onsdag 21 december 2016

Några dagar före jul i Norrtälje ...

... mötte jag på Tullportsgatan två unga män - Äldste Johansson och Äldste Olsson ute på uppdrag, som de frivilligt åtagit sig av Jesu Kristi Kyrka av sista dagars heliga. Jag lovar - jag var garanterat äldst av oss tre! De såg ut att vara mellan 20 och 30 på sin höjd. Av informationen, som de delade med sig av, stod det klart att de - ättlingar till utvandrade svenskar - kommit hit från mormonbältet i USA till Sverige för att sprida budskapet om Jesus - Ett LJUS för VÄRLDEN. Upptagna, som de var, av sin mission hade de noterat att jag hade ett klistermärke på min handväska, som berättade om mitt engagemang för Internet,vilket med tanke på min ålder och min rollator väckte deras intresse. Vill man sprida budskapet om Jesus som världens ljus, kan man inte förakta Internet! tänkte jag.

Eftersom min pappa under en tid i sin ungdom, i sällskap med en av sina bröder, hade cyklat runt i socknarna där hemmavid i Södra Lapplands inland och med hjälp av sång till gitarr vittnat om härligheten, kändes det inte alls främmande att möta dessa grabbar, som var ute i sin mission att synliggöra Jesus och hans betydelse för julen både i Norrtälje och annorstädes. Även om pappa, som avfälling, inte varit odelat positiv till den frikyrka, som han hade tjänat, hade hans tid i den tillvaron ändå rustat honom med insikter om värdet av att med hjälp av liknelser förklara världen för både stora och små. Något som jag burit med mig och haft nytta av allt sedan dess.

Grabbarna och jag fick en mycket givande pratstund där på Tullportsgatan. Osökt kunde jag berätta om min barndoms präst, som åkte runt i Stensele socken den 6 december - St Nikolausdagen - och delade ut gåvor till de fattiga barnen och deras familjer och hur det ledde till att min mamma började brevväxla med en "välgörenhetstant" i Dalarna och hur det långt senare har påverkat mig när det gäller de romer, som tigger vid en del butiker i vår stad.

Bara för att ta ett exempel - romer från Rumänien kan inte räkna med att få hjälp i sitt hemland förrän alla andra fattiga i Rumänien kommit på grön kvist, vilket är bakgrunden till att jag inte kan gå förbi dessa tiggare utan att dela med mig av det lilla jag har. Eftersom min mamma var same men aldrig ville prata om sin barndom och uppväxt, vet jag att svenska folket en gång i tiden såg på sin ursprungsbefolkning som "lappdjävlar" värda förakt. 

Ann Heberlein må ursäkta - det är inte för att tillgodose mitt ego, som jag ger en slant då och då. Det är enbart av någon slags solidaritet med de utstötta. Jag minns hur det var att ses som "ett fattigt norrlandsbarn" då i början och mitten av 40-talet och idag är jag glad över att det fanns "välgörenhetstanter", som gjorde livet uthärdligt för min mamma. 

En känsla som följt mig genom åren, när jag varit engagerad i politiken. Till att börja med hos Socialdemokraterna när orden "Av var och en efter förmåga - Åt var och en efter behov" var ledstjärnor. Men, numera som pirat, sedan det visat sig att Socialdemokraterna struntar i den personliga integriteten och tycker att det är OK med övervakning av oss alla på nätet. Dessutom har jag kunnat notera att politiska uppdrag blivit något av en födkrok, samtidigt som många i den politiska klassen undrar varför medborgarna blivit allt mer kritiska mot deras sätt att sköta de uppdrag som vi gett dem möjlighet att förse sig med.

Det är i den här jordmånen som grabbarna Johansson och Olsson i Mormonkyrkan är i Norrtälje för att tala med oss om Julens budskap. Med tanke på många journalisters förkärlek att framhålla hur nätet används för "hatprat" måste jag erkänna att jag kände mig en aning upprymd av att de gav mig en pytteliten folder med webbadressen Mormon.org och texten Ett ljus för välden. De har verkligen förstått det sjyssta förhållningssättet om man insett innebörden i sentensen "Det Du sätter fokus på får Du mera av." När de etablerade politikerna fokuserar på Hate Speech fokuserar Mormonerna på Jesus - Ett ljus för Världen! Det är inte utan att jag vill sätta en Ingmar Bergman på Mormonerna och Jesus!
Inga kommentarer: