tisdag 27 juli 2010

I en Demokrati måste Informationen vara fri.


Piratpartiets Anna Troberg och Newsmills Leo Lagercrantz intervjuas i TV4:s Nyhetsmorgon om Wikileaks. Gillar att Anna ser så nyktert på samspelet mellan "gamla" och nya medier, för att allmänheten ska ha möjlighet att hålla sig informerad.


Jag skrev tidigare idag ett inlägg bland annat om att EU-ombudsmannen, trots insikten om att ACTA-avtalet kan innebära att direktiv och lagar måste förändras, inte kan hävda att EU ska tillämpa de regler om insyn som gäller för den process som beslut om nya eller ändrade lagar föregås av. Det kan man kalla kryphål.


Så länge som politikerna gillar att hålla oss medborgare ovetande om det som kommer att påverka oss i vår vardag, så länge får vi verkligen vara tacksamma för att det finns aktörer som Wikileaks. Som vi också kunde höra i inslaget handlar det om ekonomi - dagens media saknar resurser att göra det som krävs för att gräva fram sånt som är av vikt för vår demokrati. Samtidigt kan vi se en utveckling där människor på olika arbetsplatser inte vågar bita den hand som föder dem och att man inte riktigt vågar lita på traditionella medier. Allt säkert ett resultat av att det blivit allt lägre i tak. Men vad värre är - hemlighetsmakeri undergräver medborgarnas förtroende för politiker och administrationen. Därför gillar jag att Piratpartiet erbjuder Wikileaks serverplats och bandbredd, vilket Anna skriver om hos Newsmill. Det ska bli intressant se vilka påtryckningar som Sverige kommer att ge efter för i namn av informationssäkerhet, eftersom Wikileaks har sina servrar här.


Tidigare har Piratpartiet tagit på sig att vara ISP för The Pirate Bay och som Hans J skriver - de som har lagstiftningsmakten och makten att döma försöker tysta opposition och opinion genom att ge sig på tekniken. När man ser vilka summor som nämns i sammanhanget kan man undra när det blev bestämt att skyddet av gammal teknik ska åsättas ett högre värde än människors liv.

Intressant.

1 kommentar:

David sa...

http://www.guardian.co.uk/world/2010/jul/25/afghanistan-war-logs-military-leaks

Dom spinner till det lite.

"A small amount of information has been withheld from publication because it might endanger local informants or give away genuine military secrets. Wikileaks, whose founder, Julian Assange, obtained the material in circumstances he will not discuss, said it would redact harmful material before posting the bulk of the data on its "uncensorable" servers."