tisdag 16 februari 2010

Debattinlägg i Aftonbladet.

Ser att det debattinlägg som Sandra Grosse, Anna Troberg och jag skrev ihop efter händelsen med polisingripandet vid T-banestationen Hornstull nu publicerats i Aftonbladet. I lördags skrev jag även ett blogginlägg Vågar vi hoppas på förnuftets seger? Sedan de berörda poliserna nu gjort en egen anmälan i saken, ser det inte särskilt ljust ut, men jag utgår från berörda chefer tänker sig för och inte gör saken värre. Den som lyssnar på den återskapade dokumentationen inser att det som sker inte är OK. Det ska bli mycket intressant att följa hur berörda chefer hanterar den uppkomna situationen. Scaber Nestor kompletterar bilden med vad som hänt efter det att vi gjorde vårt debattinlägg.

Skänker en tacksamhetens tanke till Lars-Erick för hans inlägg.

Intressant.

7 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Det är ju bra att ni börjar komma in i papperspressen alltmer. Spec bra på det är ju du, farmor.

Kan nämna att en av mina bloggtexter på t-banetemat/polisens maktmissbruk idag är publicerad (i aningen omarbetat version) i Piteå-Tidningen.

http://www.pitea-tidningen.se/debatt/artikel.aspx?ArticleId=5185969

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick: Jättebra att du agerar i saken - det behövs verkligen en opinion. Undrar varför alla justa poliser tiger still? Det är ohållbart i längden.

Anonym sa...

Hej.
Vad menar du med att närmaste chefer inte ska göra saken värre?
Det är inte polisens (och därmed inte "närmaste chefens") sak att driva frågan till en bedömning i rätt (det faller på utredningsledaren; i normalfallet en åklagare). Polisen har att presentera bevisning, för och emot utsaga, till utredningsledaren. Utan att ta ställning i sak.

Om du hävdar att det är närmaste överstående polischefs sak att värdera påstådda fakta i ärendet så är du inne på en rätt så brant ändåmålsglidningsbacke i din argumentation.

Man kan trots allt rimligen förutsätta att det inte är så att vid ärenden gällande utpekade polistjänstemän att det är de utpekades närmaste chef som huvudsakligen bistår utredningsledaren vad gäller bevisframtagning.
Å andra sidan är det här den svenska polisen vi har att göra med, så det är inte heller uteslutet och ingen är förvånad om det vore praxis med sådant delikatessjäv.

Mycket göms i Slasken.

Gun Svensson sa...

@Anonym: Att rättvisan ska ha sin gång är självklart. Vad jag talar om är det förhållningssätt som chefer anslår tonen för, när de i snacket med sina medarbetare slätar över eller rent av berömmer ett dylikt beteende. Kårandan kan ta de mest förödande former.

Lars-Erick Forsgren sa...

Farmor. Jag såg faktiskt en liten kommentar hos tuggarna från en polis, som beklagade det hela, som verkade må illa. Men annars har jag inte sett några poliskommentarer som tyder på självrannsakan eller probleminsikt.

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick: Tror nog att debatten sätter sina spår både här och där. Såg att även Centerns rättstalesperson Johan Linander kommenterat saken.
http://johanlinander.se/blog/2010/02/13/vacker-manga-fragor/

Anonym sa...

Man kan ju alltid rösta så att Thomas Bodström kommer till makten. Han som hävdar att "poliser ljuger aldrig".
Kamelsilaren