lördag 28 maj 2011

Egennyttan starkare kraft än allmännyttan.

Det sägs att skadeglädjen är den enda sanna glädjen, men jag har svårt att vara något annat än beklämd sedan jag läst artikeln i Expressen Stjärnor i bråk om 27 miljoner i gårdagens papperstidning, som jag dock inte hittar på nätet. Här berättas om det stormiga årsmötet i Sami, artistelitens intresseförening. Tidigare VD misstänks ha gjort både vidlyftiga affärer med artisternas pengar, men också försett sig för egen del. Jag är inte förvånad. Ser att Expressen skrev om VD:ns agerande redan i oktober 2007. Aktiva i en verksamhet som helgonförklarats i decennier och vunnit Justitieutskottets gehör för sina anspråk på att få avgiftsbelägga folket in absurdum, tror sig helt säkert stå över all kritik. Man har klarat sig länge genom att göra The Pirate Bay och fildelande ungdomar till syndabockar samtidigt som den klagolåten gått in i riksdagens politiker som Guds ord i en tok. Ekonomen och författaren Karl Erik Pettersson är bara en av många som sedan 2005 talat för döva öron när det gäller upphovsrättsmonopolets skadeverkningar. För en tid sedan blev Sweden Rock stämd av Stim eftersom man inte är beredd att betala de belopp som Stim kräver. Rätt egendomligt att Stim kan göra anspråk på avgifter eftersom de band som medverkar betalas av arrangören. De flesta framför väl material de producerat själva?


Helt klart har Sami och Stim inte behövt anstränga sig varken för att förvalta sitt uppdrag på ett anständigt sätt eller att skaffa sig insikt om folkets behov av kopiering för kunna utveckla sina kulturella behov i den digitala eran. Lika viktigt idag som tidigare, då det krävdes mer av manuellt arbete för att kunna dela med sig och interagera i förhållande till olika företeelser. Något omistligt för oss alla, då det är en viktig förutsättning för vår sociala, känslomässiga, kulturella och kunskapsmässiga utveckling. Musikerna i Samis styrelse har, vad jag kan förstå, förts bakom ljuset. Jag vet t ex att Janne Schaffer inte är någon girig typ. Under 1970-talet ställde han upp vid veckolånga kurser för ungdomar, till ett arvode, som han hade kunnat dra in på ett enda gig.


Jag har full förståelse för att de mest hängivna försvararna av fildelning startat Missionerande Kopimistsamfundet. Även om man idag inte uppfyller Kammarkollegiets krav för att bli erkänt som ett religiöst samfund, måste initiativet ses som en lovvärd handling för att lyfta fram missionerandets betydelse för att sprida kunskapen om kopieringens betydelse för den biologiska, sociala och skapande människan. Den som tänker efter inser att utbyte av kreativt gods är en helt avgörande ingrediens i människans liv och utveckling, Jag är rätt övertygad om att dessa kreativa unga människor kommer att finna en modern form för såväl budskapet som samfundet. Noterar att bloggen Röda anteckningar gjort sig besvär att analysera samfundets hemsida samt gett exempel på vad som kan krävas för ett erkännande.


Alla åtgärder för att ifrågasätta dessa organisationers framfart måste uppmärksammas. Till Sami och Stim kan vi lägga många andra aktörer bl a Copyswede som fördelar de avgifter som läggs på lagringsmedia, även om vi inte lagrar annat än eget material eller använder ett USB-minne för att flytta material. Därför gillar jag Göran Widhams initiativ till en hårddiskhamstrardag. Det är uppenbart att vi bara har röst som kunder – om ens då. Göran återger en intressant dialog om privatkopieringsersättningen, som jag gärna sprider. Han har för övrigt meddelat ”Eftersom branschen och Copyswede inte kan komma överens är införandet av avgift på USB-minnen och externa hårddiskar framflyttat till den 1 september. Därför flyttar vi fram evenemanget till den 31 augusti.” Det betyder tid att spara för ett större inköp. Men för säkerhets skull köper jag nog en del redan i slutet av maj.


På en annan kant verkar Netopias Per Strömbäck och Förläggarföreningens Kristina Ahlinder. Får en känsla av att tanksen rullar ut i ett nytt fältslag mot fildelare. Njuter när jag läser hur Opassande klär av upphovsrättsindustrins egenintresse under rubriken Mer vill ha mer. Christian Engström återger Blogges pedagogiska inlägg om hur man tjänar pengar på att sälja digitala produkter på nätet. Andra som skriver på temat är Anna Troberg, Anders S Lindbäck, Frekar06, och Anarkokapitalist. Avrundar med Magnihasa som reflekterat kring eventuella följder av bataljen mellan Pär Ström och Gudrun Schyman med flera feminister. Pär kämpar för en reell jämställdhet mellan könen och är långt ifrån ensam om att ifrågasätta feministernas självpåtagna tolkningsföreträde.

Intressant.


Inga kommentarer: