fredag 2 juli 2010

Ett korkat utspel?

Upptagen av packningsbestyr inför resan till Almedalen, upptäckte jag inte Ricks och Annas m fl utspel i Aftonbladet om hur Piratpartiet, ska kunna fixa ett (låt vara tillfälligt men dock) STOPP på häxjakten mot The Pirate Bay. Innan dess hade jag hunnit läsa artikeln i Expressen av Karl Palmås och kände mig helt lugn - jag hade inte misstagit mig - Piratbyrån står för något långt mer än det som producentföretagens advokater och den s k kultureliten snöat in på. Piratbyrån har lagt ner, men deras tankar lever vidare hos andra. Det är med kopimi som med den energi som lämnar kroppen när man dör - den försvinner inte, den tar bara en ny form.

Sedan läste jag Göran Widham och kände att han talar för mig och många andra, varför jag gör det enkelt för mig och överlämnar ordet till honom. Jag gör klokast i att törna in, måste upp tidigt i morgonbitti.

Intressant.

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lars-Erick Forsgren sa...

Jag känner mig oerhört trött och besviken av Ricks enorma klavertramp. Att en och annan analytiker ser lite längre än det som för de flesta framstår som huvudbudskapet med artikeln, det hjälper föga.
Det kan användas som ett passivt försvar... men inte mer. Det blir ett försvarskrig i st f ett anfall.

Betr Almedalen. Låt er nu inte hamna i samma vrångbild av verkligheten som andra partier genom att umgås med och konfronteras med media och likasinnade.
PP måste koppla till "verklighetens folk" för att citera Göran Hägglund, inte stöta bort bort dem genom sådant som Ricks artikel.

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick: Det går inte att ta miste på att du är väldigt besviken, mest utifrån dina erfarenheter av hur andra partiers "spindoctors" kan massakrera ett sådant initiativ genom att göra det till något annat av detta än det avsedda. Om du läst Christian Engströms blogginlägg i saken, kan du se att Rick verkligen inte är ensam om detta beslut. Du har din bild av Rick och den stämmer inte med min bild av honom. Saken gäller att skapa en fredad zon för TPB under den tid, som vi behöver för att få i vart fall ledande politiker att förstå att en torrent-tracker är en teknik för en svärm av användare att dela filer för icke kommersiellt bruk, vilket med hänsyn till användarnas avgifter för lagringsmedia borde vara tillåtet på samma sätt som när vi gjorde inspelningar på kasettband för att lån-byta sinsemellan för att kunna prata om olika artister och deras musik. Inte så sällan gjorde vi sedan egna inköp när det var något som vi gillade. Producentföretagens upphovsrätt finns inte med i Bernkonventionen utan kom in i samband med att WIPO tog sig in under FN:s flagg på 1960-talet och det är framförallt från det hållet som politikerna fått input att göra mera för dem än för oss som behöver influenser från många olika håll för att vara levande och skapande individer. TPB är en viktig symbol för den kamp, som bedrivits det senaste decenniet där Producentföretagens advokater med politikernas hjälp försökt överrösta den argumentation som talar till piraternas fördel. TPB är en del av Piratpartiets rötter på samma sätt som du kunnat referera till olika skribenter av betydelse för liberalismen. När man inser det då kan man förstå att inget får lämnas oprövat, för att föra in diskussionen i det hus där den hör hemma - Riksdagshuset. Hittills har politikerna gått producentföretagens ärenden, nu är det dags att lyssna på den del av folket som insett Internets potential för en demokratisk dialog.