söndag 26 december 2010

Den politiska maktens hållfasthetslära.

Nyss hemkommen efter julfirande hos goda vänner öppnar jag min dator och kollar av mejl och Facebook. Då nås jag av en rad meddelanden som gör mig nästan lamslagen – några av Wikileaks läckta ambassadtelegram talar sitt tydliga språk och såväl Rick Falkvinge som Hax och Michael Gajditza formulerar sig på ett sätt som gör att jag förfäras – är detta beviset på att Sverige idag är en lydstat till USA? Nyheter24 bidrar genom att belysa det hela. I Expressen ser jag ett upprop till stöd för Wikileaks. Copyriot skriver också och tycker att vi bör vara försiktiga med orden och påminner om att de intressen, som ligger bakom detta, är minst lika starka här hemma i Sverige som de är i USA.


Då gäller det att ha i minnet är det inte är upphovsmännen och dito kvinnor som står i främsta ledet, utan det är de företag, som har vad man brukar tala om ”närstående rättigheter”, som oftast står i frontlinjen. Det betyder att de köpt upp den ekonomiska delen av upphovsrätten, Deras intressen fanns inte med i Bernkonventionen förrän de, som medlemmar i WIPO, hade lobbat sig in där under 1960-talet och sedermera stärkt sitt inflytande sedan WIPO lobbats in under FN:s beskydd 1974. Detta borde det talas mycket, mycket högt om. Det är nämligen där och då som snedbalansen till nackdel för våra d v s allmänhetens intressen uppstår.


De, som hängt med, vet vad i den tekniska utvecklingen, som föranledde WIPO att verka för att stärka de närstående rättigheterna under just dessa årtionden. Vad jag kan se är alla dom, som äger de ideella rättigheterna, helt i händerna på de företag, som köpt upp den ekonomiska delen av deras upphovsrätt. Det är dessa företags företrädare som nu missunnar mig och andra möjligheten att i likhet med tidigare ta del av olika verk och prata med varandra om dem - innan vi bestämt oss för om det vi hört och sett kan vara värt att äga och betala för.


Det är naturligtvis förmätet av mig och andra att inbilla oss att vi skulle vara dom som kan vrida denna obalans mera i samklang med den allmänna rättsuppfattningen – att allmänheten ska ha möjlighet att ta del och prata om värdet av ett utbud innan ett köp kan bli av och då i en form som passar oss som kunder. Men, innan man tillmötesgått oss som enskilda kunder, är regeringen och branschen nu inne på en modell med avtalslicenser, som främst gynnar kollektiva lösningar. En teknik, som är väl lämpad för individuella lösningar, blir med regeringens goda minne kapad av företag med intressen i kollektiva paketerbjudanden.


Dagens läsning sönderfaller i minst två olika delar – dels bekräftelsen att Sverige slagit sina påsar ihop med USA, vilket jag hittills värjt mig mot och dels bekräftelsen att det öppna och fria internet är på väg att paketeras för att passa upphovsrättsindustrins intressen och att våra internetleverantörer ska göras ansvariga för trafikens innehåll. Såväl budbärarimmuniteten som nätneutraliteten är i allvarlig fara.


Är detta verkligen i hela folkets intresse? Var är alla de media, som har folkets uppdrag att granska makten? Är deras journalister själva så involverade i upphovsrättssaken att de inte klarar att reda ut begreppen för alla oss andra? Ja, jag måste medge att frågorna snurrar runt i mitt arma huvud och att jag just nu inte ser någon utväg. Inte blir det lättare att hänga med när jag läser Emma Opassande. Samtidigt kan det naturligtvis vara klargörande att inta regeringens ståndpunkt och syna saken även från det hållet. Men, nog tycker jag att regering och riksdag borde fråga sig vad som kommer att utvecklas hos ett folk när upphovsrätten med dess närstående rättigheter tillåts lägga sig som en våt filt över allt modernt samhällsliv. Om Moderaterna tror att de kan abdikera från sitt ansvar för en samhällsutveckling i takt med tiden, bara för att Piratpartiet inte kom in i riksdagen, tar de gruvligt miste. Arrogans och ignorans är för ett samhällsbygge vad brist på kunskap om hållfasthetslära är för vilket husbygge som helst. Socialdemokraterna håller på att lära sig detta den hårda vägen. Undrar hur länge det dröjer innan Moderaterna inser att den saken även angår dem? Övriga som skriver är Alliansfritt Sverige; Kulturbloggen; Anna Troberg; och avslutningsvis Badlands Hyena. SVT rapporterar och SvD skriver om att Julian Assange tecknat ett kontrakt på en bok för att få råd med sitt försvar och att hålla Wikileaks på rätt köl.

