onsdag 5 november 2008

Konsten att hantera sin politiska vanmakt?

Gillar att Sanna Rayman i SvD försöker mana på Försvarsdepartementet, som inte ser ut att göra sig någon brådska när det gäller FRA-lagen med dess tillägg. Sedan den 25 september har vi väntat på att få svart på vitt på ifall de femton punkterna verkligen håller måttet. Nu står vi här drygt en månad senare och får veta att FRA-lagen träder ikraft den 1 januari 2009, som om inget av betydelse har hänt. Normalt borde regeringen för sin egen trovärdighets skull föreslå riksdagen besluta att lagens ikraftträdande skjuts upp till dess att allt det, som hör till denna lag, redovisats. Och då skulle varken jag eller någon annan ha bekymmer med rubrikens frågeställning. Nu förstår jag hur naivt det varit att vänta sig ett hederligare spel efter allt som varit. Frågan är nu hur vi kritiker ska förhålla oss till detta.

Jag tillhör dem som tycker att fördröjningen är något, som de internt kritiska ledamöterna i riksdagen måste hantera. Vore jag en av dem skulle jag ställa till ett oherrans liv. Jag skulle inte vänta i flera år för att skriva en bok om livet i maktens korridorer, utan här och nu skulle jag berätta högt och ljudligt om vad som förevarit i de inre rummen. Annars förlorar de ansiktet inför oss som satte vårt hopp till dem. För mig, en kritiker utanför riksdagen, är det inträffade helt i linje med tidigare rävspel, vilket ytterligare stärker argumenten för krav på att lagen rivs upp och görs om. Det går inte att lita på att politikerna verkligen bryr sig om den kritik, som riktats mot dem; både om de odemokratiska metoderna, som gör att vi inte kan acceptera FRA-lagen som en i demokratisk ordning beslutad lag, och de kränkningar av integriteten som lagen de facto innebär från dess första dag. Under tiden kommer flera lagförslag med udden riktad mot oss som använder internet i vårt dagliga liv.

Detta utan tanke på vad det kommer att innebära för Sverige – en nation som vill ligga på framkant när det gäller utvecklingen av informations- och kommunikationstekniken för såväl individ som samhälle. Regeringen satsar 125 miljoner på it-forskning skriver bl a Ny Teknik och idag talar alla lyriskt om vad sociala media har betytt för vitaliseringen av presidentvalskampanjen i USA, här bl a i SvD. Jag läser och känner att jag börjar bli dj-ligt trött på den undfallenhet, som min operatör Telia Sonera och alla andras internetoperatörer visar, när det gäller alla de krav på intrång i kundernas trafik som EU, regeringen och riksdagen producerar. Här pekar vi finger åt Kina för censur av internet, men blundar för att den egna staten vill lägga under sig kundernas trafikuppgifter. Utan ljudliga protester är man från det hållet uppenbarligen idag beredd att bistå lobbyister med uppgifter om ip-nummer, trots att man där vet det tekniskt omöjliga i att betrakta ett ip-nummer, som något knutet till en enskild individ i likhet med ett personnummer. Det kanske är hög tid att åstadkomma en bloggbävning, men nu med våra internetoperatörer som måltavla – ett kunduppror helt enkelt. I en marknadsekonomi har vi uppenbarligen ingen talan som medborgare, varför vi måste pröva vår konsumentmakt. Intressant?

Konsumentmakt. Googlade på detta ord och upptäckte att det finns en organisation, som heter Sveriges Konsumenter. Men, när jag kollade vad denna organisation pysslar med, upptäckte jag att deras attityd till internet och internetanvändare är minst lika okunnig och fördomsfull som regeringens och riksdagens. Sedan jag läst Oscar Swartz´ inlägg Piratpartiet och framtiden, börjar jag känna en viss dragning åt Piratpartiets håll. Enligt min humla är den 5:e november en dag, då fler kan komma ut som Pirat. Anna Troberg och Opassande tecknar en bakgrund. Mårtenssons inlägg gör att jag inser varför jag håller på att bli piratpartist. Vet inte om det finns flera som tänker som jag, men här några andra, som bryr sig: MinaModerataKarameller, Scaber-Nestor, Ankersjö, Lars-Erick, Drottningsylt, Lars-Erick igen, Anders Widén, Mark Klamberg och ProjektPåRiktigt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Föredrar nog att förhålla mig rent opolitiskt lagd, när mitt misstroende mot systemet, blir allt mer fördjupat.

Dock inte mot enskilda individer, eller enskilt politiskt aktiva.
Men mot ett system, vilket helt klart har slutat fungera.

Men det innebär på inget sätt, ett slut på det politiska engagemanget.
Det måste trots allt, få fortsätta.

Anonym sa...

Gör som Birgitta Ohlsson, FP, vänd ditt intresse mot underlivet. Nu när FRA-lagen är ett avslutat kapitel, TACK Johan Pehrson,
så låtom oss nu samla strumpbyxor. FP leder projektet.

"När vi talar om bistånd och global solidaritet rör det oftast storskaliga projekt. Men i det lilla kan vi med enkla, små handlingar göra stora förändringar som privatpersoner. Därför har vi i folkpartiets kvinnoförbund – Liberala Kvinnor – dragit igång en landsomfattande insamling av strumpbyxor. Vi ber svenska folket att dammsuga sina byrålådor, garderober och kartonger på vindar och i källare på jakt efter strumpbyxor. De kan vara maskiga, gamla, tjocka, flortunna och i alla storlekar."
Källa:
http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____82527.aspx

Anonym sa...

Börjar med att instämma i Jens ord o exemplifierar misstroendet med den kluvna känsla jag har inför Obamas presidentskap.
Människan i mig känner ett visst hopp men cynikern, som också bor på samma ställe, fnyser och säger ähhh, bara en politiker till..... Till Farmor säger jag också att jag instämmer vad gäller de tidigare kritiska damerna. Har skrivit dett i bloggen och även skickat ett mail till Agneta Berliner som jag haft en del kontakt med. Är bra nyfiken på vad hon kommer att svara.
En ytterligare fråga är hur man tänkt sig att det ska gå till rent praktiskt att genomföra övergången från 18/6 lagen till det som ska bli den "nya lagen". Mer om detta har jag skrivit i bloggen.
Livlinor finns i kammaren i form av de två motionerna från S o V och minns jag rätt så behöver inte operatörerna heller göra trafiken tillgänglig förrän 30/9.
En fråga som fortsätter mala i huvudet är, varför så bråttom???

Anonym sa...

>och får veta att FRA-lagen träder
>ikraft den 1 januari 2009, som om
>inget av betydelse har hänt

Ingenting av betydelse har hänt. Vi är kärnväljare. Reinfeldt struntar i oss som om vi inte funnes. "Ni har ju ingen stans att ta vägen" flinar han. Anno domini 2010 måste vi lära alliansen att vi spelar roll. Fyra år med Mona är ett högt pris att betala, men alliansen har ju gjort sitt yttersta för att ligga nära sossarna till det är omöjligt att se skillnaden och Mona försöker ta över så många alliansreformer hon kan.

Nästa gång vi stöder alliansen skall det vara mot löfte att de respekterar borgerliga demokratiska grundvärderingar. Annars är det ju fullständigt meningslöst.

Alliansens krig mot den personliga integriteten måste upphöra och vad de hittills har förstört måste byggas upp igen inom två år. Annars får det vara.

Gun Svensson sa...

Jens O: Konstitutionen bygger på att vi väljare väljer ett parti där vi har möjlighet att göra en kryss-markering för en kandidat. En kandidat som sedan h*n blivit vald kan rida på sitt mandat till nästa val, då vi väljare kan gadda ihop oss och kampanja för ett annat parti, om vars kandidater följer samma tågordning som hittills - hukar under partipiskan eller gärna kvittar ut sig när det verkligen gäller. För mig är det viktigt att använda min rösträtt.

Anonym: Dig tycker jag faktiskt synd om, som snöat in på Birgittas kampanj att återanvända uttjänta strumpbyxor.

Michael: Jag vill verkligen bekämpa det embryo till cyniker, som gror inom mig och bibehålla tron på att det kan finnas politiker, som drivs av annat än att jobbet är välbetalt. Du talar om livlinan s + v, jag är inte alls så säker på var vi har s. När så många inom detta parti avstår från att svara på de fem frågorna från riksdagssvar.se tolkar jag det som att de bedriver ett spel, som vi ännu inte har alla bitar för att kunna tyda. Bråttom? Ja, just därför att det finns så många andra lagar i pipen, där man tänkt sig att använda sig av FRA:s kompetens och utrustning.

Singe: Statsministern, som vet en del om Sveriges sovande folk, kalkylerar att mängden väl uppväger förlusten av en och annan vaken medborgare.

Lars-Erick Forsgren sa...

jaha, när jag kommer ner till Farmors kommentar ser jag att det mesta har Gun svarat på med sin klokhet.
Jag tror t ex inte heller på att vi kan lita på s + V. Inte efter ett maktskifte. Ska ngt ske måste det ske före 2010.

Jag letar oxå efter en länk där det klargörs att väntan till 30/9 är olämplig.

Vi måste vara vakna... t ex inse att Camilla Lindbergs motion om Integritetsbalk är VIKTIG. Den kan användas även i FRA-frågan, om vi misslyckas på andra sätt. Liksom stoppa andra olyckliga integritetsövergrepp.
Men då måste den förverkligas, och det sker knappast utan kamp, vår kamp.
Inget kommer av sig självt.

Anonym sa...

"Konstitutionen bygger på att vi väljare väljer ett parti där vi har möjlighet att göra en kryss-markering för en kandidat"

För mig är det en fråga om att inte, gå med i ett enskilt parti och bli inlemmad i detta.
Altså att arbeta blocköverskridande, inte bli upplåst under en viss ideologi. Vad det leder till, är vi mer än väl medvetna om.

Anonym sa...

Piratpartiet: Ett oansvarigt val?

Anonym sa...

Jens O,
Du skriver "inte bli upplåst under en viss ideologi". Då borde du titta på Aktivdemokrati som ger medborgare rätten att rösta i riksdagsfrågorna.