onsdag 30 mars 2011

Dom kostar på sig och vi måste betala.

Mer vill ha mer och fan vill ha fler och helvetet blir aldrig fullt. Så sa min mamma när hon tyckte att någon gapade efter för mycket eller skodde sig på andras bekostnad. Idag är det upphovsrättsindustrins insamlingsorganisation Copyswede som är ute efter att kunna ta ut en avgift för att det finns ett lagringsutrymme som gör att man kan ladda ner upphovsrättsskyddat material på mobiltelefonen. MobilTeleBranschen spjärnar emot. Sydsvenskan noterar också saken. Tidigare har Copyswede kommit med krav på avgifter på externa hårddiskar och USB-minnen, vilket bland andra SVT berättade om och Copyriot kommenterade.


Copyswedes aktiviteter har lett till att PC för Alla ställt följande frågor till de politiska partierna:

1. Har ert parti några synpunkter på den aktuella avgiftshöjningen från 1 juni?

2. Kan vi vänta oss någon förändring i detta system? I så fall när?

3. Vad tycker ni om systemet med privatkopieringsersättning på lagringsmedia generellt?

Computer Sweden redovisar hur de avgifter, som Copysweden hittills tagit ut på dvd och videobandspelare, har sjunkit under senare år, men också att aktörer i svenska tv- och filmproduktioner är de som fått mest av dessa avgifter. Under tiden har fildelning med hjälp av bittorrent-teknik rasat i takt med att webbsändningar utvecklats.


De politiska partiernas svar talar sitt tydliga språk. Moderaterna ser inte detta som en politisk fråga över huvud taget. Detta är något marknadens parter ska sköta samtidigt som man berättar att det pågår branschsamtal under EU-kommissionens ledning. (Det är väl här det nya överhuvudet för ACTA-avtalet och IPRED kommer in, vilket Christian Engström skriver om idag.) Folkpartiet intar en liknande ståndpunkt, men orerar om behovet av mindre byråkrati. Kristdemokraterna pekar på att man tidigare motsatt sig höjningen av de tidigare avgifterna för dvd och videobandspelare, då man sett det som motsägelsefullt eftersom riksdagen vill begränsa kopieringen för privat bruk. Samtidigt efterlyser de bättre marknadsanpassade lösningar för att upphovsrättshavaren ska få adekvat ersättning. Socialdemokraterna säger sig ha föreslagit en utvärdering som regeringen samt nej till och samtidigt talar de i likhet med Centerpartiet om behovet av en upphovsrättskommission.


I själva verket är det ju så att delbetänkandet om Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24) överlämnades den 8 april 2010 och utredningstiden förlängdes för kvarvarande del av uppdraget, som ska redovisas senast den 8 april 2011.


Uppenbarligen anser man att vi ska vänja oss vid upphovsrättsindustrins glupande aptit eftersom politikerna snällt går deras ärenden. För inte alls så länge sedan var det bredbandsleverantörerna som blev tvungna att kräva sina kunder på avgifter sedan SVT beslutat att inte längre betala för något som andra vidaresänder, även om bredbandsleverantörerna varit ålagda att sända SVT:s utbud enligt politiska beslut. Men att ställa sig frågor om en radikal förändring av den del, som en upphovsman kan avtala bort till ett företag mot en ersättning, det faller inte riksdagens ledamöter in. Att visa att man står på företagens sida blir viktigare än allting annat, vilket lett till att företagen med sina närstående rättigheter upphöjts och getts samma status som den som skapat verket – ett monopol på nyttjandet under livstid +70 år


Marcus Fridholm gjorde den 15 juli förra året ett inlägg som visar vilken företagskultur som frodas i hägnet av nuvarande lagstiftning. Därtill kommer ACTA-avtalet som ska knäsätta dessa företags rätt att gå på i ulltrumporna i land efter land. Det nya överhuvudet för ACTA och Ipred inom EU-kommissionen är en tidigare IFPI-lobbyist Maria Martin-Prat. IFPI är skivindustrins internationella organisation. Givetvis kostar det med världsomspännande organisationer med alla dessa förgreningar och dessutom en radda välbetalda advokater och andra hantlangare för att jaga fildelare och alla som någon gång sjunger eller spelar en låt i en skola eller på en firmafest eller i en filmad snutt på You Tube. På ett eller annat sätt är det vi vanliga dödliga som får stå för fiolerna. Har dom ingen skam i kroppen, tänker jag, när jag kommit så här långt. Andra som noterar saken är Prylbloggen; Jonas Nordström; Scaber Nestor; Frekar06; No size fits all; Det brinner visst ...; Swedroid; och Futuriteter.


Det är verkligen dags att många fler än Piratpartiets aktivister klättrar upp på barrikaderna och slås mot denna typ av företagsamhet? Och att riksdagen inser att avtalstiden för företag med närstående rättigheter kraftigt måste begränsas till stöd för den ursprunglige upphovsmannen och människors tillgång till olika verk för sin egen kulturella utveckling. Dessutom borde Justitiedepartementet som bekostat Ask lilla gula ges bakläxa och ge ut en ny publikation där även möjligheten till Creative Commons licenser kunde uppmärksammas.


