onsdag 16 december 2009

Här flyttas gränsen mellan demokrati och förtryck?

Under det klimatmöte, som pågår i Köpenhamn, pågår ett krig mellan den danska polisen och hitresta miljövänner från när och fjärran. Skrev igår ett inlägg Den som sår vind får skörda storm, då jag tycker mig se att polisen tagit hårdhandskarna på, i takt med att det etablerade samhället signalerar att detta är den enda framkomliga vägen i försvaret av demokratin. Men det är hög tid att diskutera om demokratin bäst försvaras på detta sätt.


DN, SvD och Politiken.se rapporterar. Här hemma frontar Folkbladets politiske redaktör Vidar Andersson med Lymmellagen något för Sverige. Han var tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna åren 1991 – 1998. Andreas twittrar och Anna Troberg anropar på Facebook – läs Elin Grelssons blogginlägg This is what democracy looks like! Hon var med vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 och vet hur det känns att bli utsatt för polisens brutalitet och hur det sätter spår. Därför ger hon nu röst åt några av de ungdomar som råkat illa ut i Köpenhamn. Kommentarerna talar sitt tydliga språk – alla demonstranter dras över en kam och ”vän av ordning” tycker att demonstranter – om de vill undvika polisens brutalitet – måste ta ansvar för ordningen bland alla andra demonstranter.


Om dessa ”ordningsmän” menar allvar måste man fråga sig vilken roll polisen ska ha? Igår sydde polisen in en talesperson för en organisation från Tyskland, idag har svenska ungdomar fått smaka på Danmarks modell för försvar av demokratin. Uppenbarligen är taktiken att slå till mot ditresta demonstranter. Igår skrev jag: ”Den som sår vind får skörda storm. Om inte fredliga demonstranter möts med respekt av såväl polis som politiker och press, går vi mot ett mycket hårdare samhällsklimat, där våldet kommer att eskalera. Förstår att politiker tror sig kunna tämja den upprorslusta, som detta föder och göder, men idag är det möjligt att sprida ord och bilder från ”stridszoner”, som gör att Föräldrar mot polisbrutalitet och andra empatiska människors engagemang mot polisbrutaliteten vinner terräng. Inte minst för ordningsmaktens eget bästa, måste de tendenser till hårdare tag, som tidsandan påbjuder, motverkas.” Elin Grelssons blogginlägg är ett exempel på att ord har makt, om den som skriver är trovärdig. Nerd Life Deluxe ser att nya stenkastare skapas just nu och jag förstår inte hur strategerna inom polisen tänker. Isobel är som vanligt skarp i sina iakttagelser. Opassande undrar varför det är så accepterat att vara så fördomsfull när det gäller unga människor. Ja, som vanligt är det tydligen mera intressant att fördöma den lilla klick, som missköter sig (utan tanke på att fråga sig varför), än att uppmärksamma alla klipska och engagerade ungdomar.


Avslutar med en liten runda: MinaModerataKarameller uppmärksammar hur en politikers tankar kan landa i märkliga förslag. Själv såg jag ett eget exempel här hemmavid i går, där helt felaktiga siffror utan källkontroll blivit underlag för en riksdagsmotion. Sagor från livbåten ger oss ett annat exempel. Mark Klamberg har funnit en artikel där det sägs att USA och Ryssland samtalar om internetsäkerhet. Intensifier skriver om datalagring och vad loggfiler kan berätta. Mathias Klang berättar att Mikael Nilsson, StoppaFRAlagen.nu, ikväll föreläser om signalspaning.


Intressant

10 kommentarer:

N sa...

"Igår sydde polisen in en talesperson för en organisation från Tyskland" Han uppmanade folk att bedriva olagliga handlingar. Om han verkligen brydde sig om klimatet så skulle han ha uppmanat till en fredlig demonstration för att få fram miljöbudskapet... Varför hörs bara kritiska röster mot polisens agerande men inte mot de demonstranterna som blev stoppade med en lastbil full av gatsten?

Om inte folk vandaliserade och hotade mötet så skulle ju inte polisen ens behöva vara vid platsen. Gäller inte politikernas mötesfrihet? :)

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja farmor, fredliga demonstranter ska inte stoppas.

Våldsverkare är en annan sak. Men detta med att se folk som kollektiv verkar breda ut sig allt mer.
Rädsla.

Anders_S sa...

Apropå Göteborg 2001:

http://www.zaramis.nu/blog/2009/12/16/i-praktiken-finns-lymmelpaketet-i-sverige-ocksa/

Tadzio är från Sverige, dvs han bor här men är urpsrungligen från Tyskland.

Gun Svensson sa...

@N: Självklart gäller politikernas mötesfrihet! Men, att ge sig kollektivt straffa människor som inte gjort sig skyldig till något brott utan kan "tänkas vara på väg" är inget rättssäkert agerande utan direkt kontraproduktivt när man utsätter unga människor för en hantering avsedd att knäcka deras demonstrationsvilja.

@Lars-Erick: Ja, det är just den kollektiva bestraffningen som oroar. Att utsätta demonstranter för sådan behandling göder allt annat än fredliga känslor. Den som inte hatat tidigare riskerar att fastna i ett polishat, vilket knappast gagnar polisen som yrkeskår även om de har resurser att knäcka fler hundra åt gången. Under mina år som övervakare senare kontaktperson för unga kriminella lärde jag mig vilken katastrof den typen av poliser var för hela sin kår. Tydligen har varje tid sina stridisar - hoppas att deras chefer kan motstå deras brutalisering av kåren.

@Anders S: Tack för upplysningen och länk.

Rickard sa...

Jag föreslår att applicera ett ganska enkelt filter innan man tycker att den här typen av ageranden är en bra idé. Skulle det vara ok om regimen i Iran gjorde samma sak? (vilket de ju gör.)

Lars-Erick Forsgren sa...

Farmor, ja, jag tycker mig finna denna kollektivsyn alltmer bland politikerna (o därmed hos deras drängar med olika titlar), eller är det bara jag som blivit mera vaksam? "Vis av ålder?"

Rickard, just det. Denna import av odemokratiska metoder för att bekämpa det man inte gillar, det skrämmer.

Jag misstänker att allt detta bottnar i att den ledande klassen alltmer fjärmat sig från väljarna.

Dennis Nilsson sa...

"...jag förstår inte hur strategerna inom polisen tänker."

Kan det inte vara så att de gör det?

Det skapar ju arbetstillfällen och "roligt" på jobbet. Och inte bara för dem, utan aalla inblandade krin detta, från burtillverkarna till de politiker som fattat de avgörande besluten.

(O)lustigt, precis som det inte finns massor av annat att göra av livet.

Tibergs Blogg sa...

Jaha, du är i farten än. Och nu PP-kandidat. Men farmor Gun, då! Haruingetvettikroppen?!? Haha :-)

Gun Svensson sa...

@Tibergs blogg: Iiiiiiiiiiiiiiiiiih, så glad jag blir över ett livstecken från dig! Ja, det är en helt otrolig utveckling, som inte kan förklaras på annat sätt än att vettet har växt till vart efter jag lärt mig om den digitala utvecklingen :-D

Gun Svensson sa...

@Rickard: Det är alltid lättare att se det felaktiga på avstånd. Samtidigt tror sig företrädare för den svenska staten sig själv om ädlare motiv och ett mer ridderligt beteende än andra staters politiker och tjänstmän.

@Lars-Erick: Jag tror nog att politikerna håller upp ett finger i luften och känner efter vartåt vinden blåser - glöm inte alla opinionsmätningar, som aldrig blir offentliga utan används i det interna politiska arbetet. Enligt mitt sätt att se är folkbildningen svårt eftersatt och därför har förmågan att se längre än näsan räcker också eftersatt. Och inom olika yrkesgrupper som polisen och skolan pågår också en kamp mellan "vänner av ordning" och "justa pedagoger".

@Dennis: Jag tycker mig se att det pågår en dragkamp inom polisen - batong eller dialog? Och allt däremellan.