fredag 11 februari 2011

Bistå andra i konsten att bedriva dubbelspel?

Igår spetsade en god vän öronen och undrade – hörde hon rätt? Ringde och undrade hur jag hade uppfattat det hela. Det handlade om biståndsminister Gunilla Carlssons utspel om att lämna bistånd till nätaktivister, vilket med tanke på regeringens åtgärder för att via FRA övervaka och kontrollera svenska folkets aktiviteter på internet var nyhetsinslaget häpnadsväckande.


Då jag hade haft annat för mig blev det till att googla efter nyhetsinslaget och då häpnar jag inför ointresset att belysa detta ur andra synvinklar än ett biståndsperspektiv: SvD Näringsliv; DN; SVT Rapport; Expressen; NSD; Veckans Affärer; Realtid.se; Östran; Senaste nyheterna; Presskontakt.se; och UD-bloggen. Pressmeddelandet från Utrikesdepartementet följs upp på Moderaternas hemsida där inbjudan till möte den 10 mars 2010 noteras och ”Har du idéer och vill delta? Mejla oss på UD och berätta hur du vill att informations- och kommunikationsteknologi ska användas för att stärka frihet och demokrati i utvecklingsländer. Mejla dina idéer och en presentation av dig själv före den 24 februari till: openaid@foreign.ministry.seAllt applåderas av Jarl Hjalmarson stiftelsen som driver kampanjen Befria nätet. Låt oss anta utmaningen att bidra med frågor hur man tänker när man tror att den regering, som själv uppträder med stor misstro mot sitt eget folk, har något att lära andra!


Idag slår UD på stora trumman och Piratpartiets ledare Anna Troberg tar tillfället i akt att hos SVT Debatt göra en tillbakablick samtidigt som hon naturligtvis med tillfredsställelse noterar att Carl Bildt ibland pratar som en piratpartist. Men, jag tycker mig nog se att både Gunilla Carlsson och Carl Bildt mest talar med kluven tunga.


Tack vare sökmotorn Google fann jag också att inget är nytt under solen. Ny Teknik skrev redan i maj 2004 om Sidas satsning på bistånd genom IT. Trist bara att det är lättare att se Informations- och Kommunikationstekniken som en viktig beståndsdel i demokrati och mänskliga rättigheter långt borta än här hemmavid.

Intressant.

1 kommentar:

Lars-Erick Forsgren sa...

Ser att du grävt vidare betr Gunilla Carlssons utspel... Och jag kan bara instämma i att det är märkligt att inte "de" ser att de talar med kluven tunga. Visst är det bra att stimulera det fria ordet och demokrati t ex gm internet i utvecklingsländer. Men så kapitalt bortse från vad de gör här hemma. Har de helt förträngt FRA-lagen? Eller förmår de inte inse vad de gjort och får kortslutning i hjärnan när någon nämner ordet?