden, svarade jag. Sedan dess har jag gått från asgarv åt det komiska i situationen till att känna oro över den ”klasskamp”, som ser ut att tas över av människor, som inte lärt sig att andras övertag beror på egen dålig förberedelse. I politiken lånar man gärna retorik från idrotten, men hur skulle det vara att låna mera av ambitiösa idrottares självinsikt och disciplin när det gäller förberedelser.


Dagens Arena hade samtidigt en artikel om att Mobilisera motkrafter med en genomgång av högerkrafternas övertag i opinionen och en rejäl rallarsving mot den fackliga grenen av av arbetarrörelsen: ”Frånvaron av motkrafter är än mer genant eftersom våra nordiska grannländer har forskningsinstitut knutna till fackföreningsrörelsen. Samma sak gäller andra europeiska länder. Varför har inte "världens starkaste fackföreningsrörelse" lyckats åstadkomma detta? Det räcker inte längre att bara förbanna mörkret. Det är hög tid att tända ett ljus.”


Precis som om kampanjmakeri vore den enda vägen till inflytande, när den vakne åskådaren kan se att människorna i den ”firman” inte förstått att vårda sina varumärken. Vad Håkan A. Bengtsson förefaller att bortse från är vad medlemmarna tycker sig få ut av de satsade pengarna. Utan att det funnits grogrund för attackerna mot socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen, hade näringslivets propaganda inte kunnat få fäste. Nyligen har en avhandling presenterats, som gör gällande att politiken håller vad den lovar, men att mediebilden är en annan, vilket Dagens arena också skrev om vid samma tidpunkt. Det är hög tid att göra läxan. Nu kan naturligtvis vän av ordning tycka ”det angår väl inte henne, hon som satsar på en karriär i Piratpartiet”?!


Kan så vara, men när jag läser att Svenskt Näringsliv ägnat tid och pengar åt att studera var Piratpartiets sympatisörer står i olika frågor, då – om inte förr – inser jag att sparringen inför den stora matchen har börjat. Kan bara hoppas på att det blir en ärlig kamp, men måste nog vara beredd på ett och annat slag under bältet. Till att börja med ställer jag mig dock frågan i vilken utsträckning företaget Novus Opinions rapport är rätt tolkad. Jag har ännu inte glömt vilket hopplöst företag det var att få fram faktaunderlaget till boken Plan B om det fuskande svenska folket, som Svenskt Näringslivs Stefan Fölster och Fredrik Bergström vid Handelns Utredningsinstitut producerade 2007 för att bygga under kravet på reformeringen av socialförsäkringarna.


Undersökningar gjorda för att fungera som vapenarsenal i kriget mot alla dem, som hotar Svenskt Näringslivs förvärvade tolkningsföreträde i svensk politik, måste naturligtvis tas med en rejäl nypa salt. Särintressen – omättliga i sina krav – är som krukan på jakt efter mera vatten. Det intressanta med den här sortens undersökningar är att även en blind höna hittar ett och annat korn. Om vi pirater ser den som en mätning av temperaturen i folkdjupet, när det gäller våra frågor, behöver vi inte orda så mycket om hur termometern varit riggad utan tacka och ta emot. Undrar om vi får se motsvarande särredovisning av övriga partiers sympatisörer?

Intressant.

måndag 23 november 2009

Det brinner i en lövhög – kraftiga protester behövs.

Såg att det twittrades om en bloggpost rubricerad Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn. Inlägget i sin helhet finns hos dessa undertecknare:

Klara Tovhult
Jimmy Callin
Göran Widham
Rikard Fröberg
Sammy Nordström
Isak Gerson
Leif Ershag
Johnny Olsson
Marit Deldén
Olof Bjarnason
Niklas Starow
Obeveklig
Hanna Dönsberg
Emma Ershag
Mikael Hedberg

Björn Nilsson

När jag tagit del av blogginlägget får jag intrycket att undertecknarna tycks mena att det skulle finnas någon motsättning inom Piratpartiet när det gäller ett ställningstagande mot den här typen av aktiviteter, vilket naturligtvis inte är fallet.


Jag har därför tagit mig friheten att remixa inlägget så att det stämmer bättre överens med det intryck jag fått av ställningstagandet ”att inte ta ställning i andra frågor än det som PP går till val på”. Att stå upp för Piratpartiets frågor torde inte utesluta möjligheten att inta en humanistisk hållning, när människor utsätts för en skrämseltaktik, som liknar Ku Klux Klans. Däremot gäller det att se upp så att uppgiften att motverka den främlingsrädsla hos infödda svenskar, som exploateras av olika högerpopulistiska aktörer, görs till en uppgift för alla demokratiska partier.


När Piratpartiet talar om medborgarrätt är det nästan alltid i frågor kring våra rättigheter på och kring internet, men i principprogrammet talar vi om människorätt. Det senare avspeglas även i styrelsens senaste beslut om vård till papperslösa.

I principprogrammet sägs:

"Piratpartiet skall och kommer att agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man ska kunna förvänta sig av en demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning."

Därför kan vi tala om att det är en mänsklig rättighet att få en dräglig asylansökan och en rättssäker prövning av den. Sverige bryter enligt Amnesty med flera mot asylrätten. Därför kan vi tala om den mänskliga rättigheten att inte behöva känna sig hotad i det land där man sökt en fristad, när eldar tänds utanför flyktingförläggningar och göra detta med samma emfas, som när vi talar om att människor stängs av från internet.


Jag uppmanar alla pirater, som håller med mig och/eller de andra att kopiera det inlägg, som passar den enskilde piraten bäst och publicera detta i sin blogg. Maloki har gjort sin alldeles egen variant. Opassande gjuter olja på vågorna och manar besinning utan att vi för den sakens skull ska tiga med vår uppfattning. Håller med Emma att vi kan vara tydliga utan att vara oförskämda. The Gandhi-way, således.

Gun Svensson a k a farmorgun

fredag 20 november 2009

Internet i den stora och den lilla världen.

Läser DN:s olika artiklar mot bakgrund av juridikprofessor Lawrence Lessigs besök i Sverige. Han var inbjuden till Sverige av en grupp moderater under ledning av Henrik von Sydow, som arbetat med att ta fram en ny internetpolitik för framtiden. Ser MaryXJ, som varit med i arbetsgruppen, twittra om Oscar Swartz blogginlägg; en bra redogörelse från mötet. Veckans Affärers Mikael Zackrisson var också närvarande och har skrivit en mycket läsvärd artikel.


DN passade även på att intervjua Lessig om ACTA-avtalet. Från USA har vi via bloggar och twitter bland annat fått veta att ”MPAA Chairman and CEO Dan Glickman sent a letter to Senate Judiciary Committee Chairman Patrick Leahy and other congressional leaders on copyright issues, asking the lawmakers to to lend their weight to the fight for the agreement” och att allmänhetens rop på transparens är störande. Mot den bakgrunden är det intressant att läsa det som DN skriver - Man försöker reparera en marknad som misslyckats med fel åtgärder. Istället för att söka efter ett system som ger rättighetsinnehavarna ersättning, är man ute efter att klippa av användarnas internetaccess, sade Lessig.


Onekligen ger detta en särskild relief åt mina egna bekymmer kring Norrtälje Stadsnät och dess Användarvillkor, vilket jag bloggat om här och på NT-bloggen. Före tisdag måste jag ha bestämt mig för hur jag ska göra; Skriftligen säga Nej tack och stanna kvar hos Telia med aDSL-modem och högre kostnader eller låta Norrtälje Stadsnät behandla mig och andra nätanvändare som om vi vore presumtiva förbrytare:

11. Stängning av Bredbandsanslutning

11.1 Stängning av Bredbandsanslutning innebär att Kundens anslutning bryts till dess att det förhållande som påkallat stängningen upphör.

11.2 Leverantören får, utan att det påverkar Leverantörens övriga rättigheter, stänga Bredbandsanslutningen om:

a. Kunden trots påminnelse ej betalat avgift eller annan ersättning inom tio (10) bankdagar från påminnelsen, varvid avstängningen får ske tidigast tio (10) arbetsdagar efter aviseringen;

b. Kunden trots begäran därom ej kopplat ur egen utrustning som stör annans eller teletrafiken i övrigt;

c. Leverantören ej inom skälig tid medges möjlighet att undersöka och/eller åtgärda egen eller Kundens anslutna utrustning.

d. Leverantören har befogad anledning att befara att kunden missbrukar Stadsnätet eller andra nät som nås via Stadsnätet.

11.3 Kunden är skyldig att betala avgifter under den tid Bredbandsanslutningen är stängd och att betala påkopplingsavgift i förekommande fall. Betalningsskyldigheten enligt denna punkt fortgår till dess avtalet eller avstängningen upphör.


Leverantören har befogad anledning att befara att kunden missbrukar ...” Vem prövar om befogad anledning för bolagets farhågor föreligger? Jag känner mig helt matt. Allt för att upphovsrättslobbyns hysteriska inställning gjort entré hos de styrande i Norrtälje Stadsnät. Sedan finns det fortfarande de som undrar varför jag blivit medlem i Piratpartiet!!?


Går en runda bland mina favoriter för att se vad de har på hjärta denna fredag; Techrisk om Creative Commons, Karl Sigfrid om Lessigs besök, Anders Widén om Folkpartister när dom är som bäst; Mark Klamberg om FRA-domare och FUN-ledamöter; och Badlands Hyena om den aktuella språkdebatten; och DNMR om lobbyn och ACTA-avtalet. Apropå transparens så är EU:s ministrar inne på att skattebetalat innehåll ska vara tillgängligt för företagare att utveckla affärsmodeller kring, vilket IDG.se skriver om. I gengäld borde en kund behandlas som medborgare, när han/hon som jag är i behov av internetuppkoppling för sin kunskapsmässiga utveckling och sitt sociala välbefinnande.


Avslutar med en länk till Wednesday Relations som intervjuat Telias Karin Nordlund om Sociala medier. Ett ljus i höstmörkret för företagare, som funderat på att använda Sociala medier för att få fler nöjda kunder. Intressant.

onsdag 18 november 2009

Kunskapens rot är bitter, men dess frukter ...

... är söta. Den senare halvan av gårdagens inlägg handlade om det informationsmöte som min hyresvärd Roslagsbostäder anordnade m a a fiberanslutning av lägenheterna i deras fastighetsbestånd. Idag har jag fortsatt att skaffa information för att kunna göra ett klokt val. Om vad det lärt mig, så här långt, skriver jag om på NT-bloggen under rubriken Viss valfrihet i utbudet, men på våra villkor. Avtalsvillkoren är verkligen starkt influerade av den senare tidens debatt om internet och upphovsrättslobbyns inflytande på lagstiftningen. Vad jag känner inför detta har jag beskrivit på NT-bloggen och även om det tål att upprepas gör jag inte det – jag vill använda min energi till något mer upplyftande.


Därför upprepar jag gärna det jag skrev avslutningsvis. ”Den känsla, som dessa villkor inger mig, står i stark kontrast till de känslor jag får när jag läser dagens DN-artikel om Juridikprofessor Lawrence Lessig, som vill öppna grindarna till den digitala allmänningen. Och i Vetenskapsrådets Tvärsnitt skriver Roger Säljö, professor i pedagogik en essä om Lärande och externa minnessystem – från stenredskap till googlande, vilken också talar sitt tydliga språk. På onsdag talar Lessig i Sveriges Riksdag. Kan bara hoppas att det föder en och annan positiv tanke”.


Även om det ser mörkt ut, eftersom Monique Wadsted enligt SvD/TT oförtrutet fortsätter jakten på bredbandsleverantörer, som hon misstänker underlättar upphovsrättsintrång. Denna gång bolaget Portlane. Och inför deadline för att leverera trafikdata till FRA har Oscar Swartz ställt frågan till Telia Sonera om de avser att ta strid för att kunna slå vakt om kundernas integritet. Svaret har han fått i kommentarstråden till ett blogginlägg om saken. Intressant.


Måste kolla om här finns några andra som skriver på temat. Jo, minsann Mindpark Lessing och upphovsrätten; Opassande Vem lurar vem, här?; Lars-Erick Att tycka annorlunda; Oscar Fredriksson Ökad övervakning – En lösning på klimathotet?; och sist men inte minst Sagor från Livbåten. Det sista inlägget visar varför diskussionen om internet gått överstyr.

Intressant.

tisdag 17 november 2009

www globalt och lokalt.

Politiker har blivit hindrare, säger författaren Lars Gustafsson, till Computer Swedens Anders Lotsson, som kollat upp om Gustafsson verkligen röstade på Piratpartiet i EU-valet. – Vi är mitt i en teknisk revolution, och den blir tydligare för varje dag. Och tekniska revolutioner möjliggör politiska omvälvningar, säger Gustafsson och berättar vad historien kan lära oss om den saken. I anslutning till artikeln finns en länk till hans blogg. I en tidigare artikel ställer Sverker Brundin, teknikredaktör på CS, en rad mycket relevanta frågor, som visar varför PP behövs i svensk politik. Det handlar om synen på tekniken, som verktyg för såväl demokratisk som kulturell utveckling genom tillgången till ett öppet internet och en allmän digital intellektuell domän.


Tidigare ikväll har jag varit på ett informationsmöte om den teknikrevolution som pågår i det lilla, när det kommunala bostadsbolaget Roslagsbostäder låtit dra in fiberanslutning från stadsnätet till lägenheterna i sitt fastighetsbestånd, som möjliggör internetuppkoppling med IP-telefoni samt ett utbud av s k Öppen bredbands-TV med valmöjligheter mellan Viasat, IP Sweden, Kramnet och Disatra med Serverado AB, som förmedlande länk. Kostnaden för anslutning till stadsnätet är enligt prislista beroende på antalet Mbit/sekund Fiber 2 – 125 kronor, Fiber 10 – 175 kronor, Fiber 100 – 225 kronor. I den överenskommelse som finns mellan Roslagsbostäder och Norrtälje Stadsnät kostar fiberanslutningen 99 kronor/månad, vilket läggs på hyran. För IPTV krävs förutom en digitalbox med stöd för HD-TV för 1.795 kronor inkl moms ett tilläggsabonnemang för Fiber 100 hos Norrtälje Stadsnät. Fram till årsskiftet erbjuder Serverado ett specialpris för digitalboxen, som behövs för varje TV i hushållet, på 1.395 kronor, ett belopp som kan delas upp och betalas under 12 månader. Men väljer man t ex ett paket hos någon av deras samarbetspartners med en bindningstid på 24 månader, då kan boxen ingå i abonnemangspriset.


