lördag 8 november 2008

Lagar vilar på den upplysta majoritets beslut?

Ser och hör i SvD I och II och SVT att Grundlagsutredningen nu är i mål, men frågan om Författningsdomstol och personvalet fortfarande är olösta knutar. Alliansen och mp har vikt sig för motståndet från socialdemokraterna och vänstern i fråga om Författningsdomstol. Spelet kring FRA-lagen har annars tydligt visat behovet av en Författningsdomstol, men det tycker uppenbarligen inte s och v. Sedan försöker de göra troligt att de kommer att riva upp FRA-lagen om de kommer till makten efter nästa val. Det är något som inte stämmer.

Personvalet är en annan fråga, där man kan se att politikerna inte vågar släppa kontrollen till förmån för ett aktivare folk. Handlar det om dåligt självförtroende, eller ...? Det är i så fall väldigt sorgligt, eftersom det är hemligheten till framgång i relation till väljarna. Till grundlagsutredningens förslag får vi säkert anledning att återkomma, eftersom vi är många, som blivit rejält ”lack” när vi upptäckt att en liten klick i regering och riksdag kan köra över våra medborgerliga fri- och rättigheter utan en rejäl ”demokratibävning” i riksdagshuset. Där råder det jesuitiska förhållningssättet att ändamålet helgar medlet.

Därför har vi ett nytt uppror under uppsegling – det gäller sanktionsdirektivet IPRED1 där lobbyister för film-, musik- och bokindustrin dolda bakom beteckningen Antipiratbyrån nu fått fart på sina frontsoldater i form av biografägare, filmare, artister och författare. De har blivit vad man brukar se som nödvändiga i en lyckad kampanj d v s ”nyttiga idioter” för en industri, som inte vill anpassa sin produktion och distribution till det nya medielandskapet. Även om det finns positiva signaler om att Motståndet växer mot fildelarlagen, vilket SvD och Expressen skriver om, är det svårt att tro att Socialdemokraterna och Centern klarar av den pedagogiska utmaning, som ligger i att förklara för Våra Gårdar och Folkets Hus bio att deras information om fildelningen, som förklaring till en eventuell nedgång i antalet besök, inte stämmer med den forskning som finns.

Andra som skriver om IPRED1 utifrån ett helt nytt perspektiv är MinaModerataKarameller; som upptäckt att engagemang i Folkpartiets nya grupp Liberati med Alexander Bard i spetsen är att engagera sig för IPRED1, varför Mary hoppat av istället för att vänta på att bli utslängd, vilket hänt Oscar; MiNimaliteter, som delger oss sin mejlväxling med Alexander Bard – något i mitt tycke oerhört intressant att få ta del av, samtidigt som jag undrar om Liberati verkligen är ett snilledrag. Sett i det ljuset tar jag del av Alexanders debattinlägg i SVT Opinion; Olof, som tycker att det är tråkigt att Camilla blivit insnärjd i detta spektakel, vilket jag instämmer i; Jens O, som bl a skriver om upprättslobbyns attityder till anhängare av Open Source och nyttjare av fildelning för att sprida sina egna verk; Andra sidan, som undrar om inte fildelning är en sund reaktion mot lagar som går upphovsrättsmaffians ärenden; samt Svensk Myndighetskontroll, som noterar att det finns och alltid kommer att finnas de som med näbbar och klor försvarar det som är och det som har varit istället för att se framåt och tänka, vad kan det bli!? Det är min ingång i denna sak och dessutom håller jag med Michael att det är helt fel att upphovsrättslobbyn ska få laglig rätt att sköta rättsväsendets sak. Där kan jag se att Alexander Bard inte biter den hand som föder honom - att profilera sig som en progressiv kraft i politiken är inte svårt för en kändis, som både politiker och mediamänniskor vill frottera sig med. Intressant.

3 kommentarer:

Anonym sa...

FRA/ Åkesson vill ha en ventil.

Klart majoriteten ska ge pojken en ventil.

Vi upplysta inser ju att en domstolsliknande organisation kanske arbetar för långsamt i förhållande till Åkessons önskemål.

Klart han kan/bör få "godkännande" i efterskott.
Avslag torde/borde vara en okänd kvantitet, spec i efterskott.

Nu klarar Sovjet av ett krig på fem dagar, och så kommer de upplysta med en massa regler, hur stämmer det.

Källa Sv radio 1230. i dag
/Majoriteten rules

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag vill tuta för Medborgartutan och diskussionerna som Olof Bj intitierade här o hos mig för ngn dag sedan.

Oooooojjj, skulle lägga in länken här med då började antivirusprogrammet skrälla o poppa ut dussinet varningar för trojan. Och så gick det inte att kopiera länken heller...

OLOF... kolla upp.
Är FRA ute o sabbar... o hoppas få tillstånd till vad de gjort om ett år eller så.

Gun Svensson sa...

Anonym: Ja, GD är rätt bortskämd med att få som han vill. Men det är inget att förvåna sig över med det stuprörstänk som styr riksdagens arbete. Horisontellt viktiga spörsmål som medborgarnas fri- och rättigheter samt rättssäkerhet har inte en sportslig chans.

Lars-Erick: Jag såg det och har länkat både till dig och Olof i min senaste postning, där jag funderat vidare kring det jag tycker mig se när det gäller grundslagsutredningen. Här skulle det behövas ett journalistiskt grupparbete typ Kalla faktas och SvDs granskning av Kvinnoforum men här kring Författningsdomstolens för- respektive nackdelar och varför riksdagens ledamöter är så skraja för maktdelning.