Äntligen har vi fått igång en diskussion om upphovsrätten och hur framförallt ägarna av de s k närstående rättigheterna jagar fildelare då deras ekonomiska intressen anses ta skada av att människor, som lever en del av sina liv på nätet, har behov av att kunna utbyta tankar och reflektera över allt i tillvaron som kommer till i interaktion med andra. Enklast sker det antingen genom en länk eller att man delar med sig av en kopia av det som någon annan skapat. Vi påverkar och påverkas av varandra vare sig att vi är medvetna om det eller inte. Ingen människa kan ses som ett oskrivet blad, där bara det egna jaget kan göra noteringar, utan påverkan utifrån.
Att insamlingsorganisationer som Copyswede och de stora etablerade kulturskaparna har allt att vinna på den utveckling, som upphovsrätten genomgått framförallt sedan 1960-talet, där deras rättigheter ensidigt stärkts utan tanke på effekterna för samhället i stort. IDG.se skriver att den nya avgiften på lagringsmedia blir en kassako för Copyswede. Sedan är det en helt annan femma om detta kommer de verkliga upphovsrättsinnehavarna till del – vad finns kvar när det globala konglomeratet av samverkande organisationer med dess anställda och advokater fått sitt? En av de få etablerade artister som försökt syna hur deras verk används på den digitala marknaden är Magnus Uggla. I augusti 2009 uttalade han sig i Aftonbladet: – Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music och kommer därför att lyfta alla mina låtar från Spotify i väntan på en hederlig nättjänst.
I en ledare hos IDG,se igår uppmanas politikerna: Gör om, gör rätt! Dessutom låter inte kreativiteten vänta på sig. Här tips om hur du kan komma runt det hela. Under tiden pågår lobbyarbete i Bryssel för att förmå EU att förlänga skyddstiderna för inspelad musik. DN ställer frågan: Anser du att upphovsrätten behöver förändras och i så fall hur? Här görs en genomgång av den diskussionen. MEP Christian Engström berättar hur det trixas för att driva igenom ett sådant beslut i morgon i den arbetsgrupp som förbereder saken. Därefter anses Ministerrådets godkännande bara vara en formsak. Trist att min ork inte räcker för en omgång mejl till våra MEP:s i Bryssel!
Men, Piratpartiets Anna Troberg håller grytan kokande och tar tillfället i akt att ge sin syn på saken i ETC men även hos Robert Aschberg i Radio1, där Anna gjorde bra ifrån sig. Och Aftonbladet ordnar en chatt idag kl 15.00 efter det att anställda hos Filminstituet nu misstänks ha kopierat att spritt svenska långfilmer.
Annars är väl debatten om näthatet och medias kommentarsfält den stora snackisen. Här har SvD en rad intressanta inlägg: Anders R Olsson Även det stötande behöver skyddas i Brännpunkt; och Tobias Brandels Skärpta regler internationell trend, som påbyggnad av gårdagens artikel Läsare vill kunna kommentera. För mig är det en gåta att journalister inte inser interaktionens betydelse i meningsskapandet. Om vi människor bäst lär oss genom att göra, då förstår jag inte varför journalister tror att de ska vara förskonade från uppgiften att möta sina läsare på den nivå där de befinner sig och därifrån pröva om det finns en väg till dialog. Fredlig samvaro skapas inte av regelryttare.
1 kommentar:
Hej Gun,
blir alldeles glad när jag läser de där tre sista meningarna, som sammanfattar situationen så väl. Bra formulerat!
Skicka en kommentar