onsdag 3 februari 2010

Kan omtanke se ut hur som helst?

På gårdagens inlägg Med ungdomars bästa för ögonen? följde en lång kommentar från en Anonym kommentator, som jag vill ge ett tydligt svar på. Anonym skriver inledningsvis:


Även om drogtesterna är frivilliga och där och då kanske enbart stoppar elever som aktivt vill bli ertappade, så påminner drogtesterna ständigt om att droger är fel. Det gör droganvändandet lite mer komplicerat och signalerar från kommun och samhälle att droger inte är ok. Drogtesterna signalerar att samhället faktiskt bryr sig och vill sätta stopp för det skenande användandet av droger. Är inte det bra?”


Svar: Samhället har grundlagar, som bland annat ska skydda individen mot denna typ av intrång från myndigheters sida. Jag tycker att kommunpolitiker gör det väl enkelt för sig om man tror att detta signalerar ”omtanke”. I själva verket tar man till enkla men kränkande metoder mot elever och föräldrar som befinner sig i beroendeställning. I nästa stycke avslöjar Anonym vad det egentligen är frågan om – en vän av ordning, som anser att drogbruk och missbruk är något som enbart angår föräldrarna, medan det i själva verket är en rad samverkande faktorer, som avgör om en ung människa dras in i detta. ”Säger en förälder nej kan också samhället känna att man har gjort det man kan”, den meningen säger allt.


Jag tror absolut inte att Torkild Strandberg är en elak människa, utan mera aningslös, som man kan vara, när man söker enkla lösningar på komplicerade problem. Den individ, som känner sig kränkt av Torkild Strandbergs sätt att visa sin omsorg, har dock grundlagen på sin sida. En ledande politiker kan inte abdikera från sitt ansvar för skolan, som den miljö, där elever lär sig saker för livet. Även om föräldrarna har det yttersta ansvaret för elevens fostran, kan de omöjligt klara av detta om inte skolan arbetar med värdegrund och förhållningssätt på alla plan. Tänket bakom arbetsmiljölagen, som gäller både för elever och skolpersonal samt lagen om förbud mot diskriminering är att chefer och medarbetare ska arbeta förebyggande genom att involvera alla i skapandet av en miljö där arbetslust och arbetsglädje råder. Med fokus på faktorer som gör att människor håller sig friska är det mycket av positiv karaktär som hem och skola kan göra tillsammans. Det är raka motsatsen till de idéer om övervakning och kontroll, som sedan en tid sprider sig som en farsot över Sverige. Torkild Strandberg behöver inte gå längre än till sin egen arbetsplats, hur skulle det uppfattas om man där skulle få för sig att införa frivilliga drogtester för att visa sin omtanke?


Den gyllne regeln: Allt vad I viljen att människorna skola göra eder, det gören I ock dem, borde råda både i Landskrona och annorstädes. Först skyller man sakernas tillstånd på tillgängligheten och tror sig kunna skruva åt dessa kranar på laglig väg, sedan tänker man sig att bygga upp motstånd mot droger och missbruk genom övervakning och kontroll. Detta istället för rejäla tag för att stärka människors inre skydd, vilket växer ur kunskap och en miljö byggd på en bra värdegrund och ett juste förhållningssätt. Det finns alldeles säkert kunniga människor även i Landskrona som vet värdet av skolutveckling. Men, det borde även forskas på om det är just denna typ av omtanke, som Anonym talar om, som kan ha bidragit till att bruk av alkohol, narkotika och tobak blivit ett ”skenande problem”. Vad rätt du tänkt men så fel det blev. Att det inte är lätt att arbeta för barnens bästa visar bland annat ett blogginlägg av barnläkaren Lars H Gustafsson, där han i en tidskrift används för att göra en av honom kritiserad metod mera rumsren. Puffar gärna för hans kommande bok. Det jag gillar hos Lars Gustafsson är att han arbetat praktiskt och konkret med att skolan är en miljö för inlärning och att elevhälsa också handlar om att växa som människa.

Nu är det dags att tänka på Stora Bloggprisets gala. Spännande, även om jag är rätt säker på att någon annan vinner. Enligt min mening är Opassande outstanding. Erik Laakso har en annan favorit.

Intressant.


55 kommentarer:

Stefan Holmér sa...

Problemet med den svenska förhållningen till droger är att den är extremt hyckleri.

Å ena sidan proppas vi fulla med lärdomen att "droger är farligt" och allt sånt där, å andra sidan säljs tobak och alkohol med statligt godkännande.

Jag tycker att antingen släpper man alla "droger" fria och låter människor själva styra över sina liv, eller så förbjuder man alla "droger" även alkohol, tobak, hasardspel och annat som kan leda till beroende.

HobbyFilosofen sa...

härligt att se en äldre person blogga. Kör hårt och lycka till med prisutdelningen

Anonym sa...

Grattis till priset!
Du är verkligen värd det.

Rospigga

Anonym sa...

Grattis Gun!

Du är verkligen värd priset. Tag det lite lugnt och bara sug i dig av allt det goda.

Nemokrati sa...

Jättegrattis! till dig för Stora Bloggpriset. En värdigare representant för seriös medborgarjournalistik är svår att hitta. Hoppas du får en vidunderligt trevlig vinnarkväll!
Många hälsningar
bloggaren Nemokrati

Mateja sa...

Stort GRATTIS till Bloggpriset, Gun. Du är även en av dem som jag röstade på till primärvalen till riksdagen!!!
Allt gott till Dig, varma hälsningar från Mateja.

Rick Falkvinge (pp) sa...

Grattis!

Bubblan! sa...

Grattis!

Gun Svensson sa...

@Stefan Holmér: Genom århundraden har vi svenskar haft problem med att alkoholbruk för en del leder till missbruk. Till detta har vi nu fått hasch och annan narkotika. Ingen kan säga annat än att dessa droger är substanser som är skadliga för människokroppen, framförallt under uppväxtåren. Men om den insikten ska vinna insteg, kan inte vem som helst klampa in i den unga människans liv. Om man begriper att man måste bygga relationer för att kunna "sälja in" varor och tjänster, borde samhällets aktörer begripa att bara den som man har en juste relation till, ses som trovärdig även när det gäller att processa den kunskapsmassa som krävs när det gäller ungdom och droger. Man bygger inga justa relationer med hjälp av övervakning och kontroll!

@Hobby Filosofen: Tack! Jag har inte hunnit hämta mig ännu och försöker nu varva ner. Hoppas verkligen att jag kan inspirera många i min egen ålder, som ännu inte har upptäckt vilken kunskaps- och glädjekälla som internet är.

@Rospigga och alla andra som röstat på mig - tack, tack, tack. Det var verkligen omtumlande. Helt otroligt egentligen - att vinna i det gänget!

@Anonym: Tack - ja, jag gottar mig verkligen. Det var verkligen kul, inte minst detta att mitt tonåriga barnbarn och hennes 3 tjejkompisar var på plats och jublade i högan sky.

@Nemokrati: Tack! Du själv och många andra har på olika sätt sporrat mig och inspirerat mig - inte genom att tycka lika utan att belysa andra sidor av något som engagerat mig.

@Mateja: Tack, inte minst för att du stött mig som riksdagskandidat. Jag kommer att göra vad jag kan för att Piratpartiet ska ta sig in i riksdagen.

@Rick: Tack! Det kom verkligen oväntat. När mina vänner frågade om jag förberett något tack-tal slog jag bort det med att i så fall får det räcka med Tack, tack, tack. Kände att det var en tant från Oförberedda talares klubb som framträdde, men att jag ändå på något sätt fick till det. Nu är det bara resten kvar ;-)

Helena Viking sa...

Grattis FarmorGun!

Detta är första gången jag hittar in på din sida men räkna med att jag kommer att hämga här en del!

mvh
Helena Wiking, Örebro
http://www.fotosidan.se/blogs/wikings-vardag/index.htm

Henrik Olsson sa...

Ett stort grattis till priset! :)

Henrik Sultan sa...

Offtopic men grattis :)
Sen går jag lite ontopic och säger bra skrivet!

Gun Svensson sa...

@Bubblan: Tack! Morgon dagen efter och det känns fortfarande overkligt.

@Helena: Tack! Just nu är jag överhopad, men ska hälsa på hos dig när det hela lugnat ner sig.

@Henrik Olsson: TACK!

@Henrik Sultan: TACK för både det ena och andra ;-)

Tompa C sa...

Stort grattis, Gun! Du är fantastisk med din blogg och som medmänniska! Kul att Tuvalisa var med och blev stolt över farmor! Och hennes kompisar var också med. Att du fick till ett spontant tacktal förvånar mig inte med den kapacitet du har! Självklart fick du min röst!

Tompa

Ludde sa...

Grattis Gun
Kul med priset och att du uppmärksammans på den nivån för det du skriver.
Ludde o Ulrika

Jerker Montelius sa...

Grattis till priset. En mycket värdig vinnare.

Varför är det aldrig någon av övervakningsivrarna som föreslår drogtester, utandningsprov och nakenskanning av kommunstyrelseledamöter och riksdagsmän?
Rent teoretiskt så kan väl en påverkad riksdagsman ställa till med större skada än en grundskoleelev.
Vill man dessutom skicka signaler att narkotika inte är OK så är det väl i toppen på sammhällspyramiden som man skall börja?

Lars-Erick Forsgren sa...

Grattis.
Ser att det är här gratulationerna samlas.

Men jag skrev en snutt om det oxå.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/02/grattis-till-farmor-gun-en-san-dar.html

Än en gång, stort grattis.

Manda sa...

Sjukt bra blogg!
Bra åsikter och tankar, och väl vågat att stå för dem. Och som Hobby Filosofen sa, härligt att se en äldre person blogga. Det rör om lite i bloggvärldens hierarki. Fortsätt kämpa på! Och grattis till priset.

lisbeth sa...

Grattis grattis Gun till priset

Törnebohms Hotspot sa...

Hoppar in och ger ett stort grattis till dig, du är verkligen värd priset. Kommer att följa din blogg slaviskt *L*

Susanne sa...

Ett jättegrattis till dig Gun, en värdig vinnare!

Hälsar Susanne
http://snyggastdesign.blogg.se

Magnus Carlbring sa...

Grattis till utmärkelsen!

*

Instämmer i att Lars H Gustafsson är viktig både som förebild och inspiratör för föräldrar - kanske särskilt pappor; det är så få som är pappor på ett mjukt men allvarsamt vis som han är.

Btw: vilken tur dessutom att vi har en stark och enveten upphovsrätt som kommer att skydda hans verk och försvara hans ord i bataljen om hur hans alster felaktigt har använts.

*

Annars: ungdomar ska man inte drogtesta, primärt (men man får fy attan inte knarka i skolan!). Ungdomar ska man lyssna på.

Margareta Lindberg (Pythagoras) sa...

Stort Grattis till det fina priset.

Vickan sa...

Grattis till Bloggpriset! Jag röstade på dig! :)
Du är helt klart värd priset!

Anonym sa...

Hej Farmor Gun och grattis till Stora bloggpriset! Att jag var anonym sist var för att jag inte stämmer in i någon av de identiteter som man kan fylla i för att skriva en kommentar. Jag har ingen url, ingen open ID men jag fyllde i min mailadress vad jag kan minnas. Drogfrågan är komplicerad. Och givetvis nyanserad. Man måste jobba på många olika plan för att ta tag i de tunga problemen kring droganvändande. Och det gör vi idag i Landskrona. Men jag är ändå av den bestämda uppfattningen att det är föräldrarna till ungdomarna som bär det yttersta ansvaret för sina ungdomar och deras handlingar. Jag är själv förälder och den dagen jag tog beslutet att bli förälder blev jag det för livet. Genom dåliga och bra stunder. Det är mina barn och mitt ansvar. Som både du och jag vet finns det omständigheter i form av psykisk ohälsa och sjukdom som kan komma att skapa andra förutsättningar för föräldraskapet. Men det kan inte vara fallet för alla de ungdomar som sysslar med droger, påverkar andra att prova droger och langar droger i skolan. Genom drogtesterna gör vi föräldrarna uppmärksamma och delaktiga i det som pågår. Det är en lösning för att förhindra spridningen av droger. Men långt ifrån hela lösningen. Du som är så skärpt och är en så god medmänniska kan inte tro att Torkild Strandberg och folkpartiet i Landskrona ser drogtester som den enda lösningen. Utan som en del i arbetet mot droger.
Med vänliga hälsningar/Malin Wikerberg, socialliberal folkpartist, Landskrona

Anonym sa...

