torsdag 8 juli 2010

Pirater gör en kulturinsats.

Med två dagar kvar i Visby börjar jag längta hem till min stationära dator, även om bloggplats H12 varit en oas när de branta stenbelagda gatorna krävt sin tribut på väg till och från piratlägret strax utanför Österport och Almedalen med den Stora scenen och alla aktiviteter i dess närmaste omgivning. Är rätt säker på att det kommer att ta några veckor att smälta allt vad jag varit med om, men det är en rätt angenäm syssla. Dessutom blir det strax dax att mönstra på piratskeppet Arwen i Strömstad för att sedan bli avlöst efter en veckas seglats söderut längs Västkusten tillsammans med skepparen Egil Moeller och riksdagskandidaten Marie Axelsson och andra pirater i besättningen, vilka mönstrar av och ersätts av andra pirater som mönstrar på vid lämplig hamn. Mer om detta senare.


Nu till uppgiften att sprida viktig information till pirater och alla andra intresserade av att upphovsrätten reformeras och att det leder till en anständigare balans mellan samhällets intresse av en domän tillgänglig för alla och producentföretagens intressen, där fristående upphovsrättsinnehavare kommer i kläm. Emil Isberg, jag själv och ett helt gäng pirater besökte ett seminarium anordnat av lobbyorganisationen Kultur för alla, där frågan om betalningen till artisterna var på tapeten. Efter den upplevelsen har Emil och jag skrivit en debattartikel, som vi inte lyckades få in i gammelmedia, men däremot fått publicerad på Newsmill. Läs den gärna och visa vad ni tycker genom att "milla" den!


Besök gärna regeringens webbplats och ta del av Upphovsrättsutredningens delbetänkande som överlämnades i början av april i år. Fundera gärna på vad systemet med avtalslicenser kommer att innebära i praktiken. Fundera också på varför dessa tilläggsdirektiv ansågs nödvändiga i juni 2009 och vad de innebär. Ett helt gäng experter har tillförordnats och av dem har en del entledigats och ersatts av andra, vilket väckt vår nyfikenhet - varför? Dessutom är vi med tanke på vänskapen mellan Antipiratbyråns aktörer och rättsväsendets specialister rätt intresserade av att ta reda på dessa experters kompetens och vad de kan ha för kopplingar till producentföretagen. Med förhandlingsrundorna kring ACTA-avtalet och upphovsrättsindustrins närvaro kring förhandlingsbordet i färskt minne, är det inte ointressant att klarlägga i vilken mån som denna utredning kan ses som ett beställningsjobb eller håller måttet som en utredning tillkommen med oväld.


Intressant.

9 kommentarer:

Anonym sa...

MYCKET bra skrivet av Emil o dig Farmor!
Vore mycket tacksam om du visste om nåt sätt man kunde se debatten här på nätet dessutom.

Bugar o bockar!
Jan

Thomas Tvivlaren sa...

Kudos Gun och Emil!

morr sa...

nice... vill också se den "debatten" ... varför i hela friden var ingen från pp... eller iallafall lite "från vårat håll" med i panelen?

morr sa...

http://bambuser.com/channel/slff/broadcast/872534

Gun Svensson sa...

@Jan: Tack! Emil halsar och tackar.

Gun Svensson sa...

@Thomas Tvivlaren: Tack! Berom smakar underbart gott. Halsningar fran ett soligt Visby.

Gun Svensson sa...

@morr: Vi blev aldrig inbjudna, men vi tog anda plats:) Och har brett ut oss efterat.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.