torsdag 31 december 2009

ACTA-avtalet leder åt galet håll.

Barnbarnens julklapp gav mig ett riktigt gott skratt.

Såg gårdagens Aktuellt-sändning där Karl Sigfrid drygt 7 minuter in i programmet, intervjuades om hemlighetsmakeriet kring ACTA-avtalet. Det märkliga är att detta avtal sägs vara ett handelsavtal, som behövs därför att de industrialiserade länderna inte kan komma vidare genom TRIPS-avtalet. Information om det, som läckt ut, har samlats här. Runt om i världen har människor engagerat sig för att förmå politikerna att förhålla sig kritiska tilI att låta branschspecifika önskemål gå före budbärarimmuniteten och folkets intresse av en världsordning där demokrati och rättssäkerhet råder. När jag hör Karin Pilsäter (FP), ordförande i Näringsutskottet, tala om ansträngningar att få in den digitala världen i den reala världen, försöker jag förstå vad hon menar. Det blir att ställa frågor.


För mig går året 2009 till historien, som det år, när mitt intresse för politikens roll i samhällets utveckling gick från att vara den kritiska iakttagarens till att bli ett engagemang för frågor som rör internets roll i ett demokratiskt informations- och kunskapssamhälle. Vem kunde för ett år sedan tro att jag skulle bli en medlem i Piratpartiet och sedan vara en av dem som aspirerar på att bli en av partiets kandidater i valet till Sveriges Riksdag 2010? Men, ju mera jag lärt om den digitala utvecklingen och hur rädsla och kontrollbehov hotar utvecklingen, desto viktigare har kampen för ett öppet och fritt internet blivit. Piratpartiets framgång i valet till Europaparlamentet måste därför följas av ett rejält arbete för att partiet ska kunna ta plats i Sveriges Riksdag. Enstaka riksdagsledamöter som t ex Karl Sigfrid (M) kan inte göra någon större skillnad. Att Mary X Jensen av Moderaternas medlemmar inte lyftes fram, som en helt nödvändig kandidat, visar med all önskvärd tydlighet att Moderaterna uppenbarligen ännu inte insett nätets betydelse för det samhällsliv som levs och utvecklas vid sidan av affärslivet.


All den lagstiftning, som kringgärdar internet eller ligger i resans riktning, förefaller gå i en klart negativ riktnining, även om Moderaterna säger sig vara på väg åt ett mera positivt och konstruktivt håll. Därför är det helt klart att Piratpartiet behövs som pådrivare även i fortsättningen. Egentligen på samma sätt som när Miljöpartiet en gång i tiden gjorde miljöfrågorna till något som alla andra partier måste förhålla sig till. Därför känns det naturligt att det är De Gröna som främst insett värdet av att ha Piratpartiets MEP Christian Engström med i sin grupp. I SvD:s artikel kan man se att andra partier försöker förringa Christians insatser, men det säger egentligen mera om dem än Christian. Att politik bedrivs mera utanför än i plena visar gårdagens artikel. DN har gjort en resumé av 00-talets strider i rättssalarna.


Sedan en runda i all hast till en del av mina favoriter: Opassande; Jens O; Kulturbloggen; Sagor från livbåten; Calandrella; Christian Engström; Sidvind; MMK; Tiberg; Mitt i steget; SSBD; samt sist men inte minst Badlands Hyena.


Avslutar 2009 års bloggande med att rikta ett tack till alla som på olika sätt bidragit med den input, som jag behövt, för att kunna förstå mig på EU:s organiserade maktdelning, där våra MEP:er i parlamentet tvingas förhandla med Ministerrådet och kommissionen, och den svenska mera diffusa, där Riksdagens beslut de facto tas i ett eller ett par av riksdagens utskott, vilket fått till följd att de flesta av riksdagens 349 ledamöter för det mesta ses traska patrull. Intressant se på vilket sätt Piratpartiets inträde kan göra skillnad.


Önskar er alla Ett riktigt Gott Nytt År och en bra inledning på ett nytt decennium, där Nyårsdagen firas som Public Domain Day. Det senare uppmärksammas även av Techrisk.9 kommentarer:

Anonym sa...

Gott Nytt År, farmor!

Gun Svensson sa...

@tibergsblogg: Gott Nytt År själv min vän!

Mary X Jensen sa...

Gott Nytt År Gun...

Du har nog rätt i det du säger.

Vi ses framöver.

Anonym sa...

Gott nytt år! /Anders

Gun Svensson sa...

@Mary: Tack önskar detsamma! Nästa år tar vi nya tag i detta att ses...

@Anders: Tack - önskar dig detsamma!

johan wouters sa...

Gott Nytt År till dig Farmorgun och en holländsk kram ( förutsatt att du inte var den där damen på CNN som lovade inför det nya året att återgälla varje kyss trefalld).

Gun Svensson sa...

@morfar johan: Kan just undra om du har något emot om så vore? Gott nytt år min vän!

Anders Andersson sa...

Tyske partikollegan Jörg Tauss fick något liknande av sin hustru i september. P-)

Gun Svensson sa...

@Anders Andersson: Jättekul se att jag är i gott sällskap!