tisdag 21 september 2010

Fritt fram för desinformation?

Igår nämnde jag att jag i bruset av röster i eftervalsdebatten hörde Musikerförbundets ordförande ställa krav på att regering och riksdag med hänvisning till PP:s usla valresultat ska ta itu med fildelningen. Det ska bli intressant att följa om Alliansen tänker gå på i ullstrumporna med en sådan ihålig hänvisning, eller om det finns någon sanning i deras förhållningssätt att Piratpartiet inte behövdes eftersom Alliansen själva har en bra politik för internetfrågorna.


Anders Mildner skrev den 23 mars 2010 om den lobbyverksamhet, som nätverket Kulturskaparna deltar i och deras aktiviteter för att driva igenom Gallo-rapporten i EU-parlamentet. Det är mycket som är anmärkningsvärt i den artikeln, t ex att fackliga företrädare för journalister aktivt arbetar för:

1) Strängare lagar och hårdare straff (även om man utåt i debatten vill tona ner denna del, rimligen av opinionsmässiga skäl).

2) Krav på internetleverantörer att kontrollera nätet.

3) Införandet av ökade statiska avgifter, som en utvidgad privatkopieringsersättning.


Christian Engström berättar att omröstningen om rapporten sker i morgon onsdag. I betänkandet uppmanas kommissionen att "komplettera regelverket för att införa en rad åtgärder mot intrång i immateriella rättigheter", och att främja "frivilliga" avtal mellan Internetoperatörer och rättighetshavare, att stävja upphovsrätten på nätet. Sedan lär det finnas en alternativ resolution, som ALDE-gruppen klurat ut och som innebär att valet kan stå mellan pest och kolera.


Mot den bakgrunden kan jag förstå det cyberkrig som pågår, även om jag inte försvarar det, eftersom jag anser att det kommer att slå tillbaka i form av mera övervakning och kontroll samt förbudslagstiftning. Om det är något vi lärt oss av alla krig och konflikter runt om i världen, är det väl att det inte finns några vinnare när en konflikt eskalerat till denna nivå. Alla blir förlorare. Mycket är trist idag, men allra tristast tycker jag nog att det är att landets intelligentia visar sig vara lika egoistiska som alla andra, vilket innebär att deras vanföreställningar om förlorade miljoner hindrar dem från att inse att nuvarande system är till hinder för kunskapbyggande och inspirerande samtal om olika kulturyttringar på nätet. Skulle man lyckas hindra det utbyte, som idag sker när vi delar filer med varandra, skulle vårt samhälle bli kulturellt mycket fattigare. För att inte tala om förluster i socialt kapital under vägs.


Medan jag skriver lyssnar jag med ett halvt öra på Nordegren i P1, där Thomas Nordegren och Lars Leijonborg bland annat orerar kring intrånget hos SD. Där sker kopplingen mellan detta huvudlösa tilltag och Piratpartiet, vilket gör mig gråtfärdig. Läser sedan på nytt Det går inte an att förlora, av Anders Widén. Hans text griper tag i den förtvivlan som jag känner i min maktlöshet och förlöser en strid ström av tårar. När trycket lättar känner jag att vreden tar plats. Hur kan man vara anställd hos public service-media och vara så in i glödheta h-vete insnöad? Sedan snyter jag mig och repar mod.


Utan att veta vem eller vilka, som roat sig med dessa dumheter, och inte heller kan gå i god för varenda enskild pirat, känner jag mig djupt förolämpad, när företrädare för den tredje statsmakten kommer undan med en sådan självgodhet och kan fortsätta vara så insnöad. Piratpartiet kan inte ställas till ansvar för alla dumheter som händer på nätet. Lika litet som Moderaterna eller Socialdemokraterna kan göras ansvariga för allt vad människor kan ta sig till med, när de färdas på vägar och järnvägar. Arrrrgh!


Efter denna salva kan det passa att länka till Emma Opassande, som också funderar och skriver kring drivkraften Hat, som är så mycket enklare att hemfalla åt, än att uppamma kraften i Kärleken. Reva seglen, håll hårt i rodret – det blåser upp till storm i mitt inre!

Intressant.


4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Farmor. Hörde tydligen bara med ett kvarts öra. Hur kunde de koppla ihop intrånget hos sd med pp????
Det rimliga borde att jämföra det som Fp gjorde hos s strax före valet 2006. Vilket ledde till avgång för Fps dåvarande partisekreterare... och ett kraftigt vredesutbrott från Hans Lindblad, som dundrade på om den huvudlösa dumhet som präglade fp i den affären.
Undrar om jag skrev spec mkt om det då, eller om det förblev i vår mail-korrespondens. Möjligt det var ngt i min gamla blogg på freewebs.

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick Ja, som sagt, jag lyssnade med ett halvt öra, men den diskussion som följde gjorde att jag är rätt säker på att jag inte hörde fel. Annars är det väl ett tecken så gott som något att jag är uttröttad - särskilt som ALDE utmärker sig i EU när det gäller Gallo-rapporten.

Dennis Nilsson sa...

Det finns anledning att vara optimistisk, särskilt när man studerar mänsklighetens historia, på lång sikt, över 200 000 år.

Vi har lyckat övervinna alla hinder, som kunnat bli vår utplåning, vid flera tillfällen, och har kommit att bli det dominerade däggdjuret.

Lär mer här:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=when-the-sea-saved-humanity

Det har alltid varit två steg framåt, ett steg bakåt. Innan vi kommit till dyrbara insikter och gått framåt.

Just nu tyder det mesta på att vi håller på att kliva in i en tid av en modern variant av den mörka medeltiden.

(O)lustigt nog talade min far om detta när jag var i 20-årsåldern. Ung och osårbar som man var då så tyckte jag det var bara nys.

Jakob sa...

Nordegren ville mycket riktigt misstänkliggöra integritetsivrarna, eller mer konkret "de som är motståndare till FRA och IPRED". Ordet dubbelmoral hängde i luften. Han utgick ifrån att det var samma människor som låg bakom och/eller stödde dataintrång av det här slaget. Jag tror även att han nämnde Wikileaks i sammanhanget.

Saklig public service när den är som bäst!