En tacksamhetens tanke till Opassande, som hjälper till att höja kunskapsnivån i fråga om den desinformation, som Våra Gårdar och Folkets Hus i egenskap av biografägare lånar sig till. Att detta kan ske visar hur sorgligt eftersatt folkbildningen är inom de så kallade folkrörelserna. Kan man något om idéproduktion, tankesmedjor och Konsten att sälja en ideologi så är begreppet ”nyttiga idioter” en nödvändig beståndsdel. Den kunskapen borde bärare av den tradition, som kallas folkbildning, ha blivit skyddsympad med hjälp av. Men alls icke. Häromdagen fick jag något av en chock, när jag såg biografägarnas upprop och senare tog del av organisationen Sveriges Konsumenters tidning Konsumentmakt nr 3 om ny teknik. Som konsument förväntas jag delta i ett försvar för industrins ointresse att möta kundernas önskemål om kombinationsmöjligheter i ett nytt medielandskap.
Därför blir jag rent ut sagt lyrisk när jag läser den artikel i FilmNyheterna, som Emma länkat till. Förutom möjlighet att läsa om initiativet med biografägarnas helsidesannons i DN i söndags, finns där en helt suveränt skriven krönika av Kjell Häglund, filmkritiker och skribent, Redaktionschef på Residence, Krönikör i bland annat Magazine Café, Journalisten och Dagens Media, TV-skribent i Dagens Nyheter och Axess. Jag har i tidigare bloggposter skrivit om mina mejl till länets riksdagsledamöter med en vädjan att förhindra piratjägarlagen/privatpolislagen d v s sanktionsdirektivet IPRED1. Jag kan bara hoppas att riksdagsledamöterna är beredda att ta till sig det som Kjell Häglund och Daniel Åberg delar med sig av, istället för blunda för att vi lever i en ny tid där kunskap om ett kritiskt granskande förhållningssätt dukat under för den mytbildning, som vi begåvats med tack vare välavlönade lobbyister och deras eminenta förmåga att slå blå dunster i folkets ögon. Intressant.
Men mitt i bedrövelsen, när jag börjat leka med tanken att engagera mig i Piratpartiet – inte minst sedan jag läst Christian Engströms Tankarna bakom Piratpartiet – nås jag dock av uppmuntrande tillrop från Lars-Erick, som berättar att Camilla Lindberg kommer att bli Folkpartiets talesperson i IT-frågor. Han gör också sitt bästa för att pröva argumenten kring den politiska utvecklingen i FRA-lagens och annan integritetskränkande lagstiftnings kölvatten i inlägget ”Sorry, jag får inte ihop det, detta med piratpartiet”. Problematiserar med fokus på svårigheterna att åstadkomma något i ett vågmästarparti, som kanske inte kan bli vågmästare; men landar till sist i följande: ”Ändå - partisystemet måste reformeras! Riksdagens arbetssätt måste reformeras. Riksdagen måste bli en folkrepresentanternas forum för kontroll av makten! Frågan är "bara" hur.”.
Just det, Lars-Erick! Partiledare och partisekreterare är just nu lyriska över hur sociala medier kom till användning i Obamas valkampanj. Lyckligtvis finns det nyktra iakttagare som Anders Mildner, här i SvD. Något, som även Mitt-i-steget uppmärksammar och drar egna slutsatser av. Slutsatser, som jag – en av de aktiva i riksdagssvar.se – verkligen kan skriva under på. I Sverige tilltalas riksdagens stora partier av möjligheten att använda nätet som en kraftig megafon för meddelanden till oss, men verkar vara oförmögna att kommunicera med oss. Om det inte sker på deras villkor. Här ett smakprov hos Anders Widén.
ProjektPåRiktigt har i vart fall bestämt sig; Josef säger... Det kokar fortfarande; Jens O skriver om Telekompaketet i skuggan av Obama; Rohdin avslöjar sina obskyra åsikter kring IPRED1; och Satmaran avslöjar att hon gjort slut med fp och satsar på pp.
14 kommentarer:
Godmorgon Farmorgun:
Läste igenom artikeln på SvD.
De politiska makthavarna, tycks fortfarande inte ha förstått.
Kan bara hålla med i att de enbart ser på nätet som en "megafon", för envägskommunikation.
Givetvis då med undantag, för politiker som Karl Sigfrid och några till.
Och tack för upplänken. :-)
Ja, Farmor, väntan är svår. Hur hantera den? Hur agera för att få bättre demokrati - utan att riskera att de vardagliga frågorna hamnar snett?
Restaurerad demokrati behövs, med den behövs för att hantera vardagens nära frågor! Det är problem som PP inte tar ställning till.
Det är svårt det här.
Resonerar om det i en ny bloggpost.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/piratpartiet-och-demokratisk-frnyelse.html
Jens O: Du har rätt i att det finns undantag d v s politiker som förstått dialogens betydelse och inser värdet av att använda sig av kommentarsfältet. Men fortfarande är det så att många av dem tycker att det räcker med att de har en blogg där de själva bestämmer dagordningen d v s vilka frågor som är viktiga att föra en diskussion kring. Genom detta vill de naturligtvis lära oss att koncenterera oss vem som har vilken utskottsfråga och därigenom ska vi inrätta oss i deras stuprörs-tänk och befästa bristen på ett horisontellt tänk, vilket FRA och IPRED1 och agerandet kring Telekompaketet är bra exempel på. Därför är Camillas ide om en Integritetsbalk lysande, men jag tvivlar på att de ledamöter som trivs med att arbeta i sin egen lilla låda, skulle gilla att de också måste ta eget ansvar för horisontella regler - vi kan ju se att det är OK med Miljötänk på tvärs men Jämställdhet t ex som också är ett horisontellt uppdrag, det betraktas närmast som "tjafs".
Lars-Erick: När jag valde rubrik tänkte jag på Becketts I väntan på Godot. Varför vet jag inte riktigt, eftersom jag tycker att våra meningsutbyten ändå leder till att vi vågar pröva våra egna invanda spår. Jag har inte samma erfarenhet som du när det gäller röster antal och mandatfördelning, vilket betyder att du resonerar baserat på förnuftsresonemang, medan jag kör mera på känsla, medan verkligheten kräver en kombination av både förnuft och känsla. Poeten Khalil Gibran har en underbar metafor där han ser livet, som en seglats, där förnuftet är roder och känslan är seglet. Med den sinnebilden inser man vikten av både förnuft och känsla. Det jag gillar hos Piratpartiet är att dessa unga människor - i ett givet läge, när det inte längre räcker med goda argument baserade på forskning och erfarenhet - då gör det vad som måste göras: De startar "eget" och tar därmed upp konkurrensen med de förstockade om människornas röster. Ibland är det det enda spåk som de stora partierna begriper - varför tror du att Fredrik Reinfeldt neutraliserade frågan om fildelning genom att tala om att inte jaga en hel ungdomsgeneration!?
Det finns nu en artikel i Metro, med avseende på bloggar och hur de kan utnytjas, som en politisk megafon. Där även det lunschmöte med bloggare, för ett tag sedan, tas upp som ett exempel.
I pappersmetro säger Schlingman, att det var ett bra och positivt möte, fast i realiteten vet vi ju, att det sågades.
Att låta sig utnytjas, som en politisk megafon, för ett enskilt parti, är något som åtminstone för mig, är helt otänkbart. Den saken får de tillhandahålla, på egen hand.
Vad jag tycker och tror, är att vi måste bygga upp ett skydd, för att se till att vår integritet bibehålls från den typen av politisk påtryckning.
Vi måste se till att vår integritet bevaras, som varandes en blocköverskridande kraft.
Hej allihopa. Jag har börjat fundera på en idé för att öka på kommunikationen
/ opinionen / medborgardemokratin i Sverige.
Några saker jag lärt mig sedan i somras:
1. Maila politiker är föga värt, speciellt inte nu när mailbombande har blivit vardagsmat för riksdagsledamöterna
2. Det finns massor med politiskt intresserade bloggare, som gärna ställer upp med dyr fritid för att föra fram sina åsikter
3. Bloggosfären är än så länge en relativt sluten värld. Merparten av politisk information/propaganda utgår ifrån TV och tidningar.
4. Vi behöver höras i andra medier än bloggosfären!
stoppafralagen.nu fick en anonym donation i juni som gjorde att de kunde lägga upp en helsidesannons i DN. Det gav mig en idé.
Tänk om det funnits en "medborgarannonssida" på nätet, där vem som helst kan skaffa konto, lägga upp en PDF (eller annat format som funkar för tidningsannonsering) och sedan kan andra helt enkelt bidra med en slant för att få in annonsen i någon av de stora dagstidningarna? Ungefär som en budgivning på tradera.
T.ex. är det nuförtiden mycket lätt att sätta upp SMS-betalning till websiter - tänk att man surfar till sidan, ser ett antal "kampanjer" som är på G, väljer någon man brinner för, och SMS-betalar 50 kronor för att den annonsen ska komma upp på en halvsida på Metro?
Jag hade velat hitta en sådan site - och skulle i t.ex. både IPRED, ACTA och FRA-debatterna varit villig att bidra för att få ut sådana annonser i dagstidningar.
Alltså - vi hugger precis som lobbygrupperna! Det vi har är massan, och det har ju Obama visat kan frambringa långt mer medel än specialintressegrupperna.
Jag är förkyld och kanske är detta bara en febrig dröm. I vilket fall vill jag dela med mig av den och höra vad ni tycker. Är det dödfött?
Piratpartiet: Ett oansvarigt val?
http://blogg.gonte.se/2008/11/oansvarigt-val.html
@olof bjarnasson:
Ingen dum idé, men det kräver en ny organisation, eller en redan exiterande.
När de vilka donerar, måste vara säkra på att donationerna hanteras på rätt sätt.
Amanda Brihed och Svart Måndag, har något sådant i tankarna. Vi var några stycken vilka satt och pratade om den saken, efter "Freedom not fear" demon.
Det har även tidigare talats, om detsamma med FRI, men hittills har det inte blivit av med en konstituering till en förening.
Men det finns en bra mailinglista, vilken är aktiv.
Finns bara orken och viljan, är det en bra idé till att konsolidera oss och formalisera, vilket är vad som behövs.
Kampanjkonto - insamling?
Javisst, men som sagt, det krävs mycket pengar.
Och min fundering blir. Det måste bli FÖR Demokrati, integritet, rättssäkerhet och emot FRA etc.
Inte för piratpartiet, utan för idéer vi tror på.
Anonym: När jag och andra prövar argumenten för eller emot Piratpartiet, betyder det inte att vi sätter oss till doms över de som av olika anledningar valt den vägen att försöka påverka den parlamentariska situationen i en för internets utveckling nödvändig riktning, tvärtom. Jag känner den största respekt för att de, som försökt att påverka de etablerade partierna och sett att detta hittills inte varit en framkomlig väg, sedan väljer strategin att erbjuda de nuvarande riksdagsledamöterna konkurrens. Det var väl konkurrensen, som Piratpartiet bjöd på när det gjorde entré vid förra valet, som gjorde att Fredrik Reinfeldt före valet talade om att han inte kunde tänka sig att polisen skulle jaga en hel ungdomsgeneration för fildelning. Vad jag inte visste då, var att det låg i pipen att film- och musiklobbyns advokater skulle få göra det istället.
Jens O: Det är bra att vi funderar över hur vi ska kunna använda vår tid och kraft på ett konstruktivt sätt. Just nu tror jag att vi måste hålla i och jobba på med riksdagssvar.se Det arbetet är ett sätt att visa hur verkligheten ser ut, under tiden partistrategerna talar sig varma för möjligheten att använda sig av bloggosfären inför nästa val. Själv mycket van föreningsmänniska efter drygt 55 år i olika föreningssammanhang, är jag ambivalent till idén om en fastare organisation - Open Source och nätverk, som arbetar över de partipolitiska gränserna för en mer levande demokrati, det passar just nu bättre, tror jag. Men, alla idéer är värda att seriöst prövas i en dialog utifrån upplägget: 1. Vad är roten till det onda; 2. Hur göra för att ändra på det? Jag tycker mig se att vi kan vara överens om att riksdagens arbetsfördelning med olika utskott innebär att det i realiteten är en liten klick som beslutar, vilket är möjligt genom att en utskottsgrupp "köper" stöd för sin egen hjärtefråga genom att utlova sitt stöd till de andra i deras hjärtefrågor. Utan någon form av horisontella mål för medborgarnas fri- och rättigheter, blir det de facto lagrådet, som gör avvägningarna, vilket vi kunnat se det skrämmande resultatatet av. Här ser jag en möjlig förklaring till att så många, i alliansens partier och bland socialdemokraterna, är så ovilliga att svara på våra frågor.
pröva allt, som vi orkar. Eller hinner.
I väntan på --- den stora jordbävningen!
Bloggbävning kanske irriterar, men förändrar f.n. inte inställningen hos nog många. Men den tiden kanske kommer.
Med den inställning som partiledningarna har kanske de "bjuder" oss på en fråga som väcker de många, även de som inte bloggar.
Nejet till förf-domstol är ju viktigt, men torde inte heller väcka tillräckligt många.
Vilket inte hindrar att vi måste skrika till om den också.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/tid-fr-demokrati-eller-drunknar.html
Jens-o: snälla maila mig på olof punkt bjarnason at gmail punkt com och förklara hur jag gör för att komma i kontakt med er som har liknande idéer om "medborgarannonsering"
Jag har en klar och tydlig idé som jag vill bolla med er! Jag tror jag har både tillräckligt smidig, enkel och demokratisk mekanism för att det ska kunna fungera i praktiken!
Lars-Erick och Olof: Ni båda visar på olika sätt den diskussion som pågår i olika forum om demokratin i Sverige. En diskussion som - om den får flöda fritt - kommer att landa i något konstruktivt; det är jag övertygad om. Men, och det är viktigt, detta är en process som den otålige kan skynda på. Jag tycker att vi kan heja på Piratpartiet utan att för den skull bestämma oss för att bli medlemmar, men samtidigt arbetare på idén om Political Open Source i tro att den kloka massan kan utgöra en pådrivande faktor just därför att vi vägrar vara trogna nuvarande partiers ställningstagande i fråga om internets möjligheter och faror. Som Lars-Erick uttryckt det - ändamålet kan aldrig helga medlem!
Visst, jag kan heja på privatpartiets idéer.
Och jag söker påverka så gott jag kan. Utan medlemsskap i ngt parti.
Man får inte skämma bort dom, partierna...
Lars-Erik, håller helt med dig - man får inte skämma bort dom ;-)
Skicka en kommentar