onsdag 2 april 2014

När logiken brister spekuleras det - SVT opartiskt?

Den 4 maj – tre dagar innan förtidsröstningen för valet till EU-parlamentet startar – ordnar SVT:s Agenda en partiledardebatt, som de inledningsvis puffade för med orden "Den politiska temperaturen skruvas nu upp inför riksdagsvalet i september och Europaparlamentet den 25 maj. Fyra veckor före EU-valet kommer en av det politiska årets viktigaste händelser, nämligen partiledardebatten i Agenda." Självklart har Piratpartiets anhängare tolkat detta som att partiledaren Anna Troberg skulle delta, eftersom Piratpartiet har två mandat i EU-parlamentet, d v s lika många mandat som C, Fp och Sverigedemokraterna tillsammans.

När det visar sig att Anna Troberg inte blivit inbjuden sker naturligtvis en reaktion och i går eftermiddag ändrades texten ovan till "Den politiska temperaturen skruvas nu upp när vi närmar oss de två valdagarna detta år. Liksom tidigare genomför Agenda en partiledardebatt sedan riksdagspartierna presenterat sina budgetförslag.", vilket noteras av Lakes Lakonismer Klantar man sig som SVT Agenda gjort, när man signalerat följande: ”Fyra veckor före EU-valet kommer en av det politiska årets viktigaste händelser, nämligen partiledardebatten i Agenda” då borde man inse, att det inte räcker att bara tona ner PR-pådraget en aning. Anton Nordenfur är en av många pirater som protesterat. Själv har jag både mejlat och skrivit under en namninsamling till stöd för Annas deltagande i debatten.

Scaber Nestor har också mejlat Agenda och grävt fram intressanta fakta. Även om länken till ett inlägg på SvD:s ledarblogg inte fungerar, så är Göran Hägglunds ord intressanta mot bakgrund av hans och övriga partiledares agerande när TV4 bjöd in partiledarna till en EU-debatt. Då nobbade Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna. De ansåg att det var deras röstknipande toppkandidater, som borde delta. Detta trots att flera partiledare ockå är ministrar och ingår i EU:s Ministerråd med minst lika stor om inte större makt än EU-parlamentet. Aftonbladet berättade om hur man resonerade i artikeln Hårda ord efter inställd EU-valsdebatt.

Enligt Min Humla sätter ord på vad många av oss, som känner oss särbehandlade, tycker om agerandet från SVT:s sida. Men det är inte bara SVT:s som särbehandlar Piratpartiet utan Hax visar i sitt inlägg att vi får räkna med Politisk konkurrensbegränsning. Christian Engström påminner oss om hur det såg ut i maj 2009 d v s inför föregående EU-val då Piratpartiet inte fick vara med trots höga opinionssiffror. Vi vet hur det gick. Därför är det rätt roligt att SVT detta supervalår satsar både på Vi som vill in och Vi som lämnar men glömmer Vi som vill kämpa vidare.där Piratpartiet hade platsat.

Lars-Erick talar om diskriminering och Göran ombord på Livbåten betonar att det är EU-valet i maj, som gör skäl för epitetet super, när vi talar om supervalåret. Avrundar med Emma Opassande som landar i att medias och de politiska partiernas hantering av EU-valet visar att det är helt logiskt att Piratpartiets valplattform inför EU-valet handlar om demokratifrågor. Det är inte bara i EU som vi måste råda bot på det demokratiska underskottet. Intressant?


2 kommentarer:

Galileo Galilei sa...

Vad är det för vits att vara med i ett propaganda-TV-program i statens TV, SVT?
Utgången är förutbestämd. Husse har talat om vad som skall avhandlas och inte avhandlas.

Det är bättre att Piratpartiet istället satsar på att bygga en solid grund hos oss gräsrötter, än en svajig grund, baserad på vad de politisk tillsatta "journalisterna" på SVT blir tillsagda att tycka och tänka.

Skall Piratpartiet bli en folkrörelse att räkna med så skall man inte fjäska för stats-TV och motsvarande MSM-medier. Tids nog blir det de som så smånigom knackar på dörren. Tills dess gäller att bygga en gedigen bas bland oss gräsrötter. Det gäller att vara trägen och ha tålamod.

Gun Svensson sa...

@Galileo Galilei Tack för Din kommentar. jag håller med om att en gedigen gräsrotsrörelse är A och O för Piratpartiet. Det utesluter dock inte att vi för samtal och debatt i ett demokratiskt samhälle i stort har behov av opartiska Public Service-media. Jag fjäskar inte för Överheten när jag påtalar att deras logik haltar och vad det leder till. Deras svar är att PP får vara med i debatten strax innan valdagen, men det är jag inte nöjd med - förtidsröstningen börjar den 7 maj. Vi må vara duktiga på Sociala medier men vi kan inte komma ifrån att gammelmedia fortfarande har en stor publik, som är nog så viktig att nå, om inte vi som lever en stor del av vår tid på nätet av dem fortsatt ska betraktas som försvarare av nätet som en tummelplats för ljusskygga element. Med alla rop på polis och strängare straff krävs idag folkbildning om innebörden i begreppet "Frihet under ansvar" för att kunna återupprätta respekten för Yttrande- och Åsiktsfriheten. Tar vi inte ansvar för hur friheten brukas riskerar vi att förlora den. Dit hör att också tala om för Public service när programupplägg styrs av oklara motiv.