onsdag 12 november 2008

En sann bild av skivindustrins motiv?

Läser Göran Eriksson analys i SvD och ett par andra artiklar (SvD II, SvD III) samt AB I , II och III med bäring på IPRED1, vilka handlar om upphovsrättslobbyns krav på lagstöd för att själva få bedriva jakt på fildelare samt en Brännpunktsartikel, där Anders Mildner förklarar varför vi bloggare går igång och svårigheten för partierna att hantera denna opinion. Själv förundras jag över att det sitter så långt inne, innan en seriös tidning visar någon som helst lust att lyfta blicken bortom skivindustrins piratjakt för att se vad det verkligen handlar om – att industrin vill låsa in kulturella aktörer i gamla produktions- och försäljningsmönster. Utöver detta är det helt uppenbart att dessa lobbyister drar nytta av den motsättning, som finns mellan alliansens ledare och ledare för piratpartiet, vilka tidigare var med i moderaterna och folkpartiet.

När jag la märke till att det fanns riksdagsledamöter, som i likhet med upphovsrättslobbyn, försökt göra IPRED1 till en sak för eller emot Piratpartiet, förstod jag att jag själv måste skaffa mig mera kunskap. När jag läste att upphovsrättslobbyn var samlad i Antipiratbyrån, som korades till Årets lobbyist 2005, insåg jag att jag var på rätt väg. I åtskilliga inlägg, bl a igår, har jag redogjort för den forskning som bedrivits vid Forum för Småföretagsforskning (FSF), KTH och SOM-instituet. En forskning, som på olika sätt visar att lobbyisterna inom Ifpi och andra sammanslutningar borde tänka på en omstrukturering av sin verksamhet istället för att gå på i ullstrumporna med jakt på fildelare. Varför ska dessa näringar hållas mera under armarna än t ex skoindustrin, beklädnadsindustrin, varvsindustrin och idag bilindustrin?

Bland SvD:s artiklar finns denna om hur motsvarande lagstiftning fungerat i Danmark. Idag läser jag hos Christian Engström, sekreterare i Piratpartiet, en annan story ur verkliga livet om hur Stim går tillväga för att tvinga in en musiker i deras gamla produktionsmönster. Det är en riktig rysare för den som är anhängare av fri konkurrens och marknadsekonomi. Med högst tvivelaktiga metoder gentemot både konsumenter och producenter försöker de hålla ihop sina gamla imperier. Tvångsanslutning modell näringslivet?

Sedan promemorian passerat lagrådet är den nu på väg att bli en proposition d v s ett regeringsförslag, som regeringen enligt SvD just nu filar på. Självklart far då lobbyisterna och deras indoktrinerade fotfolk runt som skållade troll för att övertyga om deras rätt till denna lagstiftning. Jag kan bara hoppas att det finns riksdagsledamöter, som också låter sig påverkas av MinaModerataKarameller och Lars-Erick, vilka båda skriver insiktsfullt i denna sak. Olof tror dock att det krävs annonsering i DN och andra media med större spridning av krav på mer genomlysta och därmed mer demokratiska beslut i regering och riksdag och har därför en idé.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Fildelningen är här för att stanna, oavsett lagstiftning. Internet med fildelning är människans största innovation sedan boktryckarkonsten och då vi fick förmågan att kommunicera via tal.

Det finns tekniska lösningar som kommer att omöjliggöra det som eftersträvas med denna lagstiftning.

Upphovsrätten måste och kommer att anpassas till det den var avsedd för, att skapa största möjliga samhällsnytta.

Gun Svensson sa...

Dennis: Jag hoppas innerligt att jag får leva så länge att jag får uppleva att riksdagen håller med om det.

Lars-Erick Forsgren sa...

Dennis, visst är det så, frågan är vilken tid det tar.
Jag skrev precis nyss ngt i samma anda i en kommentar på annat ställe här hos farmor

Anonym sa...

There is a fact that SvD forgot to mention about the recent Danish court case which is important for the current debate:

This parson was originally sent a mail asking for payment of DKK 440000 (about SEK 600000). So he saved quite a lot by going to court.

It is not unusual that the danish courts do not accept the high amounts that the antipirates try to get before going to court. The worst example I know of is a guy who was asked to pay DKK 6.8 million, and ended up having to pay only DKK 75000.

According to the danish antipirates about 1500 other danes have simply paid what the antipirates asked for.

batti sa...

Film- och skivbolagen har skjutit sig själva i fötterna i 15 år, de verkar inte kunna sluta. Nu vill de ha politisk hjälp att fortsätta med detta.

Rättssäkerheten får inte läggas ut på privata aktörer, det blir inte bra.

Gun Svensson sa...

Åter vid tangenterna efter en hjärtinfarkt, som påbjuder hushållning med krafterna, där stillasittande med viss påfrestning på fingrar och armar inte är det bästa jag kan ägna mig åt, noterar jag med visst hopp att regeringen ännu inte motats in på samma spår som industrilobbyn. Jag kan bara hoppas att alla ni andra håller ångan uppe. Själv ska jag försöka påbörja ett inlägg där jag måste förklara varför jag varit borta från bloggen i flera veckor, men som sagt, det får bli i min takt.

Anonym sa...

Men kära FarmorGun!
Undrade just vad som hänt...
Ta det lugnt och varligt - vi, dina trogna läsare, väntar till dess du är frisk nog!

Anonym sa...

Välkommen tillbaka!

Kom ihåg att det räcker med väldigt lite bloggande. Hellre kvalitet än kvantitet.

Så du behövs - även om du skriver mindre!

Gun Svensson sa...

Gubben & Hans J: Tack för det, er omtanke värmer. Dessutom hör det till livet att få ägna sig åt det som förnöjer så ett och annat blir det nog. Men dit hör att även gå en runda bland mina favoriter, så det blir väl att göra litet av varje.