fredag 5 januari 2007

I kväll drabbades Norrtälje av Borat


I Norrtelje Tidnings bilaga Nöje idag möts vi läsare bland annat av rubriken Gå och se ”Borat”. Artikeln är föranledd av att filmen har premiär i Norrtälje ikväll. Rubriken kan bara den med aktier i filmbolaget vara stolt över. Artikeln verkar vara en recension från TT Spektra skriven av signaturen(?) Erik Heimersson. Avslutningsvis säger denne Heimersson ”Det är alltså mycket svårt att förhålla sig intellektuellt till Sacha Baron Cohen, till Borat. Men det är ännu mycket svårare att hålla sig för skratt.”

Det första kan jag helt instämma i, men det senare är alls inte svårt – om man har klart för sig skillnaden mellan en gycklare och en humorist. Den förre gycklar makten åt ett folk, som inte ser att de har några andra utvägar för sin frustration än att asgarva åt en gycklares mer eller mindre grova skämt och anspelningar, medan humoristen sätter fingret på företeelser inför en publik, som inser att humor handlar om förmågan att betrakta livets ofullkomligheter med en leende förståelse.

Filmens största behållning för mig är insikten att jag varit en nyttig idiot, eftersom jag låtit alla dessa recensenter i olika massmedia få mig att tro att den var värd pengarna.


Inga kommentarer: