fredag 11 februari 2011

Ordbatalj istället för kulor och krut.

Med ljudet från sändningar från den pågående revolten i Egypten i bakgrunden, funderar jag en del på läget här hemmavid. Där har människor lyckats få ut meddelanden om sakernas tillstånd via sociala medier och lockat dit journalister från när och fjärran, som följt det hela under flera veckor. I ett samspel mellan etablerade medier och sociala medier har vi kunnat följa och stödja deras kamp. Idag kan de fira att de till sist lyckades förmå Mubarak att kasta in handduken. Mycket återstår innan de kan känna tillförsikt, men idag firar vi. Håller med Expressens Opinionsbloggen Idag är vi alla egyptier. Annars har vi här hemmavid konflikter av annat slag att intressera oss för. Ordbataljer kräver inte enbart förmåga att bruka orden väl, utan minst lika viktigt är att syna motståndarens språkdräkt i sömmarna.


Det visar Anna Troberg sedan Moderaternas Gunilla Carlsson och Carl Bildt gjort stort nummer av UD:s bistånd till nätaktivister, vilket bl a Journalisten uppmärksammat. Under mitt eget grävande kring ”nyheten” om biståndet till nätaktivister, fann jag att Carlsson-Bildts utspel nog kan betecknas som konsten att koka soppa på en gammal spik. Hax och Christian Engström skriver om kopplingen mellan FRA, USA och Ryssland. Nyheter24 berättar också om saken.


Därutöver pågår rejäla ordkrig på grund av en del journalisters motvilja mot sociala medier, vilket det twittrats om under hashtaggar som #journalistrollen #kkgate och #kkuriren. En motvilja som gör att vi blir allt fler som undrar över en del journalisters objektivitet. Ett sådant exempel bjuder Katrineholms-Kurirens redaktion på med sin reaktion på Kommunchefens tilltag att publicera tidningens frågor på sin blogg, vilket i sin tur tuttat fyr på den pågående debatten mellan journalister för respektive emot sociala medier, där de senare förlorar rejält med poäng bland oss aktörer i bloggosfären. Medievärldens Axel Andén förklarar saken genom att länka till en del olika aktörer, som på sitt sätt engagerat sig i saken.


Själv sitter jag och skrattar gott medan jag kollar på en Bambuser-sändning, där en av dem, Morris Packer, skriver ett brev på en gammal reseskrivmaskin adresserat till ledarredaktionen på Katrineholms-Kuriren. Brevet har han lagt ut på nätet – sidan 1 och sidan 2. Gillar skarpt hans laterala förmåga. När jag läst vad ledarskribenten vräkt ur sig, förstår jag Morris Packer. Och njuter av hans kreativa motoffensiv. Skramlet från skrivmaskinen under drygt 30 minuter, hans kommentarer och brevet på två papperssidor med tippex-fläckar och allt talar sitt tydliga språk – om inte utvecklingen gått framåt hade vi inte ens haft papper och en gammal skrivmaskin! Humor! När ska de journalister, som tycker illa om vanliga människors möjlighet att yttra sig, utan deras filtrerande, inse att vi idag lever i en ny tid med nya sätt att se på användningen av de verktyg som internet möjliggör? Vi utgör inte på långa vägar så stort hot mot journalistiken, som en del journalister gör själva alldeles på egen hand.


Sedan kan man naturligtvis fundera kring det fruktbara i att i alla lägen lägga ut allt på nätet, vilket Expressens Thomas Mattson gjort. Men det är en annan diskussion där vi – även om vi utgår från oss själva – kan komma fram till olika förhållningssätt. Även om man ur en rent medmänsklig utgångspunkt kan förstå att Katrineholms-Kurirens redaktion ogillade kommunchefens tilltag, köper jag inte att Kommunchefen han anses ha tillgripit en ny härskarteknik genom sitt bloggande. Ett sådant påstående avslöjar skribentens syn på vad ord publicerade på nätet handlar om. Mikael Zackrisson skriver lysande under rubriken Pajkastning över avgrunden. Tack för det.


För övrigt noterar jag att omval enligt Valprövningsnämndens beslut ska ske i Västa Götalands läns landsting och i valkretsen Örebro Nordöstra.

Intressant.


4 kommentarer:

Jakob sa...

Denna passage i Gunilla Carlssons Expressenartikel är fantastisk:

"Sverige har nu möjlighet att förse försvarare av mänskliga rättigheter i repressiva stater med verktyg för säker kommunikation så att de kan nå ut till en internationell allmänhet."

Jag börjar ana vilken lösning som Carlsson och Bildt vill exportera. För just när det gäller säker kommunikation till och från Sverige har vi en överlägsen tjänst att erbjuda.

Även om du som medborgare inte når ut med ditt budskap, så kan du vara säker på att åtminstone yttrandefrihetens försvarare nr 1 lyssnar på dig: FRA. Ja, säkrare kan det inte bli.

Det är i alla fall vad vi i Sverige menar med säker kommunikation.

Den välproducerade reklamfilmen borgar för stora internationella framgångar.

Gail Watt sa...

En valprövningsnämnd utsett av politiker och bemannade av politiker. Det är en grundläggande demokratisk fel i vår system. Det bör rättas till, bums! Klart är det att en anständigt demokrati låter den uppgiften utförs av en oberoende rättsväsandet.

Gun Svensson sa...

@Jakob: Ja, lutar nog mera åt att de försöker slå blå dunster i ögonen på svenska folket. Själv upptäckte jag detta när jag googlade på "Bistånd till nätaktivister". Fick ett riktigt gott skratt när jag såg artikeln i Ny Teknik från 2004 där det berättas om sossen Carin Jämtins insatser för att SIDA skulle satsa på sociala medier inom biståndspolitiken. Att nu göra stort nummer av "bistånd till nätaktivister" är således ingen annat än en uppvisning i konsten att koka soppa på en spik. Genom att göra stort nummer av detta kan Moderaterna hoppas på att folket glömmer det man hört om FRA.

@Gail: Håller med dig. Jag börjar också fråga mig om det är så klokt att vanlig domstolar består av politiskt tillsatta nämndemän.

Gail Watt sa...

Jag är inte till freds, heller, med att vi har politiska tillsatt nämndemän i domstolar. Tycker att en random dragning från röstlängden skulle bli lika bra eller rakt av bättre demokratisk.