tisdag 17 augusti 2010

Offentlighet är demokratins livselixir.

Ikväll fick vi förklaringen till varför Rick Falkvinge igår städade upp och byggde in mera säkerhet kring sin utrustning för information och kommunikation. I Rapports 19.30-sändning fick vi bekräftelse på att Piratpartiet ska sköta driften av en del av Wikileaks nya servrar, vilka placerats någonstans i Sverige. Rick berättar att avtalet skrevs under i söndags och Anna berättar att insatser för en levande demokrati kräver mer än bara prat. Hos Anders S Lindbäck finner jag länkar till SVT, NSD, HD, VLT samt Sydsvenskan som berättar att Piratpartiet donerar serverplats och bandbredd till Wikileak. Hos Christian Engström finns länkar även till Göteborgs-Posten och Australian IT News.


Sedan twittras och skrivs på Fejan om artiklar i bland annat Nyheter24 och dessutom Expressen, Aftonbladet, DN, SVD och andra som lagt upp TT:s notis. Därutöver kommenterar naturligtvis en hel rad mycket glada pirater som Henry Rouhivuori; free and thinking; Magnihasa; Fredrik; David; Värmlandspiraten; Ung Pirats Stefan Flod och en del andra som anser att Wikileaks behövs och därför tycker om det vi gör. Den sista länken gör mig nog suspekt i en del andras ögon, men jag är gammal nog att minnas kommunistskräcken här i Sverige på 1950-talet, vilket blev upphov till IB-affären. Jag är anhängare av att det allra mesta ska tåla att synas i dagsljus om vi vill berömma oss av att vara en demokrati. Har noterat att det skrivits mera om Wikileaks tilltag att publicera än att analysera och resonera kring det material som offentliggjorts. Nog säger väl det en hel del om var mediehusen har sina sympatier. Underförstått - Tipsa oss gärna, men inte i denna omfattning.


Efter detta kan det passa att bjuda på Piratpartiets valmanifest som lolcats, innan jag går vidare och berättar vad jag snappat upp om nätneutralitet och vad PTS säger om skyddet för den personliga integriteten som en viktig säkerhetsfråga. Igår såg jag i Ny Teknik att Niklas Lundblad var i hetluften för att försvara det förslag om nätneutralitet som Google formulerat tillsammans med nätoperatören Verizon. Samtidigt fick vi också veta att Google kommer att ta en fight med Oracle för att rädda den öppna källkod, som Oracle nu anser sig äga sedan de köpt upp Sun Microsystems. Annars är det som vi ser en bra illustration till hur det går till när ett företag anser sig ha förvärvat ett patent och därmed anser sig ha rätt att stänga andra ute och själv bestämma om dess fortsatta användning. Christian och Amelia får verkligen vara på alerten där nere i EU:s korridorer.


I IDG.se fick vi också veta att nätneutralitet är en icke-fråga här hemmavid enligt aktörer i branschen. Uppgifterna bygger på en rapport som Näringsdepartementet låtit revisionsbyrån PWC ta fram. Här sägs ”att slutkundsmarknaden i Sverige fungerar mycket bättre än i exempelvis USA och att det generellt finns tillräckligt många valmöjligheter för konsumenterna mellan olika leverantörer av internetaccess och tjänster”. Samtidigt krattas manegen åt regeringens Bredbandsforum. Hur vet man att det fungerar runt om i landet? Och vem eller vilka tjänar på att vi tror att det är så? Ja, så här i valtider gäller det väl att invagga oss alla i tron att allt här är frid och fröjd. Uppdatering: Ser att Patrik Fältström är kritisk, vilket gör att vi bör hålla koll. Annars noterar jag att PTS säger sig vara den myndighet som ska främja tillgången till en säker elektronisk kommunikation, där skyddet för min och andras personliga integritet sägs vara en viktig säkerhetsfråga. Med undantag dock för FRA och en del andra med uppgift att hålla koll på oss, men om det sägs inte ett ord. Sedan vill de att vi ska känna förtroende för dem.


Avslutar med Infallsvinkel, som puffar för 2022.nu med läsvärda texter om framtiden.

Intressant.

Inga kommentarer: