Sedan detta blogginlägg skrevs har Christopher Kullenberg kommit med ett inlägg på Brännpunkt hos SvD, där han visar hur viktigt det är att skydda internetoperatörerna mot företag som köper upp kreatörernas upphovsrätter. Nog är det rätt märkligt att en grupp vars rättigheter skrevs in i Bern-konventionen så sent som 1967, fått politikerna att totalt abdikera från sitt ansvar att även ta tillvara den allmännyttiga aspekten på detta med upphovsrättens monopolställning. Upphovsrätten har funnits i 300 år, men det är först på senare tid 1967 och 1993, som politikerna tillåtit den att bre ut sig som ett ogräs. Sedan 1993 har skyddstiden genom ett EU-direktiv utökats till livstid +70 år. Från början var skyddstiden 14 år med hänsyn tagen till tiden för produktion, marknadsföring och försäljning. Av de skälen borde skyddstiden idag vara åtskilligt avkortad och fildelning för icke kommersiellt bruk tillåtas, som ett led i en framsynt kulturpolitik.
- - -
Såg tweeten där P3 förkunnande att polisen idag gjort en razzia hos internetleverantören PRQ i Solna, där bland andra Wikileaks servrar är inhysta. Hos Tomas Tvivlaren finner jag en del pusselbitar, som förklarar varför upphovsrättsuppköparna har sådan makt i vårt samhälle. Andra bitar får jag hos Copyriot, som visar rättsväsendets kopplingar till upphovsrättsbranschen. Eftersom Wikileaks här i Sverige tecknat avtal med Piratpartiet som lovat svara för Wikileaks serverkapacitet, har Piratpartiet naturligtvis ett intresse av att få veta omfattningen av detta tillslag. Med tidigare erfarenheter från tillslaget mot The Pirate Bay i maj 2006, då polisen tömde PRQ:s lokaler på rubbet, är det inte konstigt om många av oss befarar det värsta. Naturligtvis vill vi veta om där finns även intressen med Wikileaks som måltavla. Anna Troberg kommenterar och kräver att få veta vad som pågår och på vems uppdrag. Daniel Gustafsson tycker att vi i PP ska tacka för draghjälpen och Polisstaten visar att frågor om sans och balans infinner sig.
Aftonbladet, DN, SvD, Expressen, SVT, SR, Sydsvenskan, Västerbottens-Kuriren, IDG1, IDG2, Corren och en del andra media har nu information om vad som hänt hos PRQ. Om vi kan tro att PRQ:s talesperson är fri att säga sanningen, ville polis och åklagare veta vem eller vilka som använt ett par specifika IP-nummer under 2009. De kommer att få tillgång till ett par mejladresser eftersom PRQ inte har lagrat trafikdata. Inför våra häpna ögon bidrar rättsväsendet med bränsle i valdebatten. Det är polisen i EU:s centrum Belgien som knackat på hos oss i Sverige.
Från Christian Engström i Bryssel får vi annars signaler om att dokument om ACTA-avtalet läckt ut. Hax skriver om internets betydelse för entreprenörernas företagsamhet. Redan idag träffas hackare eller programmerare för att skriva kod till stöd för öppenhet och demokrati byggd på data, som olika offentliga aktörer offentliggjort på nätet. Illustrationer från den första tävlingen Codemocracy visar vad som väntar i den här vägen. Månne om någon kommer att skapa en websida där demokratiska och odemokratiska initiativ inom de politiska partierna kan listas under mandatperioden.
Scaber Nestor visar vad som händer när man inser att kryss på kandidat 42 på Folkpartiets lista inte kommer att få någon som helst effekt, då FP låst sin riksdagslista vid nr 35. I hans inlägg finns en länk till Åsiktstorped som har mer att berätta. Bland annat att samtliga stora partier har låst sina valsedlar. Hur många vet att det förhåller sig på detta viset? Alla som vill verka för större öppenhet och transparens borde visa detta genom att rösta på Piratpartiet. Bara genom att rösta med fötterna kan folket markera mot det, som partiernas ledning gör för att försvåra folkets inflytande.
1 kommentar:
Som vanligt klokt och insiktsfullt.
Och du (och Scaber N) har ju rätt. Partierna registrerar oftast bara ett visst antal kandidater. Det är dessas personröster som - eventuellt - kan få betydelse. Om det når de höga tal som krävs för att bryta rangordningen.
Skicka en kommentar