söndag 20 december 2009

Bättre sent än aldrig?

Sedan barnbarnet och hennes tre tjejkompisar återvänt hem, har jag sovit ut och börjat återvända till livet på nätet. Har just gett upp tanken på att kolla vad som hänt på FB och Twitter sedan sist. Däremot måste jag kolla in Moderaternas inlägg på DN Opinion i torsdags och se vad de menar med att de ska jobba för en dynamisk upphovsrätt. Det talas om kursändring och det kan det nog vara för merparten av dem, som ofta talat om kopiering som stöld och inte haft en susning om Creative Commons License tidigare. Men för oss med förmåga att se bortom ordmassan, står det klart att det spårbyte som skett varit möjligt därför att Spotify och Voddler gör det möjligt att bevara den gamla modellen med en rad företag, organisationer och advokater, som ska ha sin del av kakan, medan en mindre del tillkommer artister och kreatörer.


PP:s Rick Falkvinge gör sitt bästa här och här för att vrida perspektivet i rätt riktning. Anna Troberg och Sagor från livbåten likaså. Noterar att Mårten Schultz är positivt överraskad, när det gäller den insikt, som sent omsider tycks ha sjunkit in i ledarskiktet – upphovsrätt är något annat än äganderätt. Nicklas Lundblad, som det alltid varit intressant att lyssna till och läsa inlägg av, tycker att det är en positiv artikel på flera olika sätt och förtydligar i ett särskilt inlägg poängen med avsägelse av upphovsrätten.


Det senare visar att tänkarmössan varit på och vridits åtskilliga varv med en avvägning mellan det som är önskvärt och det som kan antas vara möjligt. Det är väl kring just detta senare som striden stått det senaste året. Otåliga internetanvändare, många idag medlemmar i Piratpartiet, har en vision av ett helt nytt digitalt samhälle, vilket i åratal motarbetats på det grövsta av såväl politiker som upphovsrättsindustrin med dess advokater. Nicklas Lundblad förefaller vara en pragmatiskt lagd person, som med sina erfarenheter av it-världen, söker efter öppningar och möjligheter. Men, frågan är om det inte är för sent påkommet av Moderaterna, främst med tanke på den bild av laglöst land, som byggts upp av alliansens ledare och deras vapendragare i samband med tillkomsten av FRA-lagstiftningen och IPRED. Detta i motsats till det internet, som många användare har en vision av.


Johan ”Mitt i steget” Westerholm kommenterar, men anser sig ha för begränsade kunskaper om upphovsrätten för att kunna värdera om Moderaternas intresse i saken har något värde. Utifrån egna erfarenheter tillmäter han Piratpartiet betydelse, när det gäller att inse frågans vidd och sedan han bland annat läst Rick Falkvinges kommentarer återkommer Johan i saken och ger i förbifarten Kent Persson (M) en törn. Inledningsvis tror Kent att detta utspel kan rubba Piratpartiets möjligheter att samla de krafter, som vill se ett fritt internet, men Kent är inte sen att bolla tillbaka. Noterar att de båda från var sitt håll betonar Piratpartiets betydelse för övriga partiers ökade kunskaper. Men, jag är rädd för att det intresse, som S och M visar, kan bli till intet förpliktande munväder ifall detta inte får ett genomslag i valet 2010 genom Piratpartiets inträde i riksdagen. Mark Klamberg skriver om att FP :s landsmöte beslutat verka för en utredning om en ny upphovsrättslag och välkomnar M:s inspel. Även om alla andra partier sent omsider visat intresse för en mer positiv syn på internet, har jag en stark känsla av att de trots allt ligger på ett avsevärt avstånd från Piratpartiets. Men jag kan hålla med Mathias Klang - innan vi kommer dit är det tid för en kort paus för att slås med häpnad att förändring faktiskt håller på att ske här och nu.


Kan naturligtvis förstå MinaModerataKarameller och Karl Sigfrid, som verkligen baxat sitt parti i den här riktningen – självklart har de anledning att vara glada. Först har det suttit fast, sedan har det suttit ännu fastare och sedan har det ... Och helt plötsligt lossnar det. Sedan får den som lever se hur långt det håller. Mattias Andersson ger röst åt många pirater, när han skriver att detta utspel handlar om populism. Själv tror jag att merparten av moderaternas arbetsgrupp har ”rent mjöl i påsen”, men med tanke på var många moderater står i frågan, ser jag att de har ett styvt jobb framför sig att först övertyga sina egna partivänner och därefter sina väljare. Piratpartiet har fördelen av att ha legat på rätt kurs redan från start.

Intressant.

6 kommentarer:

AquaVera sa...

Så sant som det är skrivet "Farmor"

Anonym sa...

Nej jag anser inte att det lossnat och tror inte att de har rent mjöl i påsen. Sorry, men det går helt enkelt inte att ta ett sådant parti på allvar. /Anders

Anonym sa...

Moderaterna har ju redan deklarerat:
"All makt över folket"
Knappast troligt att de skulle ge oss annat än halvmesyrer för att pimpla röster.

/Smen

Mary X Jensen sa...

Som moderat och deltagare i den grupp som arbetat med olika internetfrågor kan jag försäkra att det handlar om steg framåt.

Anders (omfrihet) sa...

@Mary:
One step up and two steps back?

Ledsen Mary. Som tidigare moderat kunde jag inte motstå frestelsen när tillfälle gavs att citera "kungen".

Gun Svensson sa...

@AquaVera: Sant och sant? Mera ett försök att fånga den bild jag fått av att gå igenom vad som skrivits. Tack för din respons.

@Anonym/Anders: Du gör dig själv en otjänst om du så enkelt avfärdar det parti, som för närvarande regerar landet. Jag tror inte att det är så enkelt att all klokskap samlats på ett ställe och att Moderaterna dränerats i motsvarande grad. Däremot finns det fortfarande hinder för dem att övervinna, men detta finns på flera håll.

@Anonym/Smen: Har ingen anledning att gå i svaromål, men jag tror att man säger något om sig själv om man alltid tror sina meningsmotståndare om enbart illvilja eller som här att alla i gruppen drivits av ett taktiskt resonerande. Det senare finns för övrigt vad jag vet i rätt stora portioner inom alla partier, utan att det för med sig särskilt mycket gott. Ett nödvändigt ont när man har att göra med ett sovande folk, eller hur man nu försvarar sin "krigsplan"?

@Mary: Jag tror mig veta att du är ute i de ädlaste avsikter och tycker att du har rätt att gotta dig åt den stund, som Mathias Klang skrev om. Men sedan vet vi båda att färden inte alls är över bara för att släden lämnat portföret. Själv är jag övertygad om att ett återfall i gamla spår kommer att ske om inte PP håller i hela vägen fram till valurnorna och tar sig in i riksdagen.