Det tidigare avtalet med RKTV, som vi hittills betalat 80 kronor/månad i påslag på hyran gäller ytterligare fyra år, vilket gör att jag måste tänka igenom om jag verkligen kollar så mycket på TV att jag behöver detta utbud med allt vad det kostar. Jag har nog störst behov av internetuppkoppling med IP-telefoni och möjlighet att se de seminarier och konferenser som sänds via nätet. Enligt stadsnätets info är skillnaden mellan Fiber 10 Mbit och Fiber 100 Mbit/sek 50 kronor/månad. När jag kollar hos Bahnhof upptäcker jag att de just nu har en kampanj med 50 procent rabatt under tre månader. Det måste jag titta närmare på. Dessutom måste jag ta reda på vad som behövs för att kunna kolla på sändningar på nätet samt vad tilläggsabonnemanget hos stadsnätet kostar för Fiber 10 respektive Fiber 100.

Intressant.

söndag 15 november 2009

En helt vanlig söndag.

Unnar mig ibland söndagsmiddag på lokal, vanligtvis samma krog – men, genom åren har den bytt såväl namn som ägare vid ett flertal tillfällen. Det bekommer inte mig så länge som maten är vällagad och toaletten välstädad. Jag är något av en stamgäst, även om jag inte kommer hit oftare än en till högst två ggr i månaden. Oftast har jag en kvällstidning i sällskap och vanligtvis intresserar inte sportbilagan, då jag tyckt att innehållet många gånger mera handlat om det som sker vid sidan av än på plan.


Den här söndagen gör jag ett undantag och förvånas. Spelet kring fotbollslandslagets jakt på en ny förbundskapten står inte politiken efter. Tänker på vad jag tidigare läst om jakten på ledare inom EU i SvD. Inte så sällan pekas pressen ut som boven i dramat, då journalister har en eminent förmåga att spela ut parter mot varandra för att skapa dramatik. I den meningen har de lyckats, men spelarna ställer upp på Lars-Erik Lagrell, som delvis mörkat arbetet med att värva Erik Hamrén.


Går vidare till Mats Olsson, vinnare av Stora Journalistpriset, som står med bägge fötterna på jorden och skriver att nedslagningen av Assyriskas Andi Toompuu, äntligen synliggör sakernas verkliga tillstånd – så här får det lov att gå till därför att det handlar om fotboll! Det innebär uppenbarligen att alla anständiga regler sätts ur spel av en delvis galen publik. En fotbollspublik som skrämmer föräldrar så att de inte vågar ta med sina barn till matcher.


För mig som mött fördomarna om att det är på internet, som allt hemskt sker, blir detta en dejavu-upplevelse och jag tänker: - Vad gör dagens samhällsklimat med våra unga män?

Och ser snabbt att vi gärna lägger skuld på någon annan, vilket gör att ingen tar tag i roten till det onda. En rot, som beroende på partipolisk inställning beskrivs olika – allt från brist på hemmamammor till brist på lag och ordning långt ner i åldrarna. När bataljen står som hetast, då är det sossarnas fel med sin tidigare skolpolitik och sin satsning på kommunala fritidsgårdar. Visserligen insåg sossarna sent omsider att det senare var en ”felsatsning” eftersom föreningslivet behövde både resurserma och ungdomarna. Inte blev det sämre av att dessa föreningar inte så sällan stod arbetarrörelsen nära.


Ironiskt nog trodde de kommunalt anställda fritidsledarna i borgerligt styrda kommuner att de var i goda händer, men ideologin på den kanten förespråkade privatisering och därför kunde sossar och moderater finna varandra i upptäckten att de kunde ”parta på kakan”. Så kom det sig att fritidsgårdsverksamhet blev något, som vem som helst kunde syssla med. Alla var inte så väl rustade, som en av 68-vänsterns förgrundsgestalter Anders Carlberg, vars energi öppnade dörrar, som kommunala fritidsledare inte ens kunde drömma om. Jag kommer ihåg att vi var många som tyckte att vi fick ta emot oförtjänt mycket skit för att vi inte var lika duktiga som Anders Carlberg att fixa uppställning för verksamheten. I norra Sverige var det en tidigare fritidsgårdsföreståndare, som tidigt vädrade morgonluft och startade kooperativet Urkraft, vilket blev ett embryo till ett kluster av företag i branschen med honom som VD.


