fredag 22 november 2013

Interaktion med Norrtelje Tidning

Fick föredömligt snabbt svar på det mejl som jag skrev häromdagen sedan jag läst att Svenska Stadsnätsföreningen håller på att trimma in ett system för att myndigheter ska kunna komma åt våra data även i lokala stadsnät. Informerade vänner och följare på Facebook igår:

Har fått svar från Etanet AB:s VD Anna Josefsson via ordföranden i Etanet AB:s styrelse. Den intressanta nyheten är att Etanet inte slutit något avtal med Maintrac och att Telia ska ta över driften av stadsnätet, varför frågan om automatiserad datalagring och avlyssning blir en sak för dem och andra tjänsteleverantörer. Om Etanet behöver hålla något register för myndigheterna är inte klarlagt. Att Telia tar över ger mig dåliga vibbar med tanke på deras taskiga kundfokus i andra länder.
Så länge Etanet själva är Kommunikationsoperatör och tjänsteleverantör lämnar de endast ut information om kunder i de fall det handlar om ett brott som kan ge fängelse. De har inga automatiska system som ger andra tillgång till kundernas uppgifter. - Vi efterlever självklart alla de lagar som finns och beslut som följer därav från domstolar, avslutar Anna Josefsson”

Detta sagt eftersom min tidigare bloggpost blivit uppmärksammad i dagens NT genom ett citat ur mitt blogg. Rätt kul faktiskt, när bilden på Farmor Gun i den för norrtäljeborna numera så välkända svarta hatten och ett kort citat lockar nya läsare till min blogg. Sedan kan jag bara hoppas att något av det som jag skriver om, kan vara av ett så allmänt intresse att Norrtelje Tidning väljer att göra artikel om saken.

I dagens tidning är det framförallt reportaget om hur skolorna i Björkö-Arholma och Grisslehamn tar tillvara teknikens möjligheter för att utveckla ett samarbete och artikeln om Läsläxor och e-böcker i Grisslehamn som fångar mitt intresse. Detta sagt utan att föringa värdet av artikeln om friidrottsklubben Rånäs 4H:s populära verksamhet i Matildahallen. Tvärtom ser jag den som ett viktigt komplement. Genom alla år av arbete bland barn och unga har jag hållit mig ajour med den forskning, som visar på värdet av det viktiga samspelet mellan kroppen och knoppen, d v s att barn som sysslar med idrott och sport har nytta av detta vid inlärning. Tre goda nyheter som gör att det finns hopp om en ljus framtid för barn och unga i vår kommun. Se där en bra anledning för den, som inte redan prenumererar, att köpa tidningen idag. 


onsdag 20 november 2013

Mejl till stadsnätets bolagsstyrelse om avlyssning m m

Sedan jag lyssnat på radio och läst såväl tidningar som webbnyheter om att Svenska Stadsnätsföreningen håller på och trimmar in ett system för att myndigheter ska kunna komma åt våra data även hos de lokala stadsnäten, d v s datauppgifter även inom landets gränser, kan jag bara använda mig av den lilla makt man kan ha som kund till att försöka ställa lokala politiker till ansvar. Om Tele 2 kan sätta sig på tvären borde det vara möjligt att ställa det politikerstyrda Etanet AB mot väggen när det gäller skyddet för kundernas personliga integritet och rättssäkerhet. Därför har jag sänt detta mejl till styrelsens ledamöter och ersättare samt för kännedom även revisorerna. 


"Som kund hos Etanet AB undrar jag vilken ställning som styrelsen tagit när det gäller Svenska Stadsnäts överenskommelse med företaget Maintrac, som fått i uppdrag att ta fram det gränssnitt som krävs för att EU:s datalagringsdirektiv och lagen om datalagring ska kunna följas. I dag görs det här arbetet av säkerhetsklassad personal hos Maintrac, men över tid så kommer det att automatiseras, säger Mikael Ek, VD i Svenska Stadsnätsföreningen på föreningens hemsida. 
Sveriges Radio och olika media har också rapporterat om saken. Då det är förenat med ett mycket allvarligt hot mot kundernas rätt till skydd för den personliga integriteten och rättssäkerheten måste även lokala politiker ta ställning till om de ska traska patrull eller om de ska påverka arbetet i en riktning där respekten för kundernas integritet och rättssäkerhet upprätthålls. 
Ber om svar så snart som möjligt. 
Vänligen 
Gun Svensson
Kandidat för Piratpartiet i EU-valet 2014" 
Väntar med spänning på deras svar.

När inte bara FRA (som byter data med USA:s NSA) utan även Säpo och Polisen ska få automatiserad tillgång till våra data behöver vi stärka vårt förhållningssätt och göra klart för oss varför det är viktigt att slåss för att respekten för vår personliga integritet och rättssäkerhet upprätthålls. Den uppfattning, som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg gör sig till tolk för borde vara varje anständig regerings. Istället kan man läsa mellan raderna att hon fått kritik för att hon i kraft av sina kunskaper håller fast vid sitt försvar till stöd för allas våra rättigheter.  

Anna Troberg låter sig inspireras av en katastroffilm från Hollywood när hon konstaterar "Det fina med att betrakta världen omkring sig genom genom konstens brännande lins är att det inger en rejäl dos hopp. Katastroffilmer slutar nästan alltid väl. När det ser som mörkast ut det vänder det alltid. Eller som det hela uttrycks i just “Independence Day”:
It ain’t over until the fat lady sings.
Det inger mod - tack för det!
Intressant?