onsdag 9 februari 2011

FRA kan inte kollas - Är någon förvånad?

I nyhetsrapporteringen fladdrar det allvarliga meddelandet förbi – ett par allianspolitiker uttalar sin besvikelse över Signalspaningskommitténs rapport där det visar sig att dessa granskare inte kan granska FRA. Här Sveriges Radio, Ny Teknik och SvD. Ny Teknik skriver också om att socialdemokraterna idag protesterar mot att ”Signalspaningskommittén inte fått förlängt mandat att utreda integritetsskyddet i FRA:s, Försvarets radioanstalts, signalspaningsverksamhet”. Är någon förvånad? Det var faktiskt rätt många som såg det som hände i riksdagen som ett skådespel där resultatet bara kunde bli ett – att svenska folket fördes bakom ljuset.


Det är möjligt att Fredrik Federley (C ) inte förstod att han blev en nyttig idiot för skickliga maktspelare i kretsen kring statsministern och försvarsministern, men jag har svårt att tro att Annie Johansson (C ), denna skärpta ambitiösa tjej, inte begrep att det spel, som pågick, bara var luftpastejer för att rädda alliansen och dess regeringsduglighet. När det hände insåg jag att hon var beredd att hålla god min för att ligga bra till framförallt hos ledningen längre fram. Karriären var viktigare än att leva upp till partiets Öppenhetsmanifest, vilket man tidigare gått till val på. Piratpartiets Michael Nilsson ställde i början av 2009 en berättigad fråga: - Vad ska man med Centerpartiet till? För min del blev det, som då hände, en ögonöppnare, som i oktober 2009, dagen efter riksdagens beslut om de s k förbättringarna, ledde till en anslutning till Piratpartiet.


Lars-Erick konstaterar att FRA-kompromissen fixades genom lögner och refererar bland annat till Camilla Lindberg och Mark Klamberg. Den senare är som vanligt glasklar i sin analys. Tingeltangel var bara tingeltangel, skriver Hax; MinaModerataKarameller noterar att Klistret torkar på det ena plåstret efter den andra; Anders S Lindbäck konstaterar FRA-lagen kan ej granskas. Dagen innan hade Emma Opassande funderingar kring varför FRA är värre än Facebook. Staffan Danielsson visar i sitt inlägg att vi verkligen kan tala om den obotfärdiges förhinder. Men, han var väl en av de aktiva konstruktörerna bakom de ”14 tunga förändringar som genomförts”, varför inget annat var att vänta.


Per Agerman har mot bakgrund av det som pågår i Egypten och runt klotet, synat telekomjättarnas roll i det som sker. Det är inte heller något som förvånar. För en del är möjligheten att tjäna pengar viktigare än allt annat.

Intressant.

3 kommentarer:

Jakob sa...

Det är ju betecknande att såväl V som MP saknat representanter i Signalspaningskommittén. Det är FRA:s förlängda armar i statsapparaten som har sett till detta. Varken vänster- eller miljöpartister är betrodda med att hantera statshemligheter.

Men jag är förvånad över att de inte tar bladet från munnen och ryter ifrån. Detta är ett ypperligt tillfälle.

FRA har så här långt lyckats manipulera politikerna. Tidigare FRA-medarbetare finns såväl i regeringskansliet som i riksdagen. Alla de föreslagna förändringrarna, de 15 punkterna, clearades först med FRA:s ledning.
FRA har också ytterst tillfredsställt en annan uppdragsgivare i västlig riktning.

Så trevlig kan svensk demokrati se ut ibland.

Lars-Erick Forsgren sa...

Belysande rubrik!
Bedrövligt att mediadebatten tydligen genast kom av sig.

Även om jag förstår att för ögonblicket känns Egyptens framtid mera aktuellt.

Gun Svensson sa...

@Jakob: Ja, och sedan vill UD genom biståndsminister Gunilla Carlsson ut i världen och lära andra. En regering som själv uppträder med stor misstro mot folket, ska lära andra – jag skrattar på mig. Hon började med ett utspel i Expressen den 21 januari enligt regeringens hemsida http://regeringen.se/sb/d/14190/a/159459 Det följdes av ett pressmeddelande från UD den 10 februari http://www.sweden.gov.se/sb/d/14389/a/160879 med relativt stort genomslag via TT i olika media. Dagen därpå fanns inbjudan på Moderaternas hemsida med uppmaning till intresserade att presentera sig och bidra med idéer fram till den 24 februari. Undrar vad som finns i den byrålådan?

@Lars-Erick: Egypten ja – som du ser i mitt svar till Jakob här ovan är UD och biståndsministern inte sena att utnyttja den situationen.