Läser i SvD att statsministern idag kommer att träffa Kinas president Hu Jintao för att visa Sveriges intresse för klimat- och miljöfrågor, som är huvudtemat vid Boao Forum där de båda är talare. När Sverige nästa höst är ordförandeland i EU kommer en av de viktigaste frågorna att vara hur världen ska kunna enas om en efterföljare till Kyotoprotokollet, skriver TT:s utsände i Boao Wiktor Nummelin. Men allt detta överskuggas av situationen i Tibet och högljudda krav på bojkott av OS, något som bland andra DN skriver om.
Medan statsministern är i Kina är finansministern, finansmarknadsministern, biståndsministern och riksbankschefen i USA, där Internationella Valutafonden, IMF:s och Världsbankens gemensamma vårmöten hålls i Washington. SvD Näringsliv rapporterar att finansministrar och centralbankschefer från G 7-gruppen (USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan) vid sitt möte i fredags enades om en plan som ska förhindra en upprepning av finanskrisen, vilken skapat oro på finansmarknader världen runt. Planen bygger på en rapport från Financial Stability Forum (FSF), som innehöll inte mindre än 65 förslag. Intressant följa vad som sedan omsätts i praktiken.
I övrigt pågår interna överläggningar bland annat om hur fattiga länder ska få ett ökat inflytande över besluten i Världsbanken och IMF. Sven Elander, som bevakar mötena för Forum Syds räkning, säger att det förslag som presenterats är ”för lite och för sent” för att rädda IMF:s ansikte. Forum Syd är en sammanslutning av en rad olika organisationer i Sverige, som samarbetar för global rättvisa. Det krävs många flitiga myror för att påverka de stora elefanterna. Här går tankarna osökt till min egen kommun. Även om elefanterna här är mindre och inte så många, krävs det även här många flitiga myror för att påverka.
1 kommentar:
Skicka en kommentar