måndag 4 december 2006

Fullmåne i sikte

På väg hem, efter att ha varit och handlat, såg jag att fullmåne är på g. Jag tänkte på allt jag hört om hur månen sägs påverka växter, djur och människor och ställde frågan till min själv om man verkligen kan tro allt man hör och läser. Eftersom det mesta handlar om hur svårt det är att sova, kom jag fram till att jag kunde rådfråga sakkunniga i saken. Gick därför till Sömnhjälpens hemsida www.somnhjalpen.se och fann där följande fråga och svar. Fråga: Jag undrar varför man alltid, utan undantag, har svårt att somna på kvällarna dagarna kring fullmåne? Min teori är att månen påverkar vattnet i vår kropp precis som haven.
Svar:Det är en mycket vanlig uppfattning att månens cykler påverkar oss människor på detta sätt. Det finns dock inget vetenskapligt stöd för att månens dragningskraft skulle kunna påverka oss. Den mest troliga orsaken till sömnbesvär i samband med fullmåne är att själva månljuset är störande. Ljuset kan göra att det blir svårare att somna, och om vi vaknar tillfälligt under natten kan ljuset göra att det blir svårare att somna om. En bra rullgardin borde därför råda bot på denna sömnstörning.
Eller kan det vara, som en god vän sagt? - Är Du psykologiskt inställd på att Du har svårt att somna vid fullmåne, blir det svårt!

Inga kommentarer: