lördag 31 december 2016

Nyårsbrev från mig och Open Rights Group.

Det kom ett intressant och angeläget nyårsbrev från Open Rights Group, som jag tagit mig tid att översätta. Även om Storbritannien röstat för att lämna EU är deras ståndpunkter baserade på att de just nu tillhör EU och i likhet med Sverige berörs av det som pågår här. Detta angår oss alla och måste vara tillgängligt för alla mina vänner - även de, som tycker att det kan vara jobbigt, eftersom innehållet kan vara nog så knepigt att ta till sig även på svenska.

"Kära Gun!
2016 har varit ett år att minnas eller möjligen ett att glömma! Politiska omvälvningar och kändis- dödsfall åsido, vad betydde 2016 för digitala rättigheter?

Det var året då ....

Theresa May fick sin "spionstadga".
Medan politiker, media och allmänheten var distraherad av Brexit, genomförde det brittiska parlamentet den mest extrema övervakningslagen i en demokrati - lagen Investigatory Powers (IPA). ORG har kämpat hårt för att begränsa dess stränga åtgärder, men bara liberaldemokraterna, De gröna och SNP föreslog seriösa ändringar, som Tories och Labour avvisade.

Men domstolarna säger att lagen måste skrivas om
År 2014, ingrep ORG i ett fall i fråga om lagring av uppgifter, som väckts av parlamentarikerna Tom Watson och David Davis. ORG hävdade att total lagring av uppgifter stod i strid mot skydden som anges i en tidigare dom i Europadomstolen (CJEU). Dessa argument - inklusive det olagliga bibehållande av total datalagring - vann dagen och accepterades av domstolen. Förra veckan meddelade Europadomstolen, bland annat, att total lagring av uppgifter inte är tillåtet. Detta innebär att regeringen kommer att behöva ändra IPA eller se fram emot en annan rättslig utmaning. Motståndskampen börjar!

Regeringen beslutade att den ville blockera porr.
The Digital Economy Bill, som för närvarande behandlas i parlamentet, kommer att tvinga webbplatser för porr att kontrollera att deras användare är över 18 år. Förslagen, som inte innehåller integritetsskydd, är i stort sett ogenomförbart eftersom utländska porrsidor kan vägra att följa den. Avskräckt, har regeringen nu föreslag om att tvinga internetleverantörer att blockera webbplatser, som inte tillämpar ålderskontroll - potentiellt kan detta leda till blockerande av tusentals juridiska webbplatser i Storbritannien. Och så sent som förra veckan bekräftade de att Twitter-konton, som länkar till blockerade webbplatser, också skulle kunna blockeras.

ORG arbetar för att få regeringen att ändra the Digital Economy Bill så att rätten till privatliv skyddas. Över 18.000 personer har redan skrivit på vår petition mot web blockering och detta kommer att vara en av våra stora fajter under 2017.

Admiral´s app sänktes.
Admiral Insurance trodde det kunde vara en bra idé att erbjuda nyblivna förare rabatt i utbyte mot att få analysera deras Facebook-flöden. ORG ökade medvetenheten i media och Facebook klargjorde att detta var en kränkning av deras plattformspolicy och blockerade Admiral´s app.Det finns verkliga risker i att låta finans- eller försäkringsbranschen att basera ekonomiska beslut på våra aktiviteter i sociala medier. ORG kommer att fortsätta att uppmärksamma när företag försöker göra detta.

Fängelsestraff föreslogs för fildelare.
Tidigare under året skrev nästan 1000 ORG anhängare till Intellectual Property Office för att säga nej till förslag, som kunde leda till att människor, som begår upphovsrättsintrång på nätet, kunde få tio års fängelse. Trots detta motstånd, framträder förslagen fortfarande i The Digitala Economy Bill. Men vi arbetar med Labour för att ändra lydelsen av lagen, så att sådana domar endast kommer att ges till dem som gjort sig skyldiga till allvarliga intrång i upphovsrätten.

Nätneutraliteten skyddades.
Denna sommar, säkrade ORG supportrar tillsammans med Internet-användare från hela Europa några av de starkaste skydden för nätneutraliteten i världen. BEREC, organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation, sätter upp starka riktlinjer för hur regler för den europeiska nätneutraliteten ska upprätthållas av nationella regleringsmyndigheter inom telekom som Ofcom i Storbritannien. Vi kommer att hålla utkik efter eventuella brott mot nätneutraliteten i Storbritannien under 2017 och därefter.

Storbritannien röstade för att lämna Europa.
Efter det att Storbritannien röstade för att lämna EU, varnade vi för att det skulle bli allvarliga konsekvenser för digitala rättigheter eftersom många europeiska lagar tillämpas. Vi vet fortfarande inte vilken form Brexit tar men detta bör bli tydligare i 2017 och kommer att vara något som kraftigt påverkar vårt arbete.

Dataskyddet måste bli bättre.
Europeiska unionen behandlade the General Data Protection Regulation (GDPR) i april i år. ORG, Edri och andra grupper för digitala rättigheter har argumenterat för starkare dataskyddslagar under de senaste fem åren. Tillsammans med Europaparlamentet har vi arbetat för att stoppa branschens ansträngningar att vattna ur förslagen. När det träder kraft 2018, kommer det att ge människor nya rättigheter, inklusive rätten att få en elektronisk kopia av dina data, radera data och att invända mot automatiska beslut som påverkar dina rättigheter. Företagen kommer också att mötas av högre böter om de bryter mot lagen. Trots Brexit har den brittiska regeringen bekräftat att den kommer att anta förslagen i GDPR - till stor del eftersom det annars skulle skada brittiska affärsintressen.

Europeiska kommissionen föreslog filtrering av Internet.
Europeiska kommissionen offentliggjorde sitt förslag angående Upphovsrättsdirektivet, vilket inkluderar planer på att tvinga Internet-företag att "filtrera" allt som vi laddar hem ifall det strider mot upphovsrättslagar. Detta skulle få en enorm inverkan på hur vi alla använder Internet eftersom fotografier, låtar, bilder och till och med memes, kan kontrolleras och censureras som upphovsrättsbrott. Över 3000 ORG anhängare skrev till IPO om dessa planer och vi kommer att fortsätta att utmana dem under 2017.

Vi blev alla trumfade.
"Om det fanns en kris i förhållandet mellan Storbritannien och USA, vilka risker skulle våra gemensamma underrättelse arrangemang utgöra?" Vi ställde denna fråga i vår 2015 rapport om Snowdens läckor. Vi kan vara på väg att hitta svaret. Snowden dokumenten visar att Storbritanniens GCHQ och USA:s NSA arbetar mycket nära varandra. De är integrerade på ett sätt som innebär att det är svårt för parlamentet att hålla GCHQ ansvarigt. Vi förlitar oss så mycket på USA:s teknik och data att vår suveränitet kan ifrågasättas. Är det säkert att dela med sig av brittiska medborgares "bulkdata" med en Trump-regering? Kommer Trump hota Storbritannien med avlägsnandet av nyckelteknik, om vår regering går utanför linjen? Kommer han pressa Storbritannien till att ta allt större risker och intrång till priset för denna nära relation? Tillsyn av detta tillstånd av beroende mellan Storbritannien och USA är bedrövlig i Storbritannien. Om vi vill att vår framtid ska vara säker, är det hög tid att tänka om hur övervakningen styrs och övervakas.

Tack alla från Open Rights Group!
Ett särskilt tack till våra lokala grupparrangörer i Aberdeen, Bristol, Birmingham, Cambridge, Cardiff, Leeds, London, Manchester och the North East som har satsat på några särskilt berömvärda arrangemang i år. Tack till alla som har undertecknat en petition, mejlat parlamentsledamöter, twittrat om oss, deltagit i ett arrangemang eller följt oss på sociala medier.
Vänligen överväg att gå med i ORG och hjälp oss att kämpa för dina rättigheter under 2017.
Gott Nytt År från alla hos ORG
Jim Killock
VD
Open Rights Group"


Följ på Facebook och på Twitter samt YouTube

Behöver knappast säga vad jag viger mitt liv åt för närvarande - Fair Dealing Rights :-)
Gott Nytt År önskas er alla!


Inga kommentarer: