tisdag 15 februari 2011

Polisen har bevis – folkbildningen är gravt eftersatt.

När jag läser OlofB:s blogginlägg med anledning av artikeln i SvD, har jag svårt att tro mina ögon. Följer hans länk och kan med egna ögon se hur Rikspolisstyrelsens jurist tolkar och tillämpar Sveriges lagar. Skrämmande. Men det allra svåraste att ta in är att nästan 90 procent av de drygt 2 tusen som läst artikeln tycker att det är helt OK att polisen hänger ut misstänkta gärningsmän på sin hemsida. Nyheten finns i en rad andra medier – DN; DN; Norrbottens-Kuriren; Ekot och TV4 Play.


Vid närmare koll visar det sig att det hela började redan i augusti 2009, när Polisen i Skåne hade börjat lägga ut bilder på misstänkta på den egna webbplatsen. Då visade det sig att fler polisdistrikt ville följa deras exempel. Datainspektionen yttrade sig och menade att sådan publicering kunde godtas endast i undantagsfall och ansåg att saken kräver en lagreglering varför de sände sitt yttrande till Justitieutskottet. Att polisen och Beatrice Ask inte har några betänkligheter, utan syndar på nåden, förvånar mig inte. Men svenska folket?! Ser man sig verkligen som folkpoliser? Det som händer blir det yttersta beviset på att alla de pengar som staten och kommunerna satsat och fortfarande satsar på bildningsförbunden, uppenbarligen kastas i sjön.


Ett lands rättssystem visar graden av respekt för mänskliga rättigheter. Men om folkets rättsuppfattning degenereras har vi, som det ser ut, ytterst få politiska företrädare som visar respekt för det förhållningssätt som Oskuldspresumtionen kräver. Måste fundera på om jag ska ta på mig jobbet att kolla hos studieförbunden vad det gjort för att öka kunskapen om denna grundbult i vårt rättssystem. Men också om det inte är hög tid att erbjuda landets ”Kalle Blomkvistare” kompetensutveckling, om det nu är så att polisen inte klarar sitt jobb utan deras hjälp. Rätt intressant förresten att allt fler verksamheter inom de skattefinansierade verksamheterna, behöver allt flera mer eller mindre ideellt arbetande medborgare och andra engagerade i civilsamhällets organisationer.


Annars arbetas det för att öka trycket på politikerna. Jan Rejdnell håller ångan uppe när det gäller att hålla i minnet hur det gick till när vi begåvades med den övervakning som FRA fått politikernas tillåtelse att ägna sig åt. Lars-Erick bidrar med kompletteringar sedan han läst vad Rejdnell skrivit. Jan Rejdnell satsar på det nya partiet Liberaldemokraterna och min kvalificerade gissning är att allt fler som börjat fråga sig var Folkpartiet står när det gäller liberalismen, kommer att följa Jans exempel.


Läser hos Albin Ring Broman och Hax att den goda moralens väktare nu gör framstötar i EU-parlamentet där Folkpartiets Cecilia Wikström i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, LIBE, nu vill pådyvla EU censur av internet med barnporr som bräckjärn. Torbjörn Jerlerup visar det absurda i dagens svenska lagstiftning. När jag själv, mot bakgrund av Rikspolisens förfärande bilder på en utnyttjad baby, uttryckt att det varit OK med den här typen av censur, har jag mötts av frågan: - Skulle det vara OK med censur av bilder på en skadad baby utsatt för annat våld än detta med sexuell anknytning? Måste medge att jag blivit svaret skyldig, eftersom jag kommit till en smärtsam insikt att det är ogörligt att inta en balanserad hållning i frågor som har med sexualitet att göra. Inte minst mot bakgrund av Assange-affären, feminismen och #prataomdet.


