onsdag 14 april 2010

Ett gäng höjdare kommer till undsättning.

I mitten av juni ska vår utrikesminister Carl Bildt ordna ett möte i Stockholm om internets framtid, vilket han lovat FN:s specielle rapportör för främjande och skydd av rätten till åsikts-och yttrandefrihet Mr Frank La Rue Lewy. Det meddelade Bildt när TT träffade honom hos ambassadör Jonas Hafström på Svenska ambassaden i Washington. Inte illa att FN kan spela en roll i den svenska valrörelsen. Det visar att Piratpartiets engagemang för nätets frihet ligger helt rätt i tiden. Sedan har väljarna en uppgift i att bedöma om de politiker, som tidigare har beslutat att ge FRA tillgång till svenska folkets trafikuppgifter för kartläggning och filtrering, är att lita på när de nu anordnar ytterligare spel för gallerierna.


Frågar ni mig, blir svaret: - Absolut inte!!! Det är inte utan att det känns kränkande att de räknar med att svenska folket ska gå på trolleritricket ännu en gång. Tidigare fick vi bevittna spektaklet i riksdagen i juni 2008 med några unga centerpartister som offer på det speciella altare som riksdagsdemokratin utgör. Senare under 2009 var det ett gäng FP-kvinnor som gjorde motsvarande insats. Idag ska det genomföras som ett särskilt nummer i valrörelsen med hjälp av sådana prominenta personer och institutioner som högste chefen för UD Carl Bildt, FN:s rapportör för yttrandefrihetsfrågor Frank La Rue Lewy och USA-ambassadören Jonas Hafström. Hax noterar och påminner under rubriken Bjälken, Bildt. Bjälken! Noterbart är att Carl Bildt så där i förbifarten försvarar Cecilia Malmströms initiativ till censurering av nätet, vilket säger mig att hon – numera utvald – vill vara en snäll flicka. Detta hellre än att stå upp för ett fritt internet som ett viktigt verktyg för yttrandefriheten. Intressant detta med Folkpartiets kvinnor; när de befann sig i en situation då de hade kunnat visa att kvinnor kan göra skillnad, då vek de ner sig för maktens män.


Den som vill ha mera kött på benen om hur bland annat jakten på upphovsrättsskyddat material används för att legitimera övervakning och kontroll av internet hänvisar jag till gårdagens inlägg om upphovsrätt och ACTA-avtalet. Om inte upphovsrätten är skäl nog, finns det ju alltid pedofiler att ta till. Sedan kommer det ena mera behjärtansvärda ändamålet än det andra att legitimera FRA:s beställningsuppdrag i allmänhet och deras superdator Titan i synnerhet. Därför talar Carl Bildt om internets framtid och säkerhet, inte om internet som verktyg för åsikts- och yttrandefriheten. Och ängsliga tidningshus låser om sig. Det är egenligen rätt fascinerande att få vara med om ett teknikskifte där det är etablissemanget – inte folket – som är de skräckslagna. Intressant.


Inga kommentarer: