söndag 2 november 2008

Svenska eliten vaskar guld i USA, men hugger i sten i Bryssel.

Häromdagen poppade en tanke upp inför all exponering i våra media av valet av elektorer, vilka sedan i sin tur ska välja USA:s nästa president – håller vi på att bli en delstat?! Idag hörde jag i P1 om en norrlänning, som hört av sig och ställt frågan om redaktionen visste varför vi ännu inte fått några röstkort ;-). Sådan humor gillar jag. Public Service i Gomorron Världen går inte heller av för hackor. Inslaget om Sveriges Televisions satsning på USA-valet med intervjuer av KG Bergström och Eva Hamilton var grymt roliga. Läser också med god behållning Göran Erikssons söndagsanalys USA-medicin mot svensk kris i SvD. Av den kan man dra slutsatsen att hela den politiska eliten utvandrat i hopp om att kunna vaska fram guldkornen ur kandidaternas kampanjteknik inför valet 2010.

Det är dock frestande att tro att Göran Erikssons något skeptiska inställning till internet, som framgångsfaktor, är mera verklighetsnära: ”Så om internetanalfabeten John McCain blir USA:s näste amerikanske president? Då får de svenska politikerna och pr-strategerna åka hem och börja om”. Dessförinnan har han skrivit om USA, som de negativa kampanjernas förlovade land och att ingen av de svenska politikerna och företrädare för deras kampanjstaber, vilka följer valet på plats, offentligt vill erkänna att de intresserar sig för detta sätt att bedriva en valrörelse. Men Karl Roves besök i Sverige under Almedalsveckan vore väl helt bortkastade pengar i så fall. I den meningen tycker jag nog att bevakningen och diskussionerna om kampanjmetoder har ett värde. Vilken metod man väljer säger också något om kandidaters syn på väljarnas förmåga att genomskåda vad smutskastningen bär med sig i sin förlängning – inte bara för den som blir utsatt för den, utan också för samhällsklimatet i stort.

Nåväl, på onsdag morgon går startskottet för den analysen alldeles oavsett vilken kandidats elektorer, som avgått med segern i de olika delstaterna. Det enda vi kan vara säkra på är att svenska folket lär få genomlida en amerikaniserad valrörelse inför valet 2010, då bland annat grundlagsändringar kommer att vara aktuella. Men, dessförinnan får vi en första test inför EU-valet i juni nästa år. Ju mera jag lär mig om beslutsprocessen i EU, desto tydligare blir det att vi har långt kvar innan vi kan tala om en reell demokrati i den församlingen. De verkliga makthavarna är de av politikerna anställda tjänstemännen, vilka ingår i olika arbetsgrupper och där är landet Sverige en lilleputt i sammanhanget. Det visar hanteringen av tillägget Article 32a i Telekompaketet. Den minister och till denne hörande stab, som vill stärka sin position, kan inte vara alltför påstridig inför makthavarna från Frankrike och Tyskland.

Där gäller regeln att den, som har mest pengar att bedriva en lobbyverksamhet, där aktörerna inte drar sig för att utnyttja politikernas okunnighet om informations- och kommunikationstekniken, den vinner. Därför har lobbyisterna tillåtits att dra in frågor om informationens och kommunikationens innehåll i frågor om dess infrastuktur. Således pågår det en strid i Bryssel, där det är Åsa Torstensson och hennes stab, som ska hantera musik- och filmindustrins anspråk på inflytande över användarnas rätt till en rättssäker behandling i händelse av misstänkt fildelning. Hos Opassande fann jag en länk till BBC News, som visar hur oskyldiga drabbas – i detta fall av spelbolaget Atari. Skrämd av utpressningsbrev, har många i Danmark valt att betala istället för att våga stå upp för sin rätt. Den andra striden pågår i Sveriges riksdag om IPRED1, där Johan Pehrson (fp) är ordningsman i klassen. Hans avsikt är att vi ska få det lika osäkert ur rättslig synpunkt som alla andra inom EU, trots att EU-domstolen sagt att varje lands parlament inte behöver gå så långt som det föreslås här. Ur led är tiden, men vem är född att vrida den rätt igen!?

Andra som skriver om IPRED1 och fildelning är bl a Politruck, MinaModerataKarameller, Olofs blogg, Arvid Falk , ProjektPåRiktigt och Opassande, som också reagerat över att våra kulturskapare inte inser vartåt ”privatpolislagen”IPRED1 leder. Läs även Oscar Swartz:s brev till Åsa Torstensson om de förväntningar, som finns när det gäller Telekompaketet. Det ska bli intressant att se vilket svar han får. Jag är naturligtvis också spänd på vad hon ger mig för svar. Men han postning innehåller också en fundering om varför tidningarna inte är intresserad av det som pågår.

Ja, nog är det väl signifikant att så många, bl a DN skriver spaltkilometer om USA-valet, men att IPRED1 och spelet kring Telekompaketet i EU inte verkar intressera dem i någon högre grad. Kan det bero på att industrin, som lobbat fram lagen och som gjort sig råd med bl a en helsidesannons i DN idag, är den hand som föder dem på olika sätt?! Eller att många journalister även i andra tidningar – utan reflektion kring konsekvenserna – sympatiserar med andra innehavare av upphovsrätt, när de ser att deras egna alster – deras "tankemöda" – sprids av oss bloggare, utan att de får betalt för det. I likhet med industrin inser de inte att en länk i en blogg står för ett värde för dem – jag refererar till en tidning och en journalist, som jag tycker belyser en för mig viktig fråga. Jag ger dem PR. Har tidningen en funktion för att visa dessa länkar ges en möjlighet till tvåvägskommunikation, som jag föreställer mig kan ha ett värde både för journalisten och tidningen. En stillsam undran infinner sig: - Är det bara de, som funnit ett sätt att ta betalt sitt "tankearbete", som är värdefulla?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vaska guld i Sverige?
Sveriges Radio P1 låter meddela att allmännyttans hyror kanske/troligen kommer att öka med 270 sek per månad.

Alliansen har i sin godhet låtit meddela att pensionen kanske kommer att öka med 167 sek /månaden.
SLUTSATS?

Finns det någon statlig myndighet som publicerar var en fattigpensionär borde bosätta sig.

Hyror, livsmedelspriser, nära till Tysk vinbutik,kommunalskatt, kvalitet på åldringsvården,
Allt detta borde vägas in i ett livsindex. Kanske även brottstatistik borde tas med. Busar buset?

Varför kan jag inte vaska guld i Sverigen , jag saknar vägledande statistik
/Paavo, fattigpensionär

Anonym sa...

Har hittat en del av intresse hos Karl Sigfrid, när det gäller patent och upphovsrätt.
Det är dels att han har öppnat en wiki, i sann "nätanda".
Dels en fil från Forum För Småföretagarforskning [PDF]
Vilket innehåller en hel del av intresse. Sidan 10:

"Spridningen av de produkter och verk som omfattas av ett patent eller copyright blir väsentligt
mindre än vad den skulle ha varit utan dessa monopol eftersom den relativa köpkraftsnivån
och produkternas priselasticitet inte tillåter en vid spridning".

Citatatet skall givetvis, ses i sitt sammanhang och kontext. Men det finns mer av den typen av resonemang och hur det drabbar,
framförallt just småföretag(are). Samt då givetvis konsumenter.

Gun Svensson sa...

Anonym: I likhet med dig är jag en pensionär, som tvingas vända på slantarna och göra så gott jag kan av den tid som återstår. Det hindrar inte att jag engagerar mig i frågor som gäller något av större betydelse för mina barnbarn än för mig själv, d v s demokratiska fri- och rättigheter . Jag vill motverka att det i Sverige ska bli, som i en del andra länder, att vi måste bevisa vår oskuld; istället för som idag att en åklagare måste göra en utredning och leda i bevis att jag är skyldig till det brott som företaget påstår. Du väljer att engagera dig i andra frågor. Det är helt OK.

Jens O: Tack för tipset med länkar. Såg just inslaget i SVT där annonsen med biografer landet runt utgör anledning - vågar väl gissa vem som betalar ;-)

Anonym sa...

Eftersom Johan Pehrson, mer känd som gräsklipparen, numer har tagit över åsiktsproduktionen i Folkpartiet, är jag utan politisk hemhörighet.

Du lär själv ha råkat ut för Folkpartisten Gunnar Andrén och hans envetna försvar för FRA-lagarna.

FRA är värre än SD men vad göra.
/Ledsen Paavo

Anonym sa...

@Farmorgun:

"Såg just inslaget i SVT där annonsen med biografer landet runt utgör anledning"

Har missat något bra tydligen, men ska se den om den streamas över nätet.

Gun Svensson sa...

Paavo: Du är inte ensam om att vara lost i det politiska landskapet, men jag ser hoppfulla tecken på att något nytt håller på att växa fram, där människor från höger till vänster analyserar och bearbetar frågeställningar som riksdagen och EU-parlamentet håller på att lagstifta om. Med en inre kompass där man vet vem man själv är och vad man står för, behöver man inte vara insnöad och fyrkantig i mötet med andra oavsett vilken bostavsbeteckning, som de för närvarande anser sig stå nära. Fler som samverkar gör mer helt enkelt. Political Open Source Management, säger de politiskt medvetna yngre människorna här i bloggosfären.

Jens O. Helt klart är filmindustrin på hugget och sedan kommer väl musik- och bokindustrin med sina, som man brukar tala om i dessa sammanhang, "nyttiga idioter" att traska patrull.

K sa...

@anonym

Ja Gunnar Andrén har nog alla fått några knasiga mail från i FRA debatten.

Gun Svensson sa...

Kramer: Om du tänker efter så talar nu alla partistrateger om vikten av en bloggstrategi. Gunnar Andrén har tidigare än många andra använt sin blogg för att kommunicera med sina väljare. Problemet är att Gunnar A., i likhet med andra politiker, förväntar sig att vi väljare ska komma till honom, inte att han ska anstränga sig att hälsa på hos oss och ta del i det som vi sätter upp som viktiga punkter på den allmänna dagordningen. Därför blir hans frustration så stor - att t ex sådana som jag börjar lägga mig i en fråga, som han tycker att han pratat färdigt om. När vi dessutom har den dåliga smaken att "klaga", blir han skogstokig. Jag känner en viss förståelse för att han "far iväg", men, om han lät förnuftet styra mer än känslorna, skulle han inse att han gör sig själv en björntjänst.