En annan fråga som kräver aktion är opinionsbildning mot domen mot manga-tecknaren. Mårten Schultz skriver om detta idag på DN-debatt. Det handlar om yttrandefriheten. Susanne Nyström, redaktör på Östhammars Nyheter, kommenterar. Seriefrämjandet är självklart på hugget. Medan jag filar på detta lyssnar jag på Bambuser-sändningen från Pub Liberal – det vilar ett mörker över lokalen varför jag låtsas att det är en radiosändning :).

Intressant.

6 kommentarer:

Anders sa...

@Farmorgun.

Jag läste detta inlägg två gånger.
Första gången bara älskade jag det eftersom det håller mig uppdaterad - och det är så jag använder din blogg när jag själv inte hinner med den här sidan av tillvaron...

MEN, sen gjorde jag om det hela, ungefär enligt följande:

Gång 1: Läste som ett rinnande vatten eftersom jag är helt familjär med förkortningar som IPRED, ACTA, även organisationen Copyswede...

Sen läste jag igen och bytte ut IPRED mot QWEZTA och ACTA mot JLUCLA och Copyswede mot Nosringsbevakarna...

________
Den här kampen är så s-t-ns viktig och vi måste sprida kunskapen.
Vi som hanterar vant hanterar dessa frågor måste se upp så att vi inte stöter bort dem som vill komma in.

...Hur sker det på bästa sätt? Vem tänkte jag på som min mottagare när jag skriver om IPRED osv?
Vem tänker du?

Kramar
Anders

Gun Svensson sa...

@Anders Tack för kommentar som knuffade igång tankeverksamheten. Kom fram till att jag vill att allt fler pirater och andra politiskt verksamma ska se det som jag ser - att det är företagens närstående rättigheter, som förklarar de absurditeter vi nu ser.
När man går tillbaka i tiden och ser hur deras lobby sedan 1960-talet lyckats manipulera både de egentliga upphovsmännen, FN och politiska makthavare att likställa dessa ekonomiskt baserade rättigheter med upphovsmannens, då ser man vilken snedbalans det blir till deras förmån. Och den allmänna nyttan får inget utrymme alls.Det gör mig rosenrasande!!!

Anders sa...

Mej med. Jag är så totalt rosenrasande att jag ibland pratar som grodan boll aldeles för mig själv... alltså för att stå ut, och inte börjar skrika okvädningsord när mina barn hör på.

Det är så konstigt. Andra företag som gör riktiga och kanske viktiga uppfinningar får betala patent - och då blir de skyddade i 10 år.

I den gangsterstyrda kulturvärlden, både musik, film, litteratur, så sägs det att vi "skapare" till varje pris ska skyddas. Men det är ju inte sant. För att överhuvudtaget få ge ut någon bok som kan komma i åtnjutande av distributionskanalerna, som ägs av förlagen, så måste man som kulturskapare skriva på kontrakt.

Man är chanslös. Och sen äger alltså de där maffiaföretagen ens rättigheter så länge jag lever + 70 år till... Som om den som skapat verket har nytta av pengar 70 år efter sin död...

Att inte politikerna och andra kan uppfattade det absurda i detta är för mig en gåta.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders o FarmorG. Ni är båda några av mina absoluta bloggarfavoriter. Ibland blir det för mig som för Anders att jag använder dina texter Gun för att hålla mig någorlunda uppdaterad i frågor där jag inte orkar gräva själv. Samtidigt så är det ju så att vi som i vart fall kan en del av förkortningar är en ganska liten krets, och hur komma vidare?
Och samtidigt, än en gång, alla dessa frågor och problem som sköljer över oss. Ofta orkar man inte reagera på ett sätt som blir begripligt ens för en själv. Ibland vill jag bara skrika. Men så ibland vill man formlulera sig, men det måste gå så fort så man snubblar sig fram. Och i bakhuvudet är frågan, lyssnar/läser någon? Är det någon idé? Blir ofta förbluffad när väldigt viktiga texter (tycker jag) inte får en enda kommentar och möjligen eh handfull läsare. Andra, tämligen enkla o mediokra texter om närmast triviala ting får plötsligt en massa läsare...

Vad håller vi på med? Jag menar, Thomas Hammarberg, han har i alla fall en plattform som tvingar diverse makthavare att lyssna. Om de reagerar är en annan sak. Men han hörs. Och vi får ett litet hopp. Men, men...

Gun Svensson sa...

@Anders Det är äganderätten och det heliga företagandet som man skyddar. Det slog mig när jag i Ring P1 i morse hörde en markägare tala lyriskt om att han och andra markägare är på väg att få igenom en lag som ska begränsa allemansrätten. Den som vill nyttja marken för affärsverksamhet, ska bli tvungen att avtala om nyttjanderätt och betala för sig. Då blir det där som med upphovsrätten - både ägaren och nyttjanderättshavaren får väl i ett sådant fall rätt att köra iväg andra, som plockar bär- och svamp till husbehov? Den allmänna domänen försvinner illa kvickt. Argumenten är att man ska kunna komma åt oseriösa företag som lurar hit bärplockare från andra länder. Snipp, snapp, snut ... så var den allemansrätten slut!

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick Du har naturligtvis rätt i dina iakttagelser, men ... För att hålla modet uppe tänker jag bland annat på andras tänkvärda ord som t ex "allt kommer till den som kan vänta" och "droppen urholkar stenen". Då får jag på nytt pågångsmod. Och det modet är viktigare än vårmodet :)