När det gällde de förfärliga Arboga-bilderna var det tidigt min uppfattning att Tingsrätten gjorde fel som inte använde sig av sekretesslagen och hemligstämplade dem med hänsyn till de anhöriga. Där och då blev det tydligt att journalister ansåg sig ha större legitim rätt att ta del av sådant material än skribenter i bloggosfären, varför många journalister tog tillfället i akt att ondgöra sig över publiceringen på nätet, samtidigt som de orerade om att en sekretessstämpel var ett hot mot deras yrkesutövning. Men, nog var det något av ett ödets ironi att materialet inte fick någon större spridning på nätet förrän TV4 i ett nyhetsinslag och på redaktionens Politikerbloggen offentliggjorde att det fanns ett anslag om dem på The Pirate Bay! Det var rätt intressant att notera att ytterst få journalister gjorde en research för att förklara torrent-trackern The Pirate Bays roll som teknisk plattform för material, som användare ville dela med sig av till varandra. Indignationen fick däremot rätt stort utrymme och spred sig som en löpeld i bloggosfären. Framförallt bland kvinnor, som upprördes när en talesperson för TPB irriterat försökte förklara att hans uppgift inte var att censurera dem, som använde sig av torrent-trackern. En tillfällighet som såg ut som en tanke var att TPB redan hamnat i hetluften sedan Antipiratbyrån startat den rättsliga processen mot dem för att de tillhandahöll teknik som användarna kunde använda för fildelning.


När jag tänker tillbaka på hur lätt det var att misstänkliggöra Piratpartiet i valrörelsen och det som hänt sedan dess tycker jag mig se att vi kvinnor, både i sociala och andra medier, har lättare att fara iväg bortom all sans och balans när det gäller 1. barn och 2. sexualitet samt 3. drabbas av mental kortslutning när gäller kombinationen barn och sexualitet. Därför är det nog ingen tillfällighet att Beatrice Ask, Cecilia Malmström och Cecilia Wikström så gärna går censurivrarnas ärenden. Trist dock att de är så förblindade av sin mission att de inte ser farorna på den väg, som de slagit in på. På datainspektionens webbplats kan vi läsa en rapport om 75 lagförslag och händelser påverkade den personliga integriteten 2010 samt deras yttrande över Yttrandefrihetskommitténs förslag. Både rapport och yttrande innehåller information som borde locka till studier – Hallå folkbildningsansvariga: - Det är dags att gå ut och missionera för ökad kunskap kring Sveriges behov av yttrandefrihet och rättssäkerhet!

Intressant.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja undrar varför människor är så positiva till att brottslingar hängs ut. Kan det vara så att det inger en tillfällig känsla av att "jag är bättre än de"..?? Tråkigt isåfall,men kanske en fingervisning om allmänna psykiska tillståndet hos många människor. Lycka till med missionerandet. Det behövs verkligen.

/P

Anonym sa...

Ni tror inte det handlar om vad Efterlyst, i samarbete med just polisen, pysslat med i 20 år då? D.v.s. försöka utröna identitet på skurkar på övervakningsfilmer. Där, f.ö., 70% identifierats. Alltså snarare än en 'Hall of skäms'. Fast nu i egen regi, med de fördelar det har. 21 distrikt och en herrans massa smärre brott det helt enkelt inte finns tid att göra inslag om. Om det vore stake i lokala nyhetsredaktioner kunde de vara behjälpliga i detta (och tittarsiffrorna skulle garanterat skjuta i höjden). Journalister tycks emellertid vilja ha monopol på att publicera ditten och datten; därav, antar jag, de ytterst märkliga artiklarna om detta. Jag kan ge mig tusan på att saken snart också görs till en "demokratifråga" eller nåt! Farmor är på god väg. Och Sarnecki svammlar på som vanligt ser jag [DN, länk två].)

Vadå "folkpoliser" och "Kalle Blomkvistare"? Polisen löser brott till mycket stor del m.h.a. tips och vittnesmål, varav just identifiering av skurkar på övervakningsfilmer är en del. Självfallet kan inte polisen göra sitt jobb utan, som det heter, tips från allmänheten. Tittar farmor ofta på CSI? hehe

Om en person filmas medan han begår ett brott är personen på filmen uppenbart skyldig, visst? Men givetvis blir det knepigare med bilder på personer som bara kanske är gärningsmannen; men då KAN man ju, om alls, efterlysa därefter, såsom potentiellt vittne eller liknande. Det är ju inte sällan polisen vill 'komma i kontakt med mannen med hatt som cyklade på Storgatan vid halvtio-tiden'; bara ett nöt antar därmed att mannen i hatt på cykel är gm.
Någon gång kommer det, garanterat, att bli fel, men hur blir det ett argument mot någonting alls (förutom möjligtvis dödsstraff då)? Du målar fan på väggen tycker jag.

Finns bild på skurken och polisen inte vet vem det är eller inte får fatt i honom, upp med bilden säger jag! Oavsett om det rör sig om snatteri i Ahmeds närlivs i Byhåla eller seriemord. Rättvisa skall skipas; skurken ska i möjligaste mån åka fast.


Anynym nr 1,
Du menar alltså på fullaste allvar att vanligt hyggligt folk inte har någon somhelst anledning att känna sig som varandes bättre slags människor än kriminella?

Lars-Erick Forsgren sa...

Till Anonym, ej P.
Jag råder dig att läsa dessa länkar.
http://olofb.wordpress.com/2011/02/16/varfor-denna-ilska/

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/02/skuldpresumtion-och-gillandet-av-fra.html

http://olofb.wordpress.com/2011/02/15/oskuldpresumption-ar-du-vid-liv/

Fösök åtminstone att skilja på begreppen övervakad, misstänkt och dömd.

Anonym sa...

Anonym2: Hej. Jag förstår ditt resonemang och håller delvis med dig. Jag tycker dock att oskuldspresumtionen måste gälla(skrev fel i mitt inlägg skall vara misstänkta istället för brottslingar). När jag skrev mitt inlägg så kände jag sorg över hur gärna människor i allmänhet vill gärna kategorisera andra människor och gärna prata illa om de bara för att de skall må bättre.Det ser man överallt på jobbet,skolan,parmiddagar osv. Sen finns det ju stor risk att detta spårar ut. Framtiden kanske det inte blir misstänkta som hängs ut utan istället människor som kan tänkas begå brott. Då tänker jag främst på INDECT.Vad vet jag..gränserna töjs hela tiden. Men för att svara på din fråga. Ja människor får absolut känna sig bättre än kriminella. Men för mig räcker det inte för att känna mig bra som människa genom att se ner på andra. Räcker det för dig?
/P

Emil Isberg sa...

Tänkte ge dig en länk till min blogg-post om arboga-fallet i anslutning till att förundersökningen publicerades. http://emil.isberg.eu/2008/11/06/arboga-barnen-eller-hur-man-missuppfattar-ett-domslut/

Emil Isberg sa...

Kan du rätta Webbaddressen i föregående postning?

Gun Svensson sa...

@Anonym/P Det bor en liten privatdeckare i en del av oss - själv kallar jag dem Kalle Blomkvistare efter hjälten i gamla ungdomsböcker. De borde kompetensutvecklas med bl a kunskap om oskuldspresumtionen som är en grundbult i vår rättssäkerhet.

@Anonym 2 Det våldsmonopol som polisen besitter förpliktar. Har förstått att de flesta polisdistrikt kommer att omge den här verksamheten med säkerhetsåtgärder, men ... efter att ha sett hur en del polisen kan uppträda som t ex vid Hornstulls tunnelbanestation har mitt förtroende för dem fått sig en törn. Sedan menar jag allvar att de som gillar att vara privatspanare borde få en ordentlig genomgång av bl a vad som avses med oskuldspresumtionen.

@Lars-Erick Tack för bidrag till informationen.

@Anonym 1/P Vi kan bara hålla andan och hoppas att detta inte utvecklar ett samhälle där angiveri blir ett sätt att djävlas med någon man tycker verkar mysko eller har ett horn i sidan på.

Gun Svensson sa...

@Emil Isberg Tack för länken. Jag kom ihåg det där kedjebrevet eftersom jag ägnade några dagar åt att gå runt till olika bloggare och berätta vad jag själv tagit reda på om The Pirate Bay och alla felaktiga påståenden om TPB:s roll i det hela samt effekten av TV4:s insats.

Hur menar du att jag ska rätta webbadressen? Inte annat jag kan se fungerar den.