måndag 6 september 2010

Frågor från PP till alla andra partier.

Inleder med artikeln hos Newsmill skriven av Piratpartiets Klara Tovhult, Emil Isberg och Malin Ahnberg. De visar att både Alliansen och de Rödgröna låtit Försäkringskassan sätta rättssäkerheten ur spel. Eftersom de frågor, som Piratpartiet tycker är viktiga, har en tyngd, som gör att de sjunker som stenar i floden av plånboksfrågor, måste vi ta upp dem själva direkt med väljarna. Att frågorna ställts via vårt presscenter visar att PP fortfarande lever på hoppet att det finns journalister där ute som har lust att söka svar på dessa viktiga frågor. Men, jag undrar ... När inte ens Henrik Brändéns och Markus ”Lake” Berglunds förklaring till varför de väljer att rösta på Piratpartiet verkar vara intressant. Men, i medias dramaturgi ligger väl att se det mera som något mot S och C än för PP. Synd för de har något mycket viktigt att säga.


Henrik skriver på sin blogg bland annat:

När jag möter unga idag ser jag att de, precis som vi gjorde i min ungdom, älskar att prata med varandra. Om livet och kärleken, om politik, filosofi och existentiella frågor. Liksom när jag var ung skriver många musik, lyrik, noveller och dagböcker. Men sättet skiljer sig. Samtal jag förde på caféer och i telefon äger idag rum med skype och olika chatfunktioner. Där jag skrev ett brev på papper skickar dagens unga ett e-mail. Där jag och mina jämnåriga hade anteckningsböcker och lösblad med personliga anteckningar och litterära försök lägger många av dagens unga sitt material på ett datautrymme på en extern server, så att de var de än befinner sig ska kunna komma åt det över nätet.

Kombinationen av IPRED-lag, FRA-lag och datalagringsdirektiv innebär därmed för dagens unga exakt vad det hade inneburit för mig och mina vänner ifall det suttit mikrofoner under borden på Uppsalas alla caféer, våra telefonsamtal avlyssnats och brev sprättats, och dessutom bok- och musikförlagens agenter ständigt haft rätt att rota genom våra väskor. Det som skett de senaste åren är helt enkelt att vi tagit stora kliv rakt in i ett övervakningssamhälle. Sådana saker är idag verklighet i Sverige och många andra västländer, som i min ungdom fick oss att ta avstånd från Östtyskland och andra kommuniststater.”


Det kan inte sägas bättre. Jag är så gammal att jag minns året innan Berlinmuren, då jag fick tillfälle att träffa östtyska ungdomar på ett läger i Väst-Berlin och på nära håll fick uppleva vilket dubbelliv de tvingades leva under. De hade rädslan för upptäckt ständigt närvarande, därför att de var politiskt engagerade i något annat än det kommunistiska ungdomsförbundet. Som exempel kan nämnas att den grupp, som de tillhörde fick bestå av max 8 deltagare. Detta för att begränsa skadeverkningarna ifall någon av dem blev avslöjad och utsatt för tortyr för att röja vilka andra som staten såg som dess fiende.


Att våra ledande partiers företrädare saknar förmåga att se hur olika myndigheter på allt lösare grunder tränger sig in i det som är våra privata liv och emellanåt gör oss rättslösa är förfärligt. Aningslöst traskar man bara vidare på den inslagna vägen. Har man någonsin tänkt tanken: - Vilket samhällsklimat gynnas av detta? Har man någonsin reflekterat över vad detta säger om dem själva i sin roll som politiker? Lars-Erick ställer viktiga frågor om den saken.


Dexion argumenterar med glöd varför höstens val handlar om medborgerliga fri- och rättigheter kontra övervakning och kontroll. Skivad lime skriver om hur läkemedelsföretag tack vare sina patenträttigheter kan låta vinstintresset gå före uppgiften att bota eller lindra lidandet i världen. Svensk Myndighetskontroll har tagit fasta på en artikel från november 2008 för att visa att det finns människor som insett det verkligt stora i att vara människor med förmåga att försonas med det allra värsta som kan hända.


Stor heder åt alla dem som under en hård prövning inser att de själva mår bättre av att gå en annan väg än hatets och vedergällningens. Expressen skriver att Alliansen tillsatt en utredning och ger exempel på hårdare nypor och att de rödgröna förmodligen inte hinner bli klar med sitt program om brott och straff före valet. Jag önskar att bägge blocken kunde ta till sig en del av den visdom som makarna Rönnqvist visade prov på i Aftonbladets artikel.

Intressant.


7 kommentarer:

Jakob sa...

Det kan vara en stor merit att ha jobbat på Försäkringskassan, om man sedan vill fortsätta att syssla med massövervakning. Det finns ju minst ett tydligt sådant exempel. Ganska tankeväckande. Här står det mer om samme man. Kul människosyn. Och det verkar ju som han till sist hittade det optimala jobbet.

Gun Svensson sa...

@Jakob Det verkar som om en del människor har detta med övervakning och kontroll i blodet. Rätt man på rätt plats således. Sedan behöver vi inte längre undra varifrån beskrivningarna om den överutnyttjade sjukförsäkringen kommer. Sök och du finner svar på det mesta på nätet. Tack för att du delar med dig!

Lars-Erick Forsgren sa...

Sjunker som en sten i en flod av plånboksfrågor.
Ja, så är det ju. Trots allas våra försök att få upp dem på agendan.

Nu undrar jag vilka alternativa vägar som finns för att nå folk. Så att gammelmedia ändå tar upp dem innan valrörelsen är slut.

Internet o bloggar verkar vara för svårt. Att bombardera vanliga tidningar verkar ge magert resultat. Om än en flod till dem kanske inte helt kan negligeras.

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick Fick just besked från politiske chefredaktören hos Norrtelje Tidning att mina frågor inte platsar i deras lokala valbevakning :)

Skatan sa...

PP har min röst ... Jag blir bara mer och mer övertygad allteftersom. Hoppas hoppas hoppas att det är många som inte "syns" i opinionen som kommer att rösta på PP. Jag fattar inte varför dessa viktiga integritetsfrågor inte tas upp ... slås upp stort. Det finns vissa "modiga" politiker i andra partier som inte böjer sig för någon partipiska ... som tur är. Och jobbar kvar i sina respektive partier. Och så har vi dom som hoppat av. Men de är inte tillräckligt många. Och inte så högljudda eller så får de inte "ordet".
Nu är det bara att snacka PP-politik för fulla muggar de veckor som är kvar. Och blir det inte riksdagen nästa ... så fortsätter vi att snacka PP-politik i alla fall.

Gun Svensson sa...

@Skatan Härligt! Håller helt med dig. Därför gäller det både att vi är ute och delar ut flygblad och pratar med folk men också "adopterar" en vallokal för valsedelsutdelning - Jag har två förtidsröstningslokaler där jag ser till att valsedlar finns och att ingen sabbar för oss. Det måste vara kamp ända in i kaklet, som simmarna säger :)

Lars-Erick Forsgren sa...

Farmor. Bevakar NT bara lokala frågor?

Är inte integritet en fråga även lokalt? T ex hur medborgarna handskas med i socialtjänsten, i äldreomsorgen etc.

Pkt 12 är ju en fråga som är mkt tillämplig för även den kommunala förvaltningen och kommunala bolag!

Ser NT inte kopplingen sysselsättning och kunskap? Upplys dem. Är inte sysselsättningen en angelägen fråga även i Norrtälje kommun? Det brukar åtminstone många partier i andra kommuner anse.