Hej igen, glömde besvara kommentaren om att när föräldrarna säger nej kan samhället känna att man gjort så gott man kan. Om den som är ytterst ansvarig för barnet/ungdomen väljer att säga nej till drogtest gör man ett aktivt val. Man säger nej till hjälp, man säger nej till ansvar, man säger nej till vetskap. Om man som yttersta ansvarig gör detta kan inte samhället tvinga föräldern till ansvar för sitt barn. Mycket riktigt. Men självklart har vi funktioner i samhället som kan ta hand om ungdomen på andra sätt. Drogtester är återigen ett sätt att stoppa spridningen av droger i skolan. Som programledarna i ungdomskanalen i Malmö sa imorse i radio angående polisnärvaro i skolorna i Malmö: det är inte optimalt men om det är det som krävs för att få lugn och ordning så är det värt att prova. Detsamma är det med drogtester, droganvändandet har ökat i skolorna och roten till problemet är enorm. Men om drogtester kan bearbeta situationen som den ser ut just nu, i samband med andra större samhälliga åtgärder, så är det värt att testa. Det är inte optimalt men om det är det som krävs så kanske det får vara lite obekvämt ett tag. Malin Wikerberg

Anonym sa...

Ett varmt grattis till priset!
Jag är full av beundran - ett riktig farmorgunfan - men jag kommer aldrig att falla för pp :)

Varmt,varmt lycka till!

Gun Svensson sa...

@Tompa: Tack min vän, för din support!

@Ludde och Ulrika: Glad att ha er som vänner - tack för glatt tillrop.

@Jerker M: Egentligen borde de nog tänka till ett extra varv - "Om det gällde mig ..." Men de ser väl sig själva som så oförvitliga att det inte faller dem in.

@Lars-Erick: Hälsade på hos dig och grät glädjetårar över allt rart du skrev.

@Manda: Tack, tusen tack! Det är svårt att hinna med det just nu, men jag kommer igen.

@lisbeth: Tack, tack, tack!

@Törnebohms Hotspot: Tack, men kära nån - jag behöver sparring ;-)

@Susanne: Tack, du är själv en beundransvärd bloggare inom ditt gebit! För så där 30 år sedan var foto, film och video ett stort intresse - inte enbart som konstart, utan för dokumentation, kommunikation och unga människors utveckling.

@embryo: Tack! När det gäller upphovsrätten, väntar jag mig inte att du ska inse att detta tidbegränsade monopol på ditt skapande, måste anpassas till den digitala utvecklingen, istället för att "låsas in" livstid +70 år, till nackdel för den kulturella allmänningen. 5 - 6 år borde räcka om man ser till den period då de allra flesta kreatörer utvinner störst ekonomisk nytta ur sina alster. För övrigt håller jag med när det gäller unga människor - de som alla andra människor mår väl av inkännande samtal.

@Margareta Lindberg: Tack! Det är något alldeles extra, men mest av allt gillade jag att mitt äldsta barnbarn och hennes tre tjejkompisar - alla fjorton år - fick följa med mig. Det var så härligt att se deras entusiasm.

@Vickan: Tack för både det ena och andra. Utan dig och andra hade det inte varit möjligt.

Gun Svensson sa...

@Malin Wikerberg (FP) Landskrona: Själv föredrar jag att föräldrar bildar nätverk och hjälps åt när ungdomar kommer upp i tonåren och normalt ska frigöra sig från sina egna föräldrar. Utan att skryta var jag själv en "morsa på stan" långt innan denna företeelse blev en "affärsmodell". Det är nästan 35 år sedan. Föräldrar ska självfallet vara medvetna om vilka faror som lurar, men med sunt förnuft kommer man långt. Jag hade naturligtvis god hjälp av att jag jobbade som ansvarig för kommunens fritidsgårdverksamhet och kunde inspirera fritidsledarna att arbeta förebyggande med olika skapande verksamheter och gårdsdemokrati samt kontakt med föräldrar, som vi ibland sökte upp hemmavid. De fick välja mellan att komma till fritidsgården för gruppsamtal med sina ungdomar och andra föräldrar och ungdomar eller att få kallelse från soc. Gissa vad man föredrog? Idag finns det, vad jag vet, inte mycket kvar av kommunernas fritidsgårdsverksamhet, men det är en annan historia, som man säger.

Key sa...

Hej. Är också en Piratpartist som vill gratulera dig. Nu ska du fortsätta att kämpa för vår integritet och frihet på nätet. Internet är vårt!

Kolla gärna min blogg.

http://keypet.blogspot.com/

Kanske skulle kalla mig för Farfar Key :-)

Josef Boberg sa...

STORT G R A T T I S ! - från Josef B.

Ma sa...

Stort Grattis till priset. Kul att se att det hamnade i Norrtälje den här gånge....

Gun Svensson sa...

@red: Tack, du har del i min framgång då jag ofta hämtat goda skratt vid besök hos dig, vilket stärkt min kamplust. Även om du inte kommer att rösta på mig och PP, gillar jag skarpt att du utmanar det som är PK - det är alldeles för mycket av pekpinnar.

@Farfar Key: Tack för stöd. Har kollat in din blogg. Tycker som du att det är mycket som är märkligt med polischefen, som varit så illa omtyckt av så många poliser för sitt jämställdhetsarbete. Det luktar skunk. I vart fall bygger vår rättssäkerhet på att en misstänkt är oskyldig till dess motsatsen bevisat och en domstol sagt sitt. Försöker att hålla en rak kurs även när alla andra springer åt ett håll och dömer människor långt innan att en domstol gjort sitt.

@Josef Boberg: STORT TACK!!!

@Ma: Tack! Det är väldigt roligt för mina barnbarn, som är delaktiga då de bidrog med namnet. Gillar att se Norrtälje i detta sammanhang, hoppas att många fler ska upptäcka internet som kunskaps- och glädjekälla.

Magnus Carlbring sa...

Farmorgun: "5 - 6 år borde räcka om man ser till den period då de allra flesta kreatörer utvinner störst ekonomisk nytta ur sina alster."

Så du menar att en diktsamling jag skrev för 5 år sedan nu skulle vara gratis allmängods. Varför?

Hur skulle en sådan reform kunna gynna svenskt kulturliv menar du?

En roman av vilken svensk författare som helst - en PC Jersild eller en Majgull Axelsson - som de gav ut i början på 2000-talet, skulle bli allmängods och kunna brukas och säljas av vem som helst annars?

Och din utsaga om de där 5-6 åren är faktiskt falsk. De flesta författarskap är livslånga och långsamma processer - samtidens blixtsnabba mediaexponering är bara polityr; den långsamt verkande texten når inte fram i ett springsteg.

Ta Gunnar Ekelöf; sakta blev han en nationalklenod inom diktkonsten. Men länge räknades han som smal och svår och sålde ytterst små upplagor. Nu går hans dikter i rejäla samlings- och pocketvolymer; varför skulle inte hans efterlevande få leva på detta - då de hade det skralt under hans levnad - precis som andra arvingar (vi har exempelvis slopat arvsskatten men royalty måste du betala dubbelt upp på: soc avgifter och skatt) lever på arvegods?

Det är synd att ett parti som så säger sig måna om personlig integritet och individens frihet och kulturens spridning inte ger upp sitt motarbetande av kulturarbetare; de gagnar alls inte den frihet och den integritet ni säger er måna om.

Josef Boberg sa...

Jo... - Embryo - men Fri nedladdning lönsam affär - för artisterna i vart fall - "vet" Josef B.

Mavera sa...

Stort grattis till priset! Har tagit reda om dig och din blog genom MSNs artikel om Stora Blogg priset. Hittade din blogg på Google och tycker att den är mycket intressant och läsvärd. Kommer att följa den i fortsättningen.

Magnus Carlbring sa...

Josef Boberg: ja nu ska vi kanske inte gatecrasha Farmorguns hyllningstråd med ett upphovsrättsdebatterande. Jag drar mig gärna ur; låtom oss fira att bloggandet uppmärksammmas istället.

Men - som en parentes - länkarna (ett par av dem väldigt sega) du lanserar handlar ju inte om litteratur. Och upphovsrätten skyddar allt skapat. Den digitaliserade boken har inte slagit igenom ännu - utom att ljudböcker ju har fildelats å det grövsta (och det är inte böcker som är 5-6 år gamla - vilket ej heller gäller film och musik i stor utsträckning; det är nytt, man vill ha det nya och man vill ha det snabbt och man vill ha det gratis och fritt - annars liksom (jag har ännu inte fattat det här) slocknar kulturlivet (varför då?).

Men men. Ars longa, vita brevis,
occasio praeceps, experimentum periculosum, iudicium difficile.

Gun Svensson sa...

@Mavera: Tack för din support. Lämnade ett gott råd på ett av dina blogginlägg. Lycka till!

