lördag 9 juli 2011

Godmiddag Almedalen.

Inleder med dagens webbsändning från Godmorgon Almedalen #GMA11. Detta för att applådera detta initiativ, som verkar med fokus på sociala mediers möjligheter att leva i ett samspel med, men också vara utmanare i förhållande till, redan etablerade medier. Alla som känner mig vet att jag gillar både Sveriges Radio och SVT, men just därför skadar det inte med dessa uppstickare, som i sann nybyggaranda och med verklig frenesi vill visa på vad sociala medier kan spela för roll i det nya medielandskapet.


Brits intervju i dagens sändning med årets Almedalsbloggare Lena Lid Adersson, gift Falkman och på väg att byta bloggnamn, var mycket givande. I likhet med intervjun med företrädare för KRIS & Unga KRIS, som korats som Hetast i Almedalen i år. Starkt vinna i konkurrens med övriga starka kandidater. Inbjudna i studion denna dag var bland annat en talesperson för F! och Piratpartiets Anna Troberg. Båda företrädare för partier med starka föresatser att ta sig in i riksdagen. Annas fundering kring samhällsutveckligen som går i en riktning, vilken mer handlar om att rätta till olika systemfel än att fixa en och annan bugg, gillar jag. Sist men inte minst kom sedan ett samtal med Malin Crona, SR med egen blogg och Andreas Nilsson, idag på tidningen Dagen men på väg till nytt jobb som nyhetschef på Nerikes Allehanda. Samtalet om möjligheten till ett samspel mellan nya och traditionella medier var intressant och välgörande. Malins och Anders reflektion kring behovet av en redaktör, när man själv blivit alltför insyltad i en händelse, var klargörande just därför att de kunde utgå från Andreas upplevelser av att vara ögonvittne till en situation som SJ försökte slingra sig ur. Det är folkbildning när den är som bäst och en lisa för själen efter att ha läst en radda av dessa etablerade journalister som älskar att spy galla över sociala medier istället för att fundera över samspelets möjligheter.


Malins blogginlägg innehåller för övrigt en förklaring till ett skämt taggat #flickjox, som av Anna Raftsjö med bloggen Argbuggen uppfattades som något helt annat än det avsedda. Se Malins uppdateringar i slutet av bloggen där t ex Joakim känner sig tvungen be om ursäkt för att det hela kunde missuppfattas. Opassande gör som vanligt en balanserad kommentar. Själv är jag rätt säker på att själva begreppet #flickjox ställde till det helt i onödan och därför ser jag Raftsjös reaktion som ett klassiskt exempel på hur en sak utvecklas när feministen ser grandet i sin broders öga, men inte bjälken i sitt eget. Som kvinna och tidigare rätt enögt inriktad på kön, som förklaring till männens makt och övertag, har jag med tiden lärt mig att se saker i ett vidare perspektiv. När man inser att diskriminering sker på en rad olika grunder, där kön, klass och etnicitet inte bara samspelar sinsemellan utan även kan samspela med övriga diskrimineringsgrunder, då inser man att dagens feminister i sin enögdhet är på väg att gräva sin egen grav. Inte något att gråta över direkt, men tröttsamt medan det pågår. Nikke Index tycker att #flickjox var rätt kul. Andra, som inte gillar det sättet att reagera på andras brist på insikt, blir upprörda. Deepedition, tar det på rätt sätt.


#GMA11:s morgonsändningar var till att börja med tänkt att pågå en halvtimme, men har blivit allt längre. Inte undra på eftersom Brit och Jocke har bra näsa för intressanta gäster och inslag. Missa inte morgondagens sändning med start kl 09.00, som blir en mycket längre sändning med olika inslag om veckan som gått. Men också något om Almedalen 2012, hoppas jag, eftersom etablerade medier bara intresserar sig för de etablerade politikernas göranden och låtanden medan Almedalen är så mycket mer. Meltwater Buzz visar att i vart fall arbetsgivarorganisationen Almega vet varför de gillar att ta vara på de möjligheter Almedalen ger samtidigt som de ger en eloge till Vårdförbundet som förstått vad man kan göra för att skapa en bra plattform för information och opinionsbildning.


Tidigare i veckan har jag av personliga skäl inte haft möjlighet att följa livet i Almedalen på det sätt som jag tidigare hade tänkt mig, varför jag nu försöker ta igen vad jag missat. Får snabbt klart för mig att webbsändningar som Godmorgon Almedalen av etablerade medier ansetts behöva sändningstillstånd. Enligt P3 Nyheter, som varit i kontakt med Myndigheten för Radio och TV, måste Joakim Jardenberg och andra ha tillstånd även för webbsändningar som sker tillfälligt. Joakim kunde snabbt få tag i Patrik Fältström, som förklarar regelverket i Jockes blogginlägg. Han förklarar regelverket och är av en annan uppfattning. Frågan är om Godmorgon Almedalen är en så populär webbsändning att de konkurrerar med SVT och övriga bolag. Jag ser inte GMA11 i första hand som konkurrenter till etablerade medier utan just som nybyggare och medieutvecklare. Något som alla etablerade medier behöver för att ta till sig att vi lever i en ny utvecklingfas, där det inte håller att göra som man alltid har gjort.


Detta på samma sätt som den offentliga sektorns vård, skola och omsorg behöver privata nybyggare och verksamhetsutvecklare för att tänka till när det gäller det egna beteendet i den vardagliga lunken. Det är synnerligen tveksamt om den typ av undersköterskor, som vi hört talas om under de senaste dagarna, är möjliga att påverka i en mer positiv riktning med hjälp av en skriftlig varning. Även om man vill ge en människa, som gjort fel, en ny chans, måste man inse att Sveriges Kommuner och Landsting, som arbetsgivarorganisation, har en hel del att göra för att inspirera kommunerna och landstingen när det gäller de anställdas möjligheter till utveckling, istället för att enbart sjunga privatiseringens lov. Jag är inte alls så säker att vinstintresse och mer differentierade individuella löner gör livet inom den privata vårdsvängen så mycket bättre för brukarna eller merparten av de anställda. Det genuina vänliga bemötandet, som egentligen är obetalbart, har ytterst litet – om ens något – med pengar att göra.


Avrundar med några länkar till en del av de bloggare, som jag har försummat tidigare i veckan: Beelzebjörn, som inte sticker under stol med att han drivs av vrede och vanmakt; Markus Lake Berglund, som kollat in seminariet Makten och Mystiken i Almedalen, vilket jag hoppas att han skriver mer om senare; Politometerns Martina Lind skriver om Årets Almedalsbloggare, som Brit intervjuade i #GMA11:s sändning; Mårtensson, som också funderar kring Almedalen; MinaModerataKarameller, som skriver om bloggandet i Almedalen; Piratpartiets Emil Isberg, som startade veckan med seminarier med fokus på människors integritet; samt Badlands Hyena, som gillar att driva med Ylva Johanssons och en del andra kvinnors reaktioner på manliga attribut. Petter Karlsson medskyldig till spinnet om #flickjox får rådet av Håkan Juholt att skaffa sig en mustasch och avslutar ”Almedalen. Massor av viktigt. Men uppenbarligen också tid för lek – oavsett verklighet!” Tack och lov för det.

Intressant.

2 kommentarer:

Markus 'LAKE' Berglund sa...

Jodå, jag tänker skriva mer om de seminarier jag varit på. Tack för länken och påstötningen.

/Markus, från telefonen

Gun Svensson sa...

@Markus Tack själv. Rätt intressant följa den diskussion som förs om webbsändningar på nätet som bl a Mikael Zackrisson skriver om här http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3938&artikel=4594788