Ser att DN gör ett gott försök att bringa reda i var de olika partierna står när det gäller frågan om att införa datalagringen i svensk lag. Det är hög tid. Nog är det intressant att se hur eniga socialdemokrater och moderater är när det verkligen gäller. Har svårt tro att det bara handlar om pengar, utan det gäller nog i lika hög grad att politikerna vill vandra denna väg mot mera övervakning och kontroll av medborgarna. Samtidigt ogillar de att folket vill ha ökad insyn i hur de sköter sina uppdrag. Det finns bara ett språk som de möjligen kan ta in - även om det dröjer: Att folket röstar med fötterna!
Läser hos IDG.se att det är ont om it-folk på valbar plats. Självklart med tanke på att det gäller de partier, som redan är inne i riksdagen och som vi har att tacka för lagklustret kring FRA:s verksamhet, Ipred och snart datalagring. För att inte tala om Indect – ett projekt som kan ge de flesta med inlevelseförmåga skälvningar av obehag. När jag läst inlägget hos Sagor från livbåten och kollat på videon hos Oscar Swartz, undrar jag hur de människor som sysslar med denna verksamhet är funtade. Och hur politikerna tänker, som inte klarar att sätta ner foten och säga stopp och belägg. Henrik skriver om att detta är ett projekt ”finansierat av det sk sjunde ramprogrammet, vars hela syfte är att stödja forskning som är direkt inriktad på att uppnå samhälleliga mål EU-kommissionen anser önskvärda”. Hos Oscar ser jag att projektet presenterades här i Stockholm under Sveriges ordförandeskap i EU. Om detta kan jag inte dra mig till minnes att jag hört eller sett något om i public servicemedia. Men Beelzebjörn har en poäng, de är upptagna med annat. Scaber Nestor och Daniel Gustafsson har också upptäckt vad som är på färde.
Sedan ser jag att det inte bara är på EU-nivå, som det händer saker i skymundan. När jag läser vad Stefan Mårtensson (C ) ledamot i Bygg-, Miljö- och Hälsoskyddsnämnden, skriver på sin blogg, är öppenhet och transparens en bristvara även i den kommunala verksamheten. Håller med Stefan att bästa botemedlet mot medborgarnas misstro mot politiker är just offentlighet. Varför läggs inte konsultrapporterna ut på kommunens hemsida, möjliga för medborgarna att ta del av? Varför blir man så ängslig, när en ledamot kommer med ett konstruktivt förslag om att testa ökad öppenhet visavi kommunens medborgare, att man inte ens vill utreda möjligheterna? Men, egentligen behöver jag väl inte gå till Värmdö kommun för att hitta exempel på sviterna av ”samtal i slutna rum” på kommunal nivå. Jag kan ju se det på mycket närmare håll. Jag säger bara Malsta, för att ta ett exempel. Intressant dock att SKL uppmärksammat behovet av medborgardialog, men vad hjälper det när tjänstemän drillas att dansa efter politikernas pipa.
Är det verkligen att undra på att jag kandiderar för Piratpartiet? Nu måste jag köpa DN för att visa väljare. Läs, läs – det står i tidningen!
3 kommentarer:
Har sprungit på en del helt sjuka saker i kommunerna på sistone... istället för att ta en debatt så smusslar man och håller på. Herre Gud vad jag var förbannad igår när jag insåg vad de gjorde, och varför.
Det var ju verkligen bra tidpunkt när detta kom upp såhär lagom innan valet.
Tack Gun
Det är viktigt att den kommunala öppenheten diskuteras i breda kretsar. Det behövs
Vänliga hälsningar
Stefan
Skicka en kommentar