Intressant.

8 kommentarer:

Googles utvecklare är idioter sa...

Mycket bra artikel. Länkad.

Sofia sa...

Fullständigt obegripligt. Inte länkad.

Gun Svensson sa...

@Christer: Tack! Det känns uppmuntrande.

@Sofia: Det kan bero på att jag saknar förmågan att förklara hur det kommer sig att företag, som köpt upp rättigheterna till detta tidsbegränsade monopol (som upphovsrätten de facto är), lyckats att både stärka sina rättigheter i Bern-konventionen, ett EU-direktiv och svensk lag samt förlänga skyddstiden för detta monopol från 25 år till livstid +70år. Detta under en teknisk utveckling då såväl produktion som marknadsföring och försäljning sker under mycket kortare tid än då för 300 år sedan när skyddstiden var 7 år med en möjlighet till förlängning med ytterligare 7 år. Varför detta monopol utvecklats i denna riktning är så egendomligt att det borde ha granskats av media i mycket större utsträckning. Detta parallellt med artiklar om den kreativa människan samt hennes beroende av impulser från andra i en eller annan form. Till detta kommer sedan allt det utbyte människor emellan som leder till att vi emellanåt är beredda att betala för olika upplevelser.

Dennis Nilsson sa...

"Arrogans och ignorans är för ett samhällsbygge vad brist på kunskap om hållfasthetslära är för vilket husbygge som helst."

Lustigt, ur ett positivt perspektiv, detta låter som ett agitationstal från början av 1900-talet, förslagsvis av Karl Staaff.

Som bekant var Karl Staaff politisk ledare för den svenska rösträttsrörelsen.

Sverige var det sista skandinaviska landet att införa allmänn rösträtt. Först 1945 fick alla rösträtt i Sverige.

Gun Svensson sa...

@Dennis: Tack, tar det som en komplimang. Annars var det en tekniker som i början av 90-talet pratade mycket initierat om hållfasthetslära för broar och byggen, när jag försökte förstå begreppet virtualitet i samband med resonemang om människors agerande i en organisation. Något som jag då tydde till "krafters spel när balans skapas i ett system". Men jag grunnar fortfarande på vilka komponenter som hållfastheten i en demokratiskt väl fungerande organisation är beroende av. Visste jag det vore mycket vunnet :).

Maktfaktor sa...

Har ni läst detta?
http://www.dn.se/nyheter/varlden/tyska-musiker-kraver-betalt-av-barn

jeffer sa...

@Sofia: Farmor Guns artikel och hennes svar till din kommentar är kristallklar!

Farmor Gun - du tar verkligen upp centrala aspekter kring den korrupta upphovsrätten. Det är något djupt sjukt med hela upphovsrätten och dess utveckling - framför allt de senaste 20 åren.

Att den inte utsätts för bredare kritik ger en otäck känsla av korruption och manipulationer. Att de politiker vi valt inte tar tillvara den vanliga medborgarens intressen, utan påverkas ensidigt av mäktiga särintressen.

Vad ska vi göra? Civil olydnad, lagtrots mm - kan vara nödvändigt till slut.

Men om man ska ge fred och samförstånd en chans, finns det någon öppning bland den etablerade makten? Samverka med likasinnade - exvis mp, v, liberaldemokraterna och andra? Har vi prövat det?

Gun Svensson sa...

@Maktfaktor: Utan att ha kollat upp saken kan jag tänka mig att t ex STIM redan har tecknat avtal med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för användning av upphovsrättsskyddat material i olika verksamheter. Men, här är det nog någon form av gruppavgift. Du kunde kanske kolla hos SKL hur detta är löst?! Sedan kan man fråga sig: - Vad skulle hända om personalen i förskolan skulle gå in för att lära barnen vilka sånger som det är fritt fram att använda utan att vara tvungna att betala extra avgifter?

@jeffer: Till medborgarnas tjänst för att granska den politiska makten finns public service media. Jag tror att det är där det har brustit. Journalister med sitt egenintresse i upphovsrätten har en barriär att ta sig igenom för att kunna se det som du och jag förespråkar d v s rejält kortare skyddstider, framförallt för de s k närstående rättigheterna. I ett demokratiskt samhälle är det ständigt pågående samtalet grunden för all förändring. Sedan må vi samverka med alla som insett att en demokratisk samhällsutveckling kräver en balans mellan de goda krafter som det kapitalistiska systemet bärs upp av. Girighet är som en del andra "dödssynder" av ondo.