@embryo: Gillar ditt förslag om en upphovsrättsdebatt en annan dag - det tackar jag för ;)Och då latin inte är min starka sida sätter jag värde på ord på svenska - har idag inte riktigt tid kolla om latin finns i Google Översätt :) Imorgon och några dagar framöver är jag a f k då barnbarnen behöver min insats.

Mikael Ensson sa...

Jag tycker att denna debatten bara är patetisk. Varför i hela helvete skulle det vara kränkande av den personliga integriteten att lämna ett urinprov för att få klarhet i om man är drogfri eller inte? Detta är bara en patetisk debatt. Ungar ska inte hålla på med sånt och då ska man kolla dem om man misstänker något. Allt annat är otänkbart. Om min chef misstänker något så SKA han kolla mig och sen om jag missbrukar erbjuda mig hjälp annars får jag sparken. Visst ska vi värna om den personliga integriteten, men vi ska också värna om våra unga. Ska vi ta bort LPT inom psykvården också, när personer med självskaderisk eller suicidtankar/försök kommer in till vårdavdelning också så att de fritt kan ta livet av sig för att de vill?? Skulle inte tro det blir aktuellt. Har man LPT så är man övervakad av personal hela tiden. Man är inte i duschen, på toa, sover eller gör något utan att personal ser dig hela tiden. Brott eller inte? Inte, man värnar om människan. Se vart felet ligger i stället. Varför börjar en unge knarka, supa eller på annat sätt knäppa sig? DÄR har vi problemet, inte om de pinkar i en mugg eller inte.

Gun Svensson sa...

@Mikael Enson: Av egen erfarenhet vet jag att det fungerar bättre om den unga människan kommer till insikt om att han/hon fördärvar sina framtidsutsikter med bruk av alkohol, narkotika och tobak. Sedan finns det barn som varit med om mer än vad en vuxen riktigt kan föreställa sig och som är svårare att nå fram till. Men om vuxna runt omkring inte är oense om tagen är det inte helt hopplöst. Vill minnas att det var det som Kay Pollacks film Älska mig handlade om. Till unga människors växt hör att komma till insikt om att droger har störst skadeverkningar under tonåren.

Unknown sa...

Hej Farmor Gun. Jag vill gratulera dig till vinsten. Det är underbart att man inte behöver vara purung för att blogga, vi har massor att ge. Både glädjeinlägg med livserfarenhet och annat smått och gott.
Lena i Lyckebo

Unknown sa...

Glömde en detalj, Gun

Vill du kika in hos mig så är adressen:
WWW.fridatowe.bloggspace.se
Kram igen<3

Magnus Carlbring sa...

Farmorgun: Det betyder (ungefär: det blir alltid tolkningar) att konsten är lång - mycket längre - än människans liv. Samt att utveckling är svårt och krävande, plus att man ska vara varsam med att döma, när man dömer.

I min värld betyder citatet dels att ordet och texten lär överleva både dem som vill ha allt fritt och gratis och dem som försöker leva på sitt jobb (vill säga att visdom är något större och mer samlande och allvarligare än oss själva, vilket gör att vi bör visa vördnad för varandras yttringar: livet är så förbaskat slitsamt ändå), samt att piraterna (nej inte alla, det finns balanserade och öppna diskussioner också) på ett flagrant och icke ödmjukt vis nästan helt ignorerat kulturarbetarnas rop på hjälp och av förtvivlan.

Man utgår bara från någon slags given konsumentmakt och kör därmed över en skör minoritet av människor som ägnar sig åt konstnärligt skapande.

Och det motsätter jag mig; jag hade motsatt mig det även om jag ej skrev själv. Man ska nämligen vara rädd om små grupper vars jobb man egentligen vördar och respekterar.

Ja, man ska vara rädd om alla människor.

Här skulle en latins sentens sitta fint! Men jag hittar ingen lämplig, så det får bli en kul: Tandem musca cacavit (Äntligen sket flugan).

Mikael Ensson sa...

Hmm, ja du jag förstår din tanke. Och jag håller med. Men hur upplyser man och kraftansamlar mot dessa svaga individer som riskerar att slösa bort sina och förstöra sina liva, innan det är försent? Hur fångar vi upp dem innan de kom in till oss på psykakuten helt förstörda om inte samhället gemensamt tar sitt ansvar och stoppar det i tid? Hur tar vi tag i "sebra" folket, oftast flickor, som har massa dolda bekymmer och som har hamnat alldeles fel om vi inte får informationen? Hur stoppar vi tjejen som ska vara häftig och pröva än det ena och än det andra och som till sist har totalt förstört sig själv och efter våldtäkt tar sitt liv om vi inte får reda på missbruket i början? Inte menar du att de själva ska få lära sig hoppas jag. Jo, vi måste tillsammans ha mera resurser och ta ett gemensamt ansvar att ge dem allt stöd vi kan genom gemensamma insatser av personer som ser annat än budget. HUR ger vi bäst vård. Jo, genom personligt anpassade vårdinsatser i ett så tidigt läge som möjligt.

Gun Svensson sa...

Lena: Jag har flyttat soderover for att slippa snon och morkret, men gillar att Lappland inte blir helt avfolkat. Av din blogg forstar jag att du trivs.

embryo: Fragan ar varifran den ensamme forfattarens, musikerns eller konstnarens skapande kommer - helt sprunget ur tomma intet eller influerat av impulser fran andra ihopsatta pa ett nytt satt. Min poang ar att att manniskan ar en biologisk, social och skapande varelse och att skapandet ar en process dar vi processar input vi far fran andra manniskor antingen genom att ta del andras verk och fora en dialog om vara intryck med andra eller i vart eget inre. Ar inte skapelseprocessen ett resultat av ett samspel med andra?
Om flera inte ska ha cred, vad ar da en rimlig tid for den ensamme upphovsrattsinnehavarens monopol?
Sag just en att en avhandling ar pa G om upphovsrattens historia
http://www.forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/upphovsrattenshistoriagerbakgrundtilldagensdebatt.5.7352ec0c1261caa65f080001392.html

Mikael Ensson: Med hjalp av olika skapande verksamheter, som lockar fram den egna inneboende kraften - frigorelsen fran tidigare barlast och processen att vaxa som manniska maste vara individens eget verk i samspel med insiktsfulla medmanniskor, som ser den unga individen i hennes friska oga *Kierkegaard* och moter henne dar hon star.

Den kunskapen tar tid att bygga upp, vilket det inte finns intresse eller utrymme for idag da ett sadant synsatt kraver en oerhord respekt for den unges integritet och goda kunskaper i pedagogik for fortryckta.

Magnus Carlbring sa...

Farmorgun: "Ar inte skapelseprocessen ett resultat av ett samspel med andra?"

Med samma logik kan man säga att allt arbete är resultat av samarbete och en fortsättning och utveckling av andras tankar och idéer och insatser. Och då kunde vi ju skippa löner åt oss alla alltid.

Nej, den enskilde upphovsmannen som brottas med en roman i kanske tio år är givetvis både ansvarig för och har rättigheter till sitt eget verk. Det finns regler för när ett alster räknas som plagiat eller stöld osv, och när det är ett verk i egen sak.

Det handlar inte om monopol, det handlar om eget arbete. Du kan ju inte säga till en anställd på Volvo att han eller hon inte får lön för att han eller hon bara är länk i en arbetskedja.

Vi är alla länkar. Men vi är alla egna.

Gun Svensson sa...

embryo: Upphovsrätten är ett tidsbegränsat monopol - frågan är om livstid + 70 år verkligen är rimligt?

Mikael Ensson sa...

Jo då, det finns tid, kraft och pengar till det och framförallt en jättebra organisation som jobbar just efter denna modellen. Den kallas för Hassela och jobbar just efter Hasselamodellen, vilken liknar enormt mycket det du skrev. Men jag förstår fortfarande inte varför det skulle vara så kränkande att pinka i en mugg för att bevisa att man är ren. Lyckas man rädda en enda person med detta system i Sverige idag, ja då är det värt det för det är ett helvete de riskerar att hamna i. En livslång våldtäkt av den egna kroppen. Sen ska man också tänka på i ett mycket tidigt skede se på hur de ser ut i många svenska familjer och oftare ta barnen ifrån föräldrar som inte tar hand om dem. Jag kan räkna upp hur många som helst där barn har farit illa pga socialtjänsten inte har gjort sitt jobb för att SoL är alltför dålig.

Magnus Carlbring sa...

Farmorgun: Visst är det rimligt att konstnärsskap och de verk som produceras under ett konstnärsskap skyddas. Och detta över tid.

Anser du att Astrid Lindgrens böcker skulle kunna tryckas och säljas av vem som helst? Bara några år efter hennes bortgång?

Varför, i sådana fall?

Förstår du vilken djungel det är därute av girighet? Att vara upphovsman är en ständig kamp för överlevnad och mot missgrepp mot ditt värv. Det är tufft, men lagarna skyddar oss. Precis som de skyddar andra medborgare.

Är det inte av godo att Astrid Lindgrens anförvanter skyddar kommersiellt och/eller etiskt missbruk av Karlsson och Pippi?

(Jag kan visst diskutera upphovsrättens längd och format, men när det från piratled endast ropas på en förkortning till 5-6 år, eller ett total upphörande, då är diskussionen alldeles hopplös: att skapa är ett livslångt uppdrag.)

Hmm sa...

@Farmor Gun: Hittade dig genom Mymlan. Grattis.

Nu till min fråga. Du sa: " Man bygger inga justa relationer med hjälp av övervakning och kontroll!"

Ska vi ta bort poliskontroller i trafiken också? Alkohol-kontroller etc? Tullen mfl instanser? Det kollas i alla åldrar.

Gun Svensson sa...

@Mikael Ensson: Jag gillade Hassela i början, när jag inte visste bättre. Vill minnas att man då talade om tvånget till frihet, men den balansgången är svår beroende inte minst på de vuxna individerna, som inte alltid har den begåvning som krävs. Risken finns att det blir mera tvång än frihet och att den unges integritet sätts uppe i en talltopp i skogen.

@Hmm: Först TACK och därefter en reflektion kring din användning av det jag skrev, som gällde politiker och skolpersonal visavi föräldrar och elever - inte polisen och tullen vs allmänheten.

Polis och tull har samhällets uppdrag att inom givna ramar sköta sitt jobb. De har förhoppningsvis den utbildning som krävs för att de i sin utövning inte missbrukar sin makt.

Jag vill att unga människor ska ha möjlighet att växa som människor och lära sig ta ett eget ansvar utifrån en kunskap om drogers skadeverkningar i unga år. Där har skolans arbetsplatsträffar och elevråd en viktig uppgift i att verka förebyggande genom satsning på elevhälsa.

Mikael Ensson sa...

Precis är det så. Det är inte modellen som Hassela jobbar efter som är fel utan personalen, helt rätt. Det är ju faktiskt så att denna modell är en av de mest effektiva i hela Sverige med att bryta ett pågående destruktivt beteende. Man kan inte bara stå och skrika på den personliga integriteten när det är barn det handlar om, utan man måste göra allt man kan för att få bort dem ur det elände de befinner sig i och som bara kommer att bli värre ju längre tiden går. Då får de pinka i en mugg oavsett om de vill det eller inte.

Gun Svensson sa...

@Mikael Ensson: Om man inte visar ett barn respekt, kan man inte vänta sig detta i gengäld. Det är med respekt som med kärlek - det är något som man gör sig förtjänst av. Respekterar man inte en annan människas integritet, saknas grunden för ömsesidig förståelse.

Hmm sa...

@Farmorgun. Men för att spela djävulens advokat lite, ska vi inte förbereda våra bar på allt det kommer att utsättas för i samhället. Min uppfattning av ungdomar är (grov generaliserande) att det tycker att det bara har rättigheter och inga skyldigheter. Att deras person år berättigad till total oinskrämkthet. så är det ju inte. Det vet ju vi. Är man med i ettsamhälle, så kan man tyvärr inte bara ha det som man vill. Vi kontrollers av skatteverket mdf instanser på daglig basis. Vi kontrollerar alkoholkopåverkan i trafiken för att rädda liv. Vad är skillnaden på det och en drogkontroll på skolungdomar som man anser kan ligga i riskzonen. Varför kan man inte ha attityden att det är ett konkret bevis som ungdomen kan ta till för att bevisa att det den säger är sant.

Det blir en hård läxa barnen måste lära sig när de ska ut i samhället om vi som förädlar bara håller dem om ryggen.

Mikael Ensson sa...

Jo, men visst självklart är det så. Men hur läker man såren på ett redan skadat barn?
Hehe, kul att språka med dig, fastän vi glidit iväg från ämnet förresten och förlåt för att jag har glömt säga grattis till bloggpriset.
Men jag tycker fortfarande att man i vissa lägen måste kränka den personliga integriteten för att komma vidare.