måndag 20 september 2010

Åter i verkstan med en känsla av overklighet.

Lyssnar på radion, läser tidningsartiklar och blogginlägg där alla söker efter eller tycker sig se förklaringar till valresultatet. Är det inte i hela riket så handlar det om olika städer som Stockholm, Göteborg och Malmö samt kommuner som Norrtälje, Södertälje, Täby, Landskrona, Vellinge och Lomma – bara för att nämna några. Det är rätt intressanta förändringar på sina håll, som sätter tankar i rörelse. För Norrtäljes del funderar jag över hur snacket gått man och man emellan sedan nätverket Mötesplats Norrtälje försökt kanalisera en del medborgares missnöje med hur planeringsfrågor sköts i kommunhuset. ”Även om jag är missnöjd, ska inte ”utbölingar” tro att de kan komma hit och lägga sig i”, eller vad?!


Som riksdagskandidat för Piratpartiet har jag haft svårt att göra mig gällande, när valrörelsen i huvudsak ägnats frågor där de politiska besluten tas i kommunen och landstinget. Även om PP:s frågor intresserar människor lokalt, så behöver de en uppbackning i den lokala offentliga debatten. Därför känns det naturligtvis kymigt att tvingas konstatera att det inte räcker att ha bra idéer om framtiden om jag inte lyckas göra dem synliga och begripliga för vänner och bekanta, som i sin tur kan dela med sig till sina vänner och bekanta. Det gäller att se den sanningen i vitögat, även om jag måste erkänna att jag varit frustrerad över att medierna sett våra frågor som mindre intressanta att orera om än Sverigedemokraternas evetuella entré i Sveriges riksdag.


Självklart har jag frågat mig varför SD varit intressantare. Har de etablerade partierna lyckats avväpna Piratpartiet genom att tillägna sig våra fokusfrågor? Eller finns det ett gemensamt intresse hos de etablerade partierna och medierna att lägga locket på i våra frågor om övervakning, kontroll och behovet av en bättre balanserad upphovsrätt med rätt till kopiering för icke kommersiellt bruk. Det senare är mycket viktigt för att alla människor ska kunna vara med och bygga kunskapssamhället med tillgång till informations- och kommunikationstekniken. Jag kan tydligt se att upphovsrätten är ett riktigt starkt kitt mellan journalister i allmänhet och upphovsrättsindustrin, även om det knorrats en del över att tidningshusen disponerar över användningen av den del av upphovsrätten, som de betalat lön eller annan ersättning för.


Vad många journalister verkar vara omedvetna om, det är att upphovsrättsuppköparnas rättigheter skrevs in i Bern-konventionen så sent som 1967, när bland annat bandspelaren gjort entré. Då skedde den första eftergiften åt detta ekonomiska särintresse. Sedan fick de ytterligare ett fläskben, när EU i ett direktiv 1993 bestämde skyddstiden för upphovsrätt till livstid +70 år. Det råder en sådan snedbalans till nackdel för allmänhetens digitala rättigheter att jag har fog för mitt påstående att politikerna abdikerat från sin roll att väga samman olika intressen. Det är mot den bakgrunden, som vi ska se Antipiratbyråns lobbyverksamhet för skärpta lagar, då allt detta behövts för att de ska kunna jaga fildelare. I bruset av röster kring valutgången hördes idag även Musikerförbundets ordförande, som nu kräver att regering och riksdag ska ta itu med fildelningen, eftersom valutgången visat att Piratpartiet inte fått gehör hos folket för något annat. Är någon förvånad?


Samtidigt läser jag Michael Geists twitter med länk till WIPO:s hemsida där det berättas om att Stevie Wonder i sitt öppningstal vid medlemsländernas möte i Geneve idag, lanserade sin "Förklaring om frihet för människor med funktionshinder" . Inför behandlingen av ministrar och politiska beslutsfattare från WIPO: s 184 medlemsstater, sade han, "genom dina insatser på lagstiftningsområdet, kan incitament skapas för att ge blinda och synskadade löfte om ett bättre liv." Saken gäller den diskussion som pågår inom WIPO: s medlemsstater i deras ständiga kommittén för upphovsrätt och närstående rättigheter (SCCR) om bättre tillgång till upphovsrättsligt skyddade verk för blinda, synskadade (VIP) och andra läs-funktionshindrade personer. Det som är bra för de handikappade, det är bra även för många andra. Det vet vi när det gäller tillgängligheten i andra sammanhang.


Går sedan en runda bland en del av mina bloggfavoriter: Opassande, som också försöker få ordning på sina känslor; Deepedition, som fångat sina tankar och känslor i ord som borrar sig in både hjärta och hjärna; Sagor från Livbåten, som blottlägger snacket bakom den farliga friheten och undrar om makthavarna trivs med resultatet; Skivad lime, som gjort en snabb reflektion; Oscar Swartz, som funderar kring ett lyckat val; Mårtensson, som bidrar med en kort reflektion; och Svensk Myndighetskontroll om Baksmälla och kyla.

Intressant.

SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, SVT1, SVT2, SVT3, Sydsvenskans chat om SD,



2 kommentarer:

Anonym sa...

PPs frågor har blivit ignorerade och ingen i den nuvarande regering kan dem, tyvärr. Tror det finns en chans att komma upp på banan igen vid TPB-rättegången.

Sedan blir er partiledare för mycket förknippad med barnporr idag. Det är svagheten, fast han hur rätt som helst.

HugeHedon sa...

Det kanske vore bra om de tog itu med fildelningen rejält. Några rejäla tillslag och rättsövergrepp. Vrålböter till någon ensam mamma vars tonårsdotter oskyldigt misstänks för att delat med sig av nån skitfilm.

Och så lite skön ny åsiktsregistrering uppdagat. Och några fall av m.h.a FRA-data brutet meddelarskydd.

Då kan vi stå där och säga "oj då, vad synd, skulle gärna hjälpa men vi är inte så aktiva längre - det här var ju inte så prioriterat för svenskarna".

Jag sur och bitter? Hmm, ja lite kanske.