söndag 11 december 2011

En tid av återhämtning har gett tid för funderingar.

Inget ont som inte för något gott med sig. Under tiden som jag inte orkat blogga, har jag min vana trogen hållit mig ajour med den stora världen genom mina dagliga tidningar samt radio och TV. Eftersom det varit så mycket snack om den ekonomiska krisen ute i Europa och Världen, har jag ägnat SvD:s näringslivsbilaga större uppmärksamhet än vad jag brukar.


Då har det slagit mig hur motsägelsefullt livet bland kapitalmarknadens aktörer verkar vara. När politikerna gett efter och avreglerat deras tillvaro har girigheten frodats så till den grad att följderna sprider sig som en farsot. Och inte nog med det, när de kriser detta skapar, ska lösas, då är det folket som förväntas betala genom nedskärningar i trygghetssystemen, urholkade pensioner och att dra åt svångremmen. När sedan reaktionerna kommer och politikerna börjar tala om behovet av restriktioner då ylar finansmarknaden om behovet av trygghet och stabilitet. Som om inte Europas medborgare har lika stor rätt att kräva detsamma. Det är de fattiga och underbetalda som är förutsättningen för de rika människornas lyx och överflöd, skrev den amerikanska journalisten Barbara Ehrenreich år 2001 i boken Barskrapad – Konsten att hanka sig fram, som gavs ut här i Sverige år 2003. Stoffet fick hon genom att ”wallraffa” som vård- och affärsbiträde, städerska och servitris i Minnesota, Maine och Florida.


Läs gärna Rolf Gustavssons kolumn i dagens SvD och Andreas Cervenkas Ett steg i fel riktning, för mer kött på benen. Den sistnämnde har för övrigt skrivit många läsvärda artiklar om det som pågår i den värld där åtskilliga miljoner till VD:ar och chefer räknas som bagateller. Näringslivets lobbyverksamhet ska nu ännu en gång krönas med framgång genom att riksdagens politiker ska mjuka upp den s k LEO-lagen, som idag begränsar möjligheten att oskäligt gynna direktörer och chefer på aktieägarnas bekostnad. Eftersom det mesta av löntagarnas pensionspengar är placerade i aktier, är många medborgare beroende av ett sunt företagande där ingen skor sig på andras bekostnad.


Vid sidan av finanskrisen pågår livet som vanligt. Många av mina favoritbloggare har engagerat sig i ett upprop där de kräver ett frigivande av ett par fängslade Egyptiska bloggare, Alaa och Maikel. Ett krav som jag kan instämma i av hela mitt hjärta. Christian Engström, PP:s ledamot i Bryssel, har medverkat vid Ung Pirats möte i Norrköping och då bland annat berättat om varför EU, som det ser ut idag, är lobbyisternas och särintressenas permanenta julafton. Ska ta mig tid att lyssna på talet som han lagt upp på sin blogg. Oscar Swartz skriver initierat om bland annat Piratpartiet i Tyskland samt behovet av ett bredare partiprogram hos oss i Sverige.


Magnus G. Bergström bjuder på en berättelse om hur det kan gå till i grannkommunen Österåker. Jag säger bara – mera luft och ljus in i alla skumma vrår i våra kommuner. Norrtelje Tidning har påbörjat en serie om Makten i Norrtälje kommun, som lovar gott. Detta får räcka för nu. Annars finns en hel del att säga om Tove Bengtssons krönika ”Piratjakt förstör värdet av internet”; och Sam Sundbergs kommentar om spelvåld ”Spelforskarna riktar blicken mot fel frågor; samt SvD:s artikel ”Säpo kan få signalspana på terrorister”, men det åter kommer jag till.


Det känns riktigt bra att jag kommit igång igen. Styrketräningen på Rehab börjar ge resultat på flera plan. Har en suverän sjukgymnast som peppar mig att orka mer och mer för varje vecka, vilket hjälper mig att bli allt piggare.

Intressant?

24 kommentarer:

Googles utvecklare är idioter sa...

Välkommen tillbaka!

Andreas Kettelhoit sa...

Roligt att se farmor tillbaka *gör tummen upp*

gailwatt sa...

Så bra att du är tillbaka!

Beelzebjörn sa...