Oavsett motiv har dessa förgrundsgestalter kommit att bidra till att kommunala fritidsgårdar runt om i landet avvecklats. Jag vågar påstå att det finns ett samband mellan denna nedrustning av de föreningslösa ungdomarnas andra hem, som fritidsgårdarna var, och den ökande användningen av olika droger och ungdomsbrottsligheten.


- Klart att hon talar för sin egen sjuka moster, hör jag i mitt inre den häcklare invända, som känner till mitt förflutna som ansvarig för kommunens fritidsgårdsverksamhet. Må så vara, men till min fördel må sägas att jag ledde uppbyggnaden av Norrtälje kommuns fritidsgårdar, utan tanke på att bli VD för att kunna höja min lön och status, så som skedde i Skellefteå. Jag hade nog mera gemensamt med Anders Carlberg. Det som skiljde oss åt var att han låg rätt i tiden och jag var så naiv att jag trodde att föreningslivet och kommunen skulle kunna komplettera varandra. Jag drog det kortare strået och mitt livsverk sjönk ihop som en punkterad fotboll, vilket tagit mig några år att förlika mig med. Mest när jag tänkt på vad det kostat mig och andra fritidsledare av blod, svett och tårar. Men lyckligtvis har det uppvägts av alla stunder av glädje – ja, rent av lycka när det gick bra för någon ”strulpelle”, som folkade till sig. Eller när någon ung människa upptäckte betydelsen av att ta mod till sig och våga stå upp för sin sak. Därför kan jag idag le vid tanken på att varje tid måste pröva sina idéer och lära av sin verklighet.

Intressant.


PS. Krogens nya servitör är turk, varför jag passar på att fråga om han har någon teori varför turken Adel Abdul i Vellinge tycker att kommunalrådet gjort rätt som vägrat ta emot flyktingar. Servitörens svar: - Vi turkar tycker att alla som kommer till Sverige ska arbeta istället för att leva på bidrag, eftersom alla flyktingar och invandrare drabbas om några missbrukar Sveriges gästfrihet. I mitt stilla sinne tänker jag ”Vem kan ha något att invända mot den inställningen, med tanke på många svenskars syn på flyktingar och invandrare? Adel Abdul har naturligtvis sin strategi för överlevnad i det samhälle där han bor och verkar.” DS.


lördag 14 november 2009

Hemliga ACTA försvagar demokratin.

Såg redan igår att DN publicerat en intervju med regeringens sakkunnige i fråga om ACTA-avtalet, Magnus Graner på justitiedepartementet, men förmådde inte tända om efter det inlägg som jag redan höll på med. Dessutom blir denna nyhet inte inaktuell i första taget, då det går att vändra och vrida på den och dess innehåll på ett antal olika axlar beroende på i vilken utsträckning förtroendet för regeringen är intakt. Redan igår kom jag på mig med att känna sorg när jag kom på mig med att jag kände rejält tvivel och tänkte tankar som ”det är dags att säga det nu”, ”men det kostar ju inget, eftersom det enligt den nya konstitutionen är EU som beslutar och Sverige sedan bara har att packa och rätta sig”. En journalist, som jag känner förtroende för, DN:s Hans Rosén, får svar på sina frågor, men vad har dessa svar för betydelse för saken rent konkret!? Hos mig själv kan jag se vad hemlighetsmakeriet redan har ställt till med.


Då jag följer många intressanta människor både på twitter och facebook nås jag också av intressanta länkar till sådant, som händer kring bland annat ACTA-avtalet. Isobel skriver idag i Expressen Hemliga ACTA – hot och skandal. Karl Sigfrid ser det som pågår i ett förklarande ljus. Via OCQ kommer jag till p2p.net och kollar länkar, där en leder till Wireds Epicenter och artikeln Copyright Time Bomb ... med intressant information om vad som är på väg att hända i USA. Det förklarar väl varför det var så viktigt att förlänga upphovsrätten för inspelad musik tidigare i år? Vår MEP Christian Engström publicerar fakta om musikindustrin åren 2004 – 2008, som talar sitt tydliga språk. Oscar Fredriksson ställer också frågan: - Vad betyder positiva signaler om ACTA? Berinder skriver om Acta i det demokratiska samtalet. Scaber Nestor undrar om digitala bibliotek kan vara lösningen på problem som följer av upphovsrättslobbyn skräck för den digitala miljön. Mindpark bjuder på gästbloggare, Sölve Dahlgren, som ger ut sin debutroman Innebandypiraterna på eget förlag och i samband med det skriver han intressant om den historiska utvecklingen från att vara beroende av bokförlag till utgivning på egen hand. Läsvärt.


När etablissemanget kör över människor, som ser informationsteknikens möjligheter, är det bra att det finns människor som analyserar och beskriver läget – Hax gör här ett mycket bra inlägg med fokus på politiken All makt går ut över folket. Hoppas innerligt att Piratpartiet kan medverka till att vi kan vrida politiken tillbaka till grundlagens All offentlig makt utgår från folket.

Intressant.

fredag 13 november 2009

Journalister i den digitala miljön


Mymlans twittrade väckte min nyfikenhet och när jag kollade hennes länk fann jag att hon delade med sig från ett arrangemang som hon deltagit i. Det är Disruptive Media som bjuder på en video från panelsamtalet "The realtime shock - Twitter as news source an interaction tool" med en grupp journalister, där moderator Mark Comerford vill titta närmare på journalisters attityder till twitter och andra sociala medier i ett sammanhang där det råder motsättningar mellan de mediehus som vill låsa in sina nyheter och andra som vill bygga nyhetsförmedlingen i ett samspel med andra. I det sammanhanget skriver Mathias Klang att BBC håller på med en dokumentär om hur webben förändrar våra liv. Det mest intressanta är att materialet läggs ut under vägs för interaktion med intresserade tittare som kan komma med synpunkter och bidra med material. Onekligen ett nytt sätt att skapa nyhetsmaterial, vilket liknar det arbetssätt som en del journalister använder sig av i interaktion med andra via Twitter.

För övrigt har jag sett att Olof deltog i den föreläsning som Oscar Swartz höll i Göteborg, vilket även Mathias Klang skriver om. Dags således att agera som kund hos Teliasonera. Eftersom jag funderat på att byta operatör i samband med att bredband installerats i huset där jag bor, passar det alldeles utmärkt. Under förutsättning att det inte är fråga om att vi ska kollektivanslutas till något som Roslagsbostäder AB bestämmer om. På tisdag i nästa vecka hålls en information om den saken.

Avslutar med Skärvor från skäret som uppmärksammat att jag anmält mitt intresse att bli utsedd som en av Piratpartiets riksdagskandidater. Min respons på hans uttalade respekt för mig som person blir ett: - Tack, det är ömsesidigt! Folkpartiet har av och till varit mitt val på någon nivå, nu senast i landstinget, men sedan jag insett vikten av att värna medborgarrätten och integriteten på nätet har jag nått vägs ände. Samtidigt har jag vartefter jag lärt mig hur internet är uppbyggt och fungerar, insett att alla de människor, som valt att engagera sig i Piratpartiet, gjort det, för att de - tidigare än oss andra - upptäckt vad som är på väg att ske med det som idag är ett världsomspännande nät, när upphovsrättslobbyns advokater lyckats förvrida huvudet på de flesta etablerade politiker med makt. Det pågår ett regelrätt ordkrig mellan internetentusiaster i universitetsvärlden (som har fokus på informationens roll i den demokratiska utvecklingen), vilka vunnit anhängare främst bland de yngre internetanvändarna och upphovsrättslobbyn (i samspel med en del företag intresserade av it för övervakning och kontroll), vilka vill överföra lagar från den analoga världen direkt till den digitala miljön. Något som avslöjar kunskapsbristerna. Både vad gäller förutsättningar för en frisk demokrati och risken att låsa in sådant som skapar ekonomisk och kulturell utveckling i det långa loppet. Johan Westerholm har dock lagt märke till att det rör sig i folkdjupet även inom Folkpartiet. Eftersom Piratpartiet vill vara med i den regeringskoalition, som verkligen vill se informations- och kommunikationstekniken som ett verktyg för skapandet av det öppna och transparenta samhället där skapandeprocesser kan ske under Creative Commons License ger jag mig inte in i någon polemik på detta stadium.


Karl Sigfrid ger exempel ur verkligheten idag. Christian Engström bjuder på ett annat. Mindpark ett tredje. Alla goda ting är tre. Berinder förklarar det som Henrik Ponthén inte tycks förstå.

Intressant.

torsdag 12 november 2009

Håll i er – turbulens råder.

Ser att intensifier twittrar om Anaîs blogginlägg om vad den franska Hadopilagen innebär i fråga om ”särskild oaktsamhet” där en okänd säkerhetsmjukvara ska bli obligatorisk i alla datorer. Läser också i ST Press om dragkampen om friheten på nätet. En bild hos La Quadratur du Net, som jag såg OCQ twittra om måste jag lägga en länk till: Problemet i ett nötskal – Musse Pigg bestämmer. Scaber Nestor har funnit material som förklarar vad det är frågan om.


Tidigare idag har jag på NT-bloggen uppmärksammat ett fenomen, som jag ser som ett hot mot demokratin i samhället, ledande politikers benägenhet att besluta saker i mindre grupper bakom stängda dörrar och vad det leder till. Det gäller såväl lokalt som globalt. Men uppenbarligen även nationellt. Ju hemligare politikerna är, desto fler teorier om konsperationer frodas bland människor, vilka i brist på öppenhet försöker lägga pussel.


Lyssnar med ett halvt öra på kvällens Rapport och får veta att regeringen sparkar Anders Eriksson ur Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN). Svd skriver att Anders Eriksson och vice ordföranden, förre ambassadören Göran Håkansson, i onsdags begärde att få bli entledigade från uppdraget och idag beslutade regeringen att entlediga dem samt kanslichefen Joel Brorsson. DN publicerar TT:s artikel om detta. KD:s Rolf Åbjörnsson hoppar av i solidaritet med Eriksson och Håkansson. Regeringsdugligt? Jo, tjena, det kan man inbilla någon annan än mig. Scaber Nestor kommenterar. Mark Klamberg tycker att det är en olycklig avgång. Hax noterar det som hänt. Oscar Swartz håller i morgon 17.30 ett föredrag öppet för allmänheten Hur vi hindrar FRA-kablarna att anslutas. Intressant.


Imorgon lördag ska jag vara med vid en begravning, varför jag kommer att ta en dag a f k. Men, på lördag hoppas jag kunna ta tag i detta med kampanjen för att bli kandidat till riksdagen för Piratpartiet. Lägger in en länk till ett inlägg av MinaModerataKarameller där kan finnas ett och annat som det är bra att tänka på. Till vänner, som absolut måste rösta på en moderat, tipsar jag om Mary.

Glad och smått generad ...

... känner jag mig sedan jag nåtts av ett mejl från Anna Lindvall på Daxbloggen:


Hej och stort grattis!


Du har chansen att koras till Sveriges bästa 50plus-bloggare! Din blogg
är en av finalisterna i Daxbloggen - bloggtävlingen som för första gången
arrangeras av Sveriges största community för 50plus, Dax.se!

www.daxbloggen.se kan du läsa mer om tävlingen. Röstningen pågår för
fullt och är öppen fram till och med den 22/11, därefter koras vinnarna på
en bloggfest i Stockholm. Vi återkommer med mer detaljer om detta!

Nyfiken på övriga finalister? Kolla här:
www.dax.se/index.php?id=6877

Bästa hälsningar
Anna Lindvall
dax.se

- - -

Jag vet inget om hur många communitys det finns för 50plus-are, eller om det är sant att Daxbloggen är Sveriges största, utan jag suger i mig det beröm som ligger i att vara utvald av, vad jag kan se, en seriös webbplats till glädje för fullvuxna. Även om det naturligtvis också handlar om ett sätt att sprida info om Daxbloggen till mig, Mary och en hel rad andra nominerade bloggares vänner och följare. Fina priser frestar och jag vill väldigt gärna ta chansen att vinna en dator från HP. Jag kan behöva en ny dator med tanke på vad som väntar mig, som aktiv i PP. Alltså har jag, medan jag skrivit detta inlägg, kommit fram till att jag utan skam tänker be alla vänner och andra som läser min blogg att rösta på mig. Jag har redan twittrat om att jag och Mary X Jensen är bland finalisterna. Vill du rösta gör du det här.

Intressant.

onsdag 11 november 2009

Nätneutralitet, ACTA-avtalet m m

Så har då Ordförandeskapets Visbyagenda om EU:s framtida IT-politik klarats av och självklart är jag intresserad av resultatet. Som underlag för konferensen fanns dels konsultrapporten A green knowledge society /Ett grönt kunskapssamhälle och en alternativ rapport Our Visbyagenda/Vår Visbyagenda, vilka är tillgängliga genom länkar i DN:s artikel Internetexpert: Bra med EU-regler för nätneutralitet. Gotlands Tidningar skriver också om arrangemanget – skoj notera att där refereras till PP:s lokala företrädare. För mig som nätmedborgare är det viktiga diskussioner som förs.


I det sammanhanget tycker jag att Juliagruppen och WeRebuild.eu är viktiga aktörer. De medverkade i det seminarium som Näringsdepartementet anordnade den 28 oktober. I detta inlägg på Departementets blogg finns en länk till eftersändningen, värd att titta på. Munkhammars medverkan var intressant, då han synliggjorde konflikten mellan ett helt efterfrågestyrt internet, där kunderna betalar för vad de önskar ha tillgång till, och en del andras uppfattning att internet är en infrastruktur, som bör vara tillgänglig för alla, vilket innebär att staten bör svara för detta nät i likhet med vägnätet.


I DN-artikeln, som jag inledde med, är det Patrik Fälthström, medlem i regeringens IT-råd, som uttalar sig och spontant tänker jag: - Hur mycket kommer regeringen att lyssna på det örat? Ja, det återstår att se. Det framgår inte av artikeln, eftersom ett konkret förslag inte läggs fram förrän inför ministerrådets möte i december och den 1 januari tillträder Spanien som ordförandeland.


Medan vi väntar på det fortsätter vi hålla koll på processen kring det hemliga Acta avtalet. DN Europa2009 berättar idag att det som sagts på mötet i Seoul fortfarande är hemligt. (För alla, utom de s k insiders, som vi har fått uppgift om via Keionline är det väl bäst att tillägga). It-jurister varnar för Acta-avtalet skriver DN och refererar till ett par jurister, som tittat på det PM som EU-kommissionen upprättat. Där sägs bland annat ”Operatörerna måste ställa upp på ett system där användare kan stängas av eller få sin uppkoppling begränsad efter varningar om att de gjort intrång i upphovsrätten”. Det innebär att operatörerna tvingas till formuleringar i avtalsvillkoren, som betyder att de inte längre kan anses ha den budbärarimmunitet, som e-handelsdirektivet bygger på. Den ena handen vet uppenbarligen inte vad den andra sysslar med.


Dessutom kommer dessa avtalsvillkor att leda till att upphovsrättslobbyn kan fortsätta med sin destruktiva verksamhet. I en kommentarstråd till ett tidigare inlägg fick jag följande:

Men den dagen en domstol dömt att någon inte får ha access till nätet, tror du då att personen kan vända sig till en annan ISP? Nej just det, att ge en sådan person access skulle ju vara att obstruera rättvisan. Kontentan blir att det helt enkelt måste bli förbjudet att lämna sitt trådlösa nätverk öppet för andra, att dela med sig måste bli förbjudet, eftersom det då är att obstruera rättvisan. Dessutom, om staten skall ha någon som helst möjlighet att straffa folk som ger dömda access, så måste inloggning till internet ske med identitetskontroll under hot om straff. Din uppkopplade får inte användas av någon annan än du själv”.


Ja, det citerade visar att diskussionen om huruvida det är rimligt att upphovsrättslobbyn ska få styra internets framtid på sätt, som nu sker, den lär öka i styrka allt eftersom användare får klart för sig vad som pågår. I det sammanhanget kan det vara intressant att känna till de möjligheter till inflytande, som vi har, som EU-medborgare, nu när den för en del så misshagliga Lissabonstrategin ska gälla. DN skriver i en artikel att en miljon EU-medborgare kan kräva att en fråga, som ligger inom EU-kommissionens ansvarsområde, ska tas upp på kommissionens agenda och behandlas enligt den vanliga tågordningen. Kommissionen vill ha in synpunkter senast den sista januari när det gäller ett regelverk kring detta, som t ex åldersgräns och eventuell tidsbegränsad insamlingstid o s v. Här har PP en given uppgift.


Andra som berör samma tema – Karl Sigfrid; Liberal och långsint; Opassande; och Svensson. Den senare påstår att det handlar om odemokratisk kapitalism, men glömmer då att det är de demokratiskt valda politikerna, som förhandlar för vår räkning och skriver under avtalet. Det är politikerna som har uppdraget att väga samman olika intressen.


På det mejl, som jag skrev häromdagen har jag fått 1 svar av uppemot 57 möjliga:

Hej!

Tack för ditt viktiga mail med användbar länkning till de olika källorna.

Jag måste medge att jag tycker detta är synnerligen svårt och snårigt. Jag försöker ordentligt sätta mig in i telecompaketet och Acta-avtalet.

Bästa hälsningar

Helena Bargholtz

Riksdagsledamot Stockholms län

Folkpartiet Liberalerna

Justitie- och konstitutionsutskotten


Ett varmt tack till Helena Bargholtz, som jag önskar lycka till när det gäller att skaffa kunskap i saken innan hon fattar beslut.


DNMR har sökt svar på frågan: - Hur stoppa ACTA? Säga vad man vill om allt detta, men nog hjälper det oss att förkovra oss i hur världen styrs ;-) MinaModerataKarameller skrev igår om att flera myndigheters e-postservrar är belägna i andra länder, vilket innebär att de kommer att finnas med i de trafikdata, som passerar landsgränsen. Således är jag i gott sällskap, när allt det, som jag gör på nätet ska levereras in till FRA. Men, förresten är det inte så att en kopia av alla svenskars trafikdata kommer att via samverkanspunkter levereras till FRA:s utvecklingsverksamhet från och med den 1 december? Det sägs att elände bärs med jämnmod om det bärs lika av alla, men dit har jag inte kommit än.

Intressant.