Instämmer med dem ovan: gott att se dig, Gun :)

Ser fram mot fortsättningen.

Dennis Nilsson sa...

Toppen att du är tillbaka!

Gun Svensson sa...

Christer, Andreas, Gail, Beelzebjörn och Dennis: Tack för skön respons! Vi får se hur mycket jag orkar att hålla igång, men jag mår bättre än på länge. Kollade på Agenda i går kväll och tycker att vår ordförande Anna T. skötte sig utmärkt. FP:s rättstalesperson JP verkar vara rätt trögtänkt när han inte inser att ingen vill köpa grisen i säcken.
//farmorgun

Anonym sa...

Välkommen tillbaka.

/Paul

Hans J sa...

Även jag önskar Välkommen tillbaks!

Attila sa...

Välkommen tillbaka.

MEN, krisen i världen är framförallt en statsekonomisk kris. Det är politiker världen runt som överbelånat sig upp över öronen. Nu vill de helt inte betala tillbaka. Och då gäller det att smutskasta "kapitalmarknaden". De giriga bankirerna som vill ha sina pengar tillbaka...

Gun Svensson sa...

Paul; @HansJ; @Attila: Tackar! Det går inte att prata bort "girigheten" i bankkretsar. Men självklart har politiker och även spekulanter - inte minst i fastigheter - samt privatpersoner som vi kan se i Lyxfällan sin del i den ekonomiska krisen. Och numera även Farmor Gun, som inte har 9.000 kvar när hyran är betald och därför inte kan få ett TCO-lån hos Roslagens Sparbank med 6% ränta utan är hänvisad till bankens Mastercard med 16 % ränta :-(

Tor sa...

Välkommen tillbaka! :-)

Anonym sa...

God Jul kära Farmor Gun!

Bo Bengtsson sa...

Farmor Gun: Önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År.
Betr världsekonomin: Usla prognoser, BBC via 89.6 på fmbandet, nattetid, Krisen nu värre än den 2008. Politikerna villrådiga, ingen ljusning i sikte för Euron.
Voine, voine
Mvh Bo Bengtsson

Gun Svensson sa...

God fortsättning kära @Gubben ! Förbereder mig inför ytterligare en operation med styrketräning med hantlar jag fick i julklapp av mina barnbarn och flitig användning av min stepup-bräda. Undviker datorn då jag känner mig själv och vet att jag lätt fastnar där och blir stillasittande. Önskar dig ett riktigt Gott nytt år!!!

@Bo Bengtsson: Tack önskar God fortsättning och ett Gott Nytt År. Att hela finanshavet stormar kan vi vanliga dödliga inte göra så mycket åt. Såg att en del storbanker förbereder sig ifall ett antal länder drar sig ur EURO-samarbetet. Ingen fara på taket, men man måste vara förberedd, säger bankfolket.

Anonym sa...

Nu börjar jag bli orolig Farmor!

Jan

Juristen sa...

Vad hände, vart tog du vägen. Din röst i debatten saknas.

Tor sa...

Jag börjar också bli orolig. Hur är det med dig?

Anonym sa...

Hej Gun !
Torsdagen den 22 Mars kl 19.00
Pythagoras Vänner har då årsmöte .
Lennart Jansson är gästföreläsare.
Vi kommer då att dela ut förtjänsttecken med lagerkrans till dig och andra ärbara medlemmar.
Välkommen !

johnny.rosen@telia.com

Hans J sa...

FarmorGun är absolut förtjänt av en lagerkrans!

Vi har alldeles för få av hennes kaliber!

Nordic Banker sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Martina Frick Isberg sa...

Hej!
Jag heter Martina och är Cancerfondens kontaktperson för bloggare.

Vill du hjälpa Cancerfonden att rekrytera fler månadsgivare i samband med en kampanj som vi kommer ha i maj? Till exempel genom att sprida kampanjen via din blogg?

Hör av dig till martina.frickisberg@cancerfonden.seså berättar jag mer om hur du kan hjälpa oss. Med vänlig hälsning Martina Frick Isberg.

Monsar sa...

så bra att farmor er tilbaka

Jette sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gun Svensson sa...

@Monsar Ogillar att du/ni inte respekterar mina kommentarsregler. Måste undersöka hur jag kan ta bort länken